Αρχική κοινωνία Νέα ανθρωποθυσία στο βωμό των… καπεταναίων

Νέα ανθρωποθυσία στο βωμό των… καπεταναίων

Ανοχή, φόβος και πολιτικές πλάτες ευνοούν έκνομες συμπεριφορές στην Κρήτη

Ακόμα ένα θύμα μετράει η νοοτροπία του «καπετανάτου» στην Κρήτη, φέρνοντας πάλι στην επιφάνεια ένα σοβαρό πρόβλημα με κοινωνικές αλλά και πολιτικές προεκτάσεις. Η είδηση από το αστυνομικό δελτίο της προηγούμενης εβδομάδας αφορά την εν ψυχρώ δολοφονία ενός άνδρα 51 ετών από «νταήδες» της περιοχής του Αντισκαρίου, στον Δήμο Φαιστού. Αφορμή για τη δολοφονία ήταν μια παρατήρηση που το θύμα τόλμησε να κάνει στην παρέα που διασκέδαζε επιδεικτικά στο χωριό.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των περίοικων, η οικογενειακή παρέα είχε στήσει γλέντι σε χώρο έξω από το σπίτι τους κλείνοντας με τα αυτοκίνητά τους τον κεντρικό δρόμο και αποκλείοντας την πρόσβαση σε όλους τους συγχωριανούς τους. Οι περισσότεροι που έφτασαν στο σημείο δεν τόλμησαν να αντιδράσουν και αναγκάστηκαν να κάνουν κύκλο για να πάνε στον προορισμό τους.
Ένας από τους κατοίκους του χωριού, ο Κωνσταντίνος Προβιδάκης τόλμησε να τους ζητήσει να ανοίξουν τον δρόμο και κατέληξε να το πληρώσει με τη ζωή του. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή δέχτηκε απανωτά βάναυσα χτυπήματα με κατσούνες (γκλίτσες) αλλά και με χέρια και πόδια, ενώ πάνω στο σώμα του διαπιστώθηκαν και αποτυπώματα από τα παπούτσια των δραστών που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν σε κατάσταση μέθης.
Τώρα πλέον ο γιος του θύματος ζητά δικαιοσύνη και απειλεί πως θα πληρώσει με το ίδιο νόμισμα αν δεν δει και τους πέντε δράστες στη φυλακή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μαρτυρία του ότι οι συγχωριανοί του που άκουσαν τον ξυλοδαρμό «δεν επενέβησαν, επειδή νόμιζαν πως δέρνουν Πακιστανό»…
Η ενδοχώρα της Κρήτης μαστίζεται ακόμα από τέτοιες συμπεριφορές από άτομα και ομάδες που δρουν υπεράνω του νόμου και διαφεντεύουν στην κυριολεξία ολόκληρες περιοχές. Οι γνωστοί «καπεταναίοι» που χωρίζουν σε ζώνες ελέγχου την ύπαιθρο και τα χωριά και επιδίδονται σε κάθε είδους παράνομη πράξη ποντάροντας στη σιωπή των συγχωριανών τους. Από καλλιέργεια ναρκωτικών, μέχρι εμπόριο όπλων, trafficking γυναικών και προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά περιλαμβάνονται στην γκάμα των δραστηριοτήτων τους.

Πολιτικές διασυνδέσεις
Το θέμα θα απασχολούσε μόνο τους κοινωνιολόγους, αν δεν ήταν τόσο απροκάλυπτες πια οι πολιτικές διασυνδέσεις και στηρίξεις σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Οι μεγάλες οικογένειες συνήθως έχουν και αρκετές ψήφους και το καθεστώς της ανομίας πηγαίνει χέρι-χέρι με την πολυποίκιλη στήριξη που παρέχουν, κυρίως οι παλιές πολιτικές οικογένειες της Κρήτης, από τα «στραβά μάτια» της αστυνομίας μέχρι και πιο δυναμικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη όταν κάτι πάει στραβά και οι δράστες φτάσουν στην τσιμπίδα του νόμου.
Γνωστές πλέον στην Κρήτη είναι οι περιπτώσεις υπόθαλψης εγκληματιών, που για κάποια περίοδο έφτασαν μέχρι την αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και ο υπερασπιστικός κλοιός που κατά καιρούς στήνεται από δικηγόρους και βουλευτές της Κρήτης γύρω από παρανομούντες καταφέρνοντας ακόμα και να τους αθωώσουν ή έστω να μειώσουν δραστικά τις επιβαλλόμενες ποινές. Με το αζημίωτο, βέβαια, την ώρα της κάλπης…
Μόνοι χαμένοι από όλη αυτή τη συναλλαγή βγαίνουν οι απλοί πολίτες της Κρήτης, ειδικά στην ενδοχώρα, βλέποντας την αστυνομία να αδυνατεί να παρέμβει και τους… καπεταναίους να αλωνίζουν. Δεν είναι λίγες φορές που πληρώνουν με την ίδια τη ζωή τους ένα μεθύσι, μια κακιά στιγμή και ένα υπερτροφοδοτημένο «εγώ» που μεγαλώνει όσο το ταΐζεις με ανταλλάγματα και κομμάτια εξουσίας. Η Κρήτη την εβδομάδα που πέρασε κήδεψε ακόμα ένα τέτοιο θύμα και περιμένει. Μέχρι το επόμενο…

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Exit mobile version