Αρχική πολιτική Μικρές επιχειρήσεις σε απόγνωση

Μικρές επιχειρήσεις σε απόγνωση

Μια αποκαλυπτική έρευνα στη μ.Μ.* εποχή

Του  Γιώργου Κατερίνη

Τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο στους επόμενους μήνες αντιμετωπίζουν ως μεγάλη ή μικρότερη πιθανότητα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 960 μικρές επιχειρήσεις και στηρίχτηκε σε δείκτες όπως ο κύκλος εργασιών, η ζήτηση για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν, η ρευστότητά τους, οι παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους, οι επενδύσεις που τυχόν πραγματοποίησαν, η διακύμανση του προσωπικού που απασχολούν. Τα πολύ δυσοίωνα ευρήματα αν αναχθούν στo συνολικό αριθμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στη χώρα μας (τα στοιχεία που δημοσίευσε τον φετινό Ιούλιο η Eurostat και αφορούν το 2006 αναφέρονται σε 845.810 επιχειρήσεις) είναι καταπέλτης:
• Κάπου 175.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ως πιθανό το ενδεχόμενο να κλείσουν στο επόμενο διάστημα.
• Ως αποτέλεσμα κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 300.000 θέσεις απασχόλησης που θα αφορούν αυτοαπασχολούμενους, εργοδότες και μισθωτούς.
• Υπάρχει άμεσος κίνδυνος για άλλες 200.000 επιχειρήσεις μέσα στο 2011.
• Και, για να μη ξεχνιόμαστε, ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2010 έχουν χαθεί περίπου 88.000 θέσεις εργασίας.
Η εφιαλτική αυτή εικόνα, που παρουσιάστηκε από την τριτοβάθμια οργάνωση των μικρομεσαίων, τη ΓΣΕΒΕΕ, όσο και να φαίνεται ότι κρύβει το στοιχείο της υπερβολής, επιβεβαιώνεται από διάφορες αναλύσεις που έγιναν.
Πριν από μερικούς μήνες, λίγο πριν από την υπογραφή του Μνημονίου και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 2010 είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη έρευνα, όπου είχε ζητηθεί η εκτίμηση των επιχειρήσεων για το 1ο εξάμηνο του 2010. Και οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις αποδείχτηκαν… αισιόδοξες μπροστά στο αποτέλεσμα: ενώ τον Φεβρουάριο προέβλεπε επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων το 53,2% των επιχειρήσεων, τον Ιούλιο κατέγραψε επιδείνωση το 77,8%! Αυτή η πραγματικότητα που αντιστοιχεί και σε όσα βιώνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι στη μετά Μνημόνιο εποχή έρχεται ως αποτέλεσμα της γενικότερης ύφεσης της οικονομίας.
Οι ίδιοι οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΒΕΕ, που μόνο για αντικυβερνητικοί δεν μπορούν να κατηγορηθούν, φάνηκαν εντυπωσιασμένοι από τα ευρήματα της έρευνας. Σχολιάζοντας τα μέτρα του Μνημονίου, μιλούν για «αιτήματα και υποδείξεις που ετίθεντο επί χρόνια από οικονομικά συμφέροντα». Για τον τρόπο που αυτά τα αιτήματα πέρασαν στο Μνημόνιο και έγιναν μέτρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, σχολίασε ότι «και εμείς όταν μπορέσαμε βάλαμε ένα άρθρο στο Μνημόνιο, χωρίς καν να συναντήσουμε την τρόικα», αναφέροντας κάποια «ευνοϊκή» ασφαλιστική ρύθμιση για τους αυτοαπασχολούμενους που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, η οποία πέρασε και έγινε το άρθρο 69 του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου.

Εχθρική αντιμετώπιση από τις τράπεζες
Πέρα από τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις, η έρευνα παρέχει στοιχεία που προσφέρονται και για γενικότερα συμπεράσματα.
Επιβεβαιώνοντας το εχθρικό κλίμα που δημιουργούν τα πιστωτικά ιδρύματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 75,8% των επιχειρήσεων απάντησε ότι δεν προσέφυγε σε δανεισμό, παρά την επιδείνωση της ρευστότητάς τους. Ο φόβος της επόμενης μέρας, η ύπαρξη του Τειρεσία, είναι οι πλέον εύλογες αιτίες.
Αλλά και όσοι πέρασαν το κατώφλι μιας τράπεζας, μάλλον το μετάνιωσαν: το 52,1% όσων απευθύνθηκαν σε τράπεζα είδαν το αίτημά τους να απορρίπτεται, ενώ σε ποσοστό 15,2% απάντησαν ότι το αίτημά τους εγκρίθηκε εν μέρει. 64% των επιχειρήσεων με τζίρο κάτω των 100.000 ευρώ και 7 στους 10 αυτοαπασχολούμενους δεν κατάφεραν να πάρουν δάνειο.
Η περίφημη στήριξη του πιστωτικού συστήματος, απλά φούσκωσε τις τσέπες των τραπεζιτών!
Μόνο το 18% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών απάντησαν ότι πέρασαν την αύξηση του ΦΠΑ στις τιμές τους. Το ποσοστό αυτό, όμως, γίνεται σχεδόν 50% στις λίγο μεγαλύτερες επιχειρήσεις (με προσωπικό άνω των 10 ατόμων). Τι θα γίνει με μια περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ; 71,5% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα εκτιμούν ότι θα επιφέρει σημαντικές μεταβολές στο τζίρο τους.
Ας το εκτιμήσουν τα οικονομικά επιτελεία που ετοιμάζουν τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τη χαμηλή κλίμακα του 11% στην υψηλότερη του 23%!
Το επόμενο εύρημα ας το μελετήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου: Ένας στους 4 επιχειρηματίες φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο αλλαγής έδρας για φορολογικούς λόγους, ειδικά οι μεταποιητικές επιχειρήσεις (30,2% απάντησαν ναι) και οι επιχειρήσεις με έδρα στην Αττική (3 στις 10 απάντησαν θετικά). Για το τέλος κρατήσαμε την τοποθέτηση των επιχειρήσεων στο περίφημο θέμα του 13ου και 14ου μισθού των εργαζομένων. Μόλις 9,1% των ερωτηθέντων απαντούν ότι πρέπει να καταργηθεί. Όπως σχολιάζουν και οι υπεύθυνοι της ΓΣΕΒΕΕ, «το μισθολογικό κόστος, αυτό καθ’ εαυτό δεν θεωρείται μείζον πρόβλημα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

* μετά Μνημόνιο

Σχόλια

Exit mobile version