Αρχική κοινωνία εργασία «Μολών Λαβέ» από το τσιμεντάδικο της Χαλκίδας

«Μολών Λαβέ» από το τσιμεντάδικο της Χαλκίδας

Οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπουν το κλείσιμο της ιστορικής βιομηχανίας

Για δεύτερη φορά βρέθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Lafarge στην Παιανία οι εργαζόμενοι του τσιμεντάδικου της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα. Την Πέμπτη 27 Ιουνίου η γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΓΕΤ Ηρακλής συνεδρίαζε με θέμα την επικύρωση της απόφασης για κλείσιμο του εργοστασίου της Χαλκίδας. Έξω από το χώρο του εργοστασίου διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι από την περιοχή της Εύβοιας, αλλά και εργαζόμενοι από άλλα εργοστάσια του κλάδου, συνδικαλιστές από πολλά σωματεία, βουλευτές της Αριστεράς.
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν αποδέχτηκαν το γεγονός της παύσης λειτουργίας του εργοστασίου, είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν ανοικτό το τσιμεντάδικο. Ο Όμιλος Lafarge, ο οποίος διαθέτει άλλα δυο εργοστάσια στη χώρα, εμφανίζει το εργοστάσιο ζημιογόνο και επιθυμεί να απολύσει 229 εργαζόμενους, το σύνολο σχεδόν του προσωπικού. Την ίδια στιγμή επιχειρεί να διατηρήσει τη χρήση των εγκαταστάσεων, αλλά και τις διάφορες άδειες που διαθέτει (λατομείου, λιμενικών εγκαταστάσεων κ.λπ.), στοχεύοντας προφανώς σε αλλαγή χρήσης του εργοστασίου.
Θυμίζουμε ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας τον περασμένο Απρίλιο δεν έγινε δεκτό το αίτημα της επιχείρησης για ομαδική απόλυση του προσωπικού κι έτσι αυτή κατέφυγε στο όριο των απολύσεων ανά μήνα που επιτρέπει ο νόμος, απολύοντας μέχρι σήμερα 32 εργαζομένους. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί η εργοδοτική αυθαιρεσία. Επικαλούμενη άρθρα του Συντάγματος περί «επαγγελματικής ελευθερίας» και την «προστασία της ιδιοκτησίας» που προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η εταιρία κατέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Εργασίας.

Γιώργος Κατερίνης

______________

 

Αλληλεγγύη και συγκίνηση

Οι εργαζόμενοι με τη μαζική και ηχηρή παρουσία τους στην Παιανία, αλλά και τη μαζική παρουσία τους στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το τσιμεντάδικο, αντίθετα εμφανίζονται έτοιμοι να το επαναλειτουργήσουν. Η είσοδος των οκτώ λεωφορείων με τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ στο προαύλιο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συγκίνηση. Η οργανωμένη παρουσία, τα πανό, τα ομοιόμορφα μπλουζάκια που γράφουν «ένας για όλους, όλοι για έναν» και ο παλμός των εργατών του τσιμεντάδικου ξεσήκωσαν όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο χώρο του Ραδιομεγάρου. Τα συνθήματά τους ενώθηκαν με τους ήχους της χορωδίας που εκείνη την ώρα έπαιζαν στη σκηνή. Μια ευχάριστη συνάντηση που έδωσε άλλη διάσταση σε δυο παράλληλους αγώνες ενάντια στο λουκέτο και την ανεργία.

Σχόλια

Exit mobile version