Αρχική περίπτερο ιδεών Μπαράκ Ομπάμα: Νόμπελ Ειρήνης για ξεκάρφωμα

Μπαράκ Ομπάμα: Νόμπελ Ειρήνης για ξεκάρφωμα

Οι διανοούμενοι που έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της Αμερικής, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, τώρα ποιούν τη νήσσα. Ο πιο σοβαρός λόγος που έκανε τους διανοούμενους να έρθουν σε αντίθεση με τη Σοβιετική Ένωση και τον υπαρκτό σοσιαλισμό ήταν ο περιορισμός των πολιτικών δικαιωμάτων και η επιβολή των μηχανισμών ασφαλείας που αναπτύχθηκαν για την αυτοπροστασία του συστήματος.  Σήμερα, μόλις είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση των ανελεύθερων καθεστώτων του ανατολικού μπλοκ, ο δυτικός κόσμος, που πρόβαλε ως συγκριτικό του πλεονέκτημα την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει αλωθεί από τους μυστικούς μηχανισμούς ασφαλείας οι οποίοι αναπτύσσονται σε βαθμό πρωτόγνωρο στην ανθρώπινη ιστορία. Η παραμικρή συμπεριφορά των πολιτών παρακολουθείται, καταγράφεται, αναλύεται και επιφέρει συνέπειες σε μαζικά αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων, χωρίς καν να έχει συντελεσθεί παράνομη πράξη, αν και το νομικό πλαίσιο συνεχώς διευρύνεται και προσαρμόζεται στη δράση των μηχανισμών.

Μέχρι το 1990, οι πρακτικές αυτές σε Ανατολή και Δύση δικαιολογούνταν από την απειλή που συνιστούσε η μία πλευρά για την άλλη. Η διάλυση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και το τέλος του ανταγωνισμού των υπερδυνάμεων και του ψυχρού πολέμου θεωρητικά έπρεπε να οδηγήσουν στη συρρίκνωση των μηχανισμών και την εμβάθυνση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων στο δυτικό μπλοκ και, κατά προέκταση, στο ανατολικό που εντάχθηκε στο καπιταλιστικό σύστημα το οποίο οι υπέρμαχοί του θεωρούν σύμφυτο με την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Στα πενήντα χρόνια που πέρασαν από τότε που ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ επισήμανε, ανήσυχος,τον κίνδυνο που συνιστούσε η ανεξέλεγκτη μεγέθυνση του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος στις ΗΠΑ, οι μηχανισμοί ελέγχου της ζωής και της σκέψης των πολιτών, που αποτελούν μέρος αυτού του συμπλέγματος, αναπτύχθηκαν παράλληλα και σε συνάρτηση με τη στρατιωτική μηχανή που διεξάγει συνεχώς πολέμους και διατηρεί πάνω από 700 στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο. Αυτοί οι μηχανισμοί διογκώθηκαν τερατωδώς στην οκταετία Μπους και αποτελούν πλέον έναν αυτόνομο και ανεξέλεγκτο παρακρατικό μηχανισμό που αναπαράγεται και επεκτείνεται σαν κακοηθέστατος όγκος μέσα κι έξω από τις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει πολλούς προοδευτικούς ανθρώπους στις ΗΠΑ, αλλά και πολίτες και φορείς συντηρητικών πεποιθήσεων που αντιλαμβάνονται ότι η αμερικανική δημοκρατία έχει διαβρωθεί εκ των έσω σε σημείο που απειλείται η ίδια της η ύπαρξη. Αυτή η εντεινόμενη ανησυχία, και μάλιστα από συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, εκφράζεται εμπεριστατωμένα μέσα από την έρευνα που πραγματοποίησε μία δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ και δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες με τον τίτλο Η μυστική Αμερική, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και σοβαρό προβληματισμό.

