Αρχική κοινωνία Μισθός ανάλογα με το είδος των σκουπιδιών

Μισθός ανάλογα με το είδος των σκουπιδιών

Τρεις μήνες χωρίς ανακύκλωση, η μισή Κρήτη και οι δήμοι αδιαφορούν. Του Μάριου Διονέλλη

Ξεπέρασε τις 100 ημέρες η απεργία των εργαζόμενων στην εταιρία ανακύκλωσης ΕΠΑΝΑ Α.Ε., συμφερόντων Μπόμπολα στο Ηράκλειο, χωρίς ακόμα να έχει επιτευχθεί συμφωνία και παρά τις δύο δικαστικές αποφάσεις που κέρδισαν οι εργαζόμενοι. Το πρόβλημα παίρνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις για όλη την ανατολική Κρήτη, η οποία μένει χωρίς ανακύκλωση για περισσότερο από τρεις μήνες αφού μέχρι σήμερα τόσο οι μπλε κάδοι όσο και οι συμβατικοί αδειάζονται από κοινού στη χωματερή. Το θέμα φαίνεται να μην απασχολεί σοβαρά την Αυτοδιοίκηση, η οποία κωφεύει μπροστά στην προκλητική στάση της εταιρίας και ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει εκπέσει από τη συγκεκριμένη εργολαβία και να διενεργηθεί νέος διαγωνισμός. Ο Δήμος Ηρακλείου μάλιστα μένει περίπου 15 μέρες χωρίς αντιδήμαρχο καθαριότητας μετά την παραίτηση του προηγούμενου για λόγους «διευκόλυνσης του δημάρχου».

Πρώτα μείωση μετά μπόνους
Η εταιρία που αρχικά επιχείρησε να βάλει τους υπαλλήλους να δουλεύουν στη διαλογή απορριμμάτων για 480 ευρώ, τώρα πλέον έχει δεχτεί να μην προχωρήσει σε μειώσεις μισθών. Ωστόσο, για λόγους γοήτρου αλλά και «ισορροπιών» με άλλα της εργοστάσια στην υπόλοιπη Ελλάδα επιχειρεί να μη χρεωθεί μια καταφανή ήττα. Έτσι πρότεινε να γίνουν μειώσεις 10%, οι οποίες όμως να επιστραφούν ως «μπόνους» στους εργαζόμενους, εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι παραγωγής.
Η «ντρίπλα» της εταιρίας αποδείχτηκε όταν εμφανίστηκαν οι όροι της νέας διαπραγμάτευσης, οι οποίοι περιέλαβαν και την εξωφρενική «ρήτρα του 42%». Με απλά λόγια οι εταιρία προτείνει να επιστρέφεται η μείωση στους εργαζόμενους μόνο εφόσον τα σκουπίδια που εισέρχονται προς διαλογή περιλαμβάνουν λιγότερο από 42% οργανικά απορρίμματα, κάτι που φυσικά δεν καθορίζεται από τους εργαζόμενους αλλά από τους πολίτες και το βαθμό επιτυχίας του προγράμματος ανακύκλωσης. Έτσι, λοιπόν, ένας πολίτης που ρίχνει οργανικά σκουπίδια στον μπλε κάδο, θα «τιμωρεί» έναν εργαζόμενο της ΕΠΑΝΑ Α.Ε. από τον οποίο θα κοπεί το μπόνους του επόμενου μήνα…

Οι πολίτες συνεχίζουν
Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, 12/7, η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε εξέλιξη, με τους εργαζόμενους να αντιπροτείνουν σημαντική αύξηση του ορίου του 42%, που άλλωστε δεν εξαρτάται από τη δική τους δουλειά, ώστε να μπορέσουν να διασφαλίσουν την επιστροφή της παρακράτησης του μισθού τους. Σε όλη αυτή τη διαδικασία οι δήμοι είναι προκλητικά απόντες, τη στιγμή που θα μπορούσαν να πιέσουν, ακόμα και να επιβάλλουν λύσεις στον ανάδοχο του έργου της ανακύκλωσης, ιδιαίτερα μετά από τρεις μήνες κατά τους οποίους δεν παρέχονται οι προβλεπόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι κάτοικοι του Ηρακλείου συνεχίζουν την ανακύκλωση αν και ξέρουν πως εδώ και τρεις μήνες την κάνουν τσάμπα αφού όλα τα σκουπίδια καταλήγουν στο ίδιο μέρος. Ωστόσο, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας μένει για πάνω από 100 μέρες χωρίς ανακύκλωση και πλέον οι λύσεις είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίες και επείγουσες.

 

Σχόλια

Exit mobile version