Ο… Μινώταυρος της κακοδιοίκησης τρώει τους εργαζόμενους. Του Μάριου Διονέλλη

Το παράδειγμα των Χαλυβουργών ακολουθούν οι εργαζόμενοι του συνεταιρισμού super market «Αριάδνη», στο Ηράκλειο, παραμένοντας για δεύτερη εβδομάδα στην είσοδο της επιχείρησης διαμαρτυρόμενοι για τις μεθοδευμένες προσπάθειες της εταιρίας να «απαλλαγεί» από αυτούς. Η εταιρία, που αποτελεί συνεταιρισμό επιχειρήσεων εμπορίας τροφίμων έφτασε να χρωστά περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ όχι μόνο σε προμηθευτές, αλλά και στο ΙΚΑ, το Δημόσιο και στις τράπεζες.

Το ιστορικό
Μετά τη δημιουργία των τεράστιων χρεών, λόγω κακοδιοίκησης, στον συνεταιρισμό οι ίδιοι οι πιστωτές, εταιρίες δηλαδή στις οποίες χρωστούσε η «Αριάδνη», ανέλαβαν τη διοίκησή της. Ένα μέρος των προμηθευτών κλήθηκαν να εξυγιάνουν την επιχείρηση, αποδεχόμενοι μεγάλο «κούρεμα» των οφειλομένων και προσπαθώντας να «διαγράψουν» όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος των χρεών.
Από τα 18 εκατομμύρια που χρωστούσε η «Αριάδνη» σε προμηθευτές, διαγράφηκαν περίπου τα 6 και κατόπιν σειρά είχαν οι εργαζόμενοι. Αρχικώς προτάθηκε η εκ περιτροπής εργασία ακόμα και για 2 ημέρες το μήνα, κάτι φυσικά που δεν έγινε δεκτό ούτε και από την Επιθεώρηση Εργασίας και έτσι η πρόταση αναμορφώθηκε στις 2 ημέρες την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν, ενώ η άρνηση αυτή έκανε τη διοίκηση της εταιρίας να μιλήσει ανοιχτά για ανάγκη περικοπής του προσωπικού, καθώς από τους 57 εργαζόμενους έπρεπε να παραμείνουν το πολύ 30. Χρησιμοποιήθηκε το μέτρο της «προειδοποίησης» ώστε σε τρεις μήνες να δοθούν οι μισές αποζημιώσεις. «Ακόμα και η πρόταση της εκ περιτροπής εργασίας έχει στόχο να μας οδηγήσει σε παραιτήσεις, ώστε να μη δικαιούμαστε αποζημίωση», λέει στον Δρόμο ο Δημήτρης Κότορος, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής.  

«Φέρτε προϊόντα στις αποθήκες»
Σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της εταιρίας προσπάθησε να φορτώσει στους εργαζόμενους τις τύχες εκατοντάδων άλλων συναδέλφων τους σε ολόκληρη την Κρήτη, οι οποίοι θα κινδυνεύσουν, αν η εταιρία κλείσει και μείνουν απλήρωτα τα «φέσια» σε περίπου 500 προμηθευτές. «Αν θέλουν να ξαναλειτουργήσει η εταιρία, να βάλουν ξανά τα προϊόντα στις αποθήκες της ”Αριάδνης” και να αρχίσει να λειτουργεί η προμήθεια των καταστημάτων», απαντούν οι εργαζόμενοι, υπενθυμίζοντας πως είναι οι ίδιοι οι προμηθευτές που ανέλαβαν τις τύχες της εταιρίας και σήμερα αφήνουν άδειες τις αποθήκες.  «Έχουν βγάλει τεράστια κέρδη όλα αυτά τα χρόνια. Μπορούν, αν θέλουν, να στηρίξουν την επιχείρηση και εμάς. Είναι ο μόνος τρόπος για να μη σκάσει το κανόνι που, πράγματι, θα έχει τραγικές συνέπειες για όλη την αγορά της Κρήτης», λέει ο Δ. Κότορος.  Οι προμηθευτές-διοίκηση, πάντως, αναφέρουν πως αν τα προϊόντα μπουν στις αποθήκες του συνεταιρισμού κινδυνεύουν με κατάσχεση. Έτσι συνεχίζουν να προμηθεύουν απευθείας, με δικά τους μέσα, τα καταστήματα λιανικής, παρακάμπτοντας τους εργαζόμενους του συνεταιρισμού.  
Στην πλάτη των εργαζομένων ξέσπασε και ένας καβγάς για το ποιος θα προλάβει να τους «σώσει». Αιχμηρές επιστολές ανταλλάσσονται μεταξύ του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, οι οποίες κάνουν λόγο για παιχνίδια εντυπώσεων και για περίεργες συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Δείχνουν το δρόμο
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου. Ξεκαθάρισαν πως θέλουν τη στήριξη από όλους τους φορείς της πόλης, αν και δήλωσαν πως από πολύ πριν δημοσιοποιηθεί το θέμα, τους στήριξε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Τόνισαν, πάντως, πως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να λυθεί το πρόβλημά τους και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τις δικές τους και των οικογενειών τους.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!