Η μυστική Αμερική
Η ομάδα των δημοσιογράφων με επικεφαλής την Ντάνα Πριστ και τον Ουίλιαμ Μ. Άρκιν εργάστηκε, συστηματικά, επί δύο χρόνια και συγκέντρωσε πληροφορίες για το τεράστιο σύμπλεγμα των μυστικών υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας μόνο νόμιμες και μη απόρρητες πηγές, επίσημα ντοκουμέντα και δεκάδες συνεντεύξεις με γνώστες των ζητημάτων, αξιωματικούς, υπουργούς, μελετητές, πανεπιστημιακούς και ειδικούς επί θεμάτων ασφαλείας. Τα ευρήματα είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικά και… τρομαχτικά! Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον Ποστ:
* 1.271 κυβερνητικοί οργανισμοί και 1.931 ιδιωτικές εταιρίες απασχολούνται σε προγράμματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, την εσωτερική ασφάλεια και τη συλλογή πληροφοριών, διασκορπισμένοι σε περίπου δέκα χιλιάδες τοποθεσίες σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.
* Περίπου 854.000 άτομα απασχολούνται σε υψηλού επιπέδου μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας.
* Στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσιγκτον, από το 2001, χτίστηκαν ή χτίζονται 33 κτηριακά συγκροτήματα για υπηρεσίες ασφαλείας. Το μέγεθός τους ισοδυναμεί με 3 Πεντάγωνα ή με 22 Καπιτώλια.
* Σχεδόν 50.000 αναφορές για θέματα ασφαλείας συντάσσονται ετησίως.
Όλα γίνονται σε καθεστώς μυστικότητας, με το χαρακτηρισμό του απόρρητου. Έτσι, είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξει κανείς τον τρόπο που ξοδεύονται τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια(!) που στοιχίζει επισήμως αυτή η τεράστια επιχείρηση. Και σ’ αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται αντίστοιχες δραστηριότητες του στρατού και εντόπιων προγραμμάτων αντιτρομοκρατίας. Είναι τόσο μεγάλα τα κονδύλια που διατέθηκαν από τον πρόεδρο Μπους και το Κογκρέσο, που μερικές υπηρεσίες δυσκολεύονται να τα απορροφήσουν.
Η υπηρεσία πληροφοριών του Πενταγώνου DIA, για παράδειγμα, αύξησε το προσωπικό της μέσα σε μια δεκαετία από 7.500 σε 16.500 άτομα. Ο προϋπολογισμός του Εθνικού Γραφείου Ασφαλείας NSA που παρακολουθεί ηλεκτρονικά τις επικοινωνίες διπλασιάστηκε. Οι 35 υπηρεσίες του FBI για την τρομοκρατία έγιναν 106. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει το γεγονός «απίστευτο».
Μόνο στο τέλος του 2001 δημιουργήθηκαν 24 νέες υπηρεσίες. Το 2002, άλλες 37. Το 2003, 36 και μέχρι σήμερα προστίθενται κάθε χρόνο δεκάδες νέες υπηρεσίες και οργανισμοί ασφαλείας. Συνολικά, ως συνέπεια των επιθέσεων στους πύργους, δημιουργήθηκαν 263 νέες υπηρεσίες ασφαλείας για να παρακολουθούν και να ελέγχουν ό,τι κινείται με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο. Κάθε μέρα το NSA εντοπίζει, συλλέγει και αποθηκεύει 1,7 εκατομμύρια e-mails, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και άλλες μορφές επικοινωνίας.
Ένας άλλος οργανισμός, η Εθνική Υπηρεσία Γεωπληροφοριών, που παρακολουθεί και καταγράφει, με διαστημική τεχνολογία, ό,τι συμβαίνει σε όλη τη γη, απασχολεί 8.500 υπαλλήλους. Η NGIA δίνει πληροφορίες για μυστικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται με υπογραφή του Ομπάμα εναντίον χωρών και ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτοι.
Στο Σπρίνγκφιλντ, στο Σολτ Λέικ Σίτι, στο Σάρλοτσβιλ, στο Ανακόστια και αλλού χτίζονται συγκροτήματα πελωρίων διαστάσεων για τις μυστικές υπηρεσίες που απλώνονται παντού. Το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας DHS, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο και έχει ζωή μόλις επτά ετών, απασχολεί 230.000 άτομα που χρειάζονται τους ανάλογους χώρους.

Ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας
Η έρευνα της Ουάσιγκτον Ποστ φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα που δημιουργούνται απ’ αυτό το πολυδάπανο και πολυπλόκαμο δίκτυο που λειτουργεί με μυστικότητα και, ουσιαστικά, δεν μπορεί να ελεγχθεί. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη από την εμπλοκή εκατοντάδων εταιριών και εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων που εργάζονται για λογαριασμό αυτών των εταιριών, συμμετέχοντας σε προγράμματα ασφαλείας. Τόσο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, όσο και ο αρχηγός της CIA, Λίον Πανέτα, παραδέχτηκαν την ύπαρξη του προβλήματος, αφού σε αντίθεση με το προσωπικό του κράτους, οι ιδιώτες νοιάζονται περισσότερο για τα κέρδη των επιχειρήσεών τους και τα μερίσματα των μετόχων τους.
Οι ιδιώτες που απασχολούνται σε θέσεις που απαιτείται ύψιστη μυστικότητα και εχεμύθεια υπολογίζονται σε 265.000! Πολλοί απ’ αυτούς κάνουν τις πιο βρόμικες και παράνομες δουλειές για να μην εκτίθενται οι κρατικές υπηρεσίες. Στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι «συμβασιούχοι» στρατολογούν Ιρακινούς, λαδώνουν κρατικούς παράγοντες, παρέχουν προστασία σε στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, οργανώνουν απαγωγές (όπως έκαναν και στην Ιταλία), δολοφονούν ύποπτους «εξτρεμιστές», εντοπίζουν και παρακολουθούν λιποτάκτες και ανακρίνουν συλληφθέντες στις μυστικές φυλακές της CIA.
Οι ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας, που πολλαπλασιάστηκαν και θησαύρισαν με τα λεφτά των Αμερικανών φορολογουμένων, έχουν δημιουργήσει και ένα σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης των κρατικών υπηρεσιών αφού, πληρώνοντας υψηλότερους μισθούς, αποσπούν τους ικανότερους πράκτορες και ειδικούς, αφήνοντας στις δημόσιες θέσεις νεαρούς, άπειρους και ανειδίκευτους συνεργάτες. Έτσι, μεγαλώνει συνεχώς η εξάρτηση των κρατικών μυστικών υπηρεσιών από τις ιδιωτικές εταιρίες. Το DHS, για παράδειγμα, εξαρτάται από 318 ιδιωτικές εταιρίες για ένα σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του. Το Εθνικό Γραφείο Παρακολούθησης NRO που, μέσω δορυφόρων, παρακολουθεί όλο το εικοσιτετράωρο και φωτογραφίζει την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, εξαρτάται από τέσσερις μεγάλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών. 56 εταιρίες διεκπεραιώνουν όλη τη μεταφραστική δουλειά που απαιτεί εντόπιους ομιλητές όλων των ξένων γλωσσών. Όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι εξαρτημένες από 400 εταιρίες που εγκαθιστούν, συντηρούν, αναβαθμίζουν και κρατούν σε λειτουργία τα πολύπλοκα συστήματα υπολογιστών που είναι απαραίτητα για ένα τόσο μεγάλο κύκλωμα επεξεργασίας, αποθήκευσης και επικοινωνίας.
Υποτίθεται ότι η προσφυγή σε ιδιώτες θα κρατούσε χαμηλότερα το κόστος και θα έλυνε προβλήματα πρόσληψης υπαλλήλων και εκτέλεσης εργασιών που είναι δυσχερείς για το δημόσιο τομέα. Η πραγματικότητα δείχνει το αντίθετο. Οι ερευνητές δημοσιογράφοι χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της εταιρίας General Dynamics αποδεικνύουν ότι, σταδιακά, η δημόσια ασφάλεια περνάει σε ιδιώτες και το κόστος έχει φτάσει σε δυσβάστακτα ύψη, αν και κανένας πρόεδρος, υπουργός ή βουλευτής δεν τολμάει να αντιδράσει από φόβο μήπως κατηγορηθεί για έλλειψη πατριωτισμού. Συν το γεγονός ότι οι εταιρίες αυτές έχουν ισχυροποιηθεί πάρα πολύ, διαθέτουν μεγάλα λόμπι στο Κογκρέσο και χρηματοδοτούν τις προεκλογικές εκστρατείες των πολιτικών θέτοντάς τους σε καθεστώς ομηρίας.
Η General Dynamics που προσφέρει τεχνογνωσία και προσωπικό στις 16 κύριες υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, δήλωσε τζίρο 31,9 δισ. δολαρίων το 2009 (από 10,4 το 2000) και απασχολεί 91.700 υπαλλήλους. Η εταιρία αυτή αναλαμβάνει τα πάντα, από τη διαχείριση δορυφόρων ως τις επιχειρήσεις «πειθούς» σημαντικών ξένων παραγόντων, προς όφελος των αμερικανικών συμφερόντων. Δίπλα στους κολοσσούς, δραστηριοποιούνται, με απόλυτη μυστικότητα, άλλες 1.814 μικρές και μεσαίες εταιρίες.
Τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα στην Αμερική είναι μόνον εικονικά. Ο Όργουελ αυτή την πραγματικότητα δεν μπορούσε να τη φανταστεί. Και τα συστήματα ελέγχου των πολιτών που εφαρμόζονταν στη Σοβιετική Ένωση ήταν παιδαριώδη μπροστά σ’ αυτό το πελωρίων διαστάσεων, αόρατο και ανεξέλεγκτο χάι-τεκ φασιστικό τερατούργημα. Μία εφιαλτική πραγματικότητα κρυμμένη πίσω από τη βιτρίνα των θεσμών και των ΜΜΕ, με θερμή υποστήριξη από πολλούς διανοουμένους που βολεύονται και ευδοκιμούν. Ευτυχώς, τίποτα δεν σώζει τις ΗΠΑ από την κρίση στο εσωτερικό και την αποτυχία στο εξωτερικό. Βομβαρδισμοί, δολοφονίες, απαγωγές, βασανιστήρια, παρακολουθήσεις, εξαγορές συνειδήσεων και πλύση εγκεφάλου δεν απέτρεψαν ούτε την οικονομική καταβαράθρωσή τους ούτε το φιάσκο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Κι αυτό είναι ελπιδοφόρο.

 

Σχόλια

Exit mobile version