Αρχική διεθνή Μια σύγκρουση κατά παραγγελία;

Μια σύγκρουση κατά παραγγελία;

Περίεργα γεγονότα γύρω από την ταινία που άναψε φωτιές

Ο τρόπος που εξελίχθηκαν τα γεγονότα είναι ομολογουμένως κάπως περίεργος. Τα παραθέτουμε απλώς. Ο Πάτρικ Κένεντι, Aμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε πεπεισμένος πως η επίθεση στο Προξενείο της Βεγγάζης ήταν προσχεδιασμένη και καλά οργανωμένη, εκτίμηση που βρίσκει σύμφωνες και τις Αρχές στη Βεγγάζη που έκαναν λόγο για επίθεση σχεδιασμένη να εκδηλωθεί στην επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου. Η επίθεση και συνολικά η εκδήλωση της οργής των φανατικών μουσουλμάνων έρχεται δύο μήνες πριν τις αμερικανικές εκλογές στις οποίες προηγείται ο Ομπάμα, τον οποίο τα γεγονότα δεν ευνοούν προεκλογικά. Το φιλμ προκαλεί μια αναταραχή που οξύνει αντικειμενικά τις σχέσεις ΗΠΑ (και όχι μόνο) και αραβικού κόσμου, ευνοώντας μια κάποια επαναφορά της αμερικανικής πολιτικής στην αντι-ισλαμική, «αντιτρομοκρατική» προσέγγιση της θητείας Μπους.
Στα δευτερεύοντα, και η από σπόντα στοχοποίηση των Κοπτών Χριστιανών, όξυνση που είναι γνωστό πως ευνοεί το Ισραήλ το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για την υποδαύλιση των σχετικών αντιθέσεων στην Αίγυπτο.
Καθώς η διοίκηση Ομπάμα αντιδρούσε αποστέλλοντας στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και οι κινητοποιήσεις εκατομμυρίων μουσουλμάνων βρίσκονταν σε εξέλιξη, ορισμένες άμεσες συνέπειες ήταν η παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, η διακοπή των συνομιλιών στρατιωτικής βοήθειας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Αίγυπτο, η πτώση τού (πιο μετριοπαθούς) προφίλ Ομπάμα στην περιοχή και η άνοδος της επιρροής ορισμένων στοιχείων του ριζοσπαστικού ισλαμισμού. Και μόνο από αυτές τις συνέπειες κρίνοντας, η κίνηση της διάδοσης της ταινίας πληροί τα εξωτερικά γνωρίσματα μια κίνησης σχεδιασμένης να προκαλέσει υπολογισμένα αλυσιδωτά γεγονότα.  
Η παραγωγή της ταινίας είχε αμερικανοεβραϊκές πηγές και στήριξη από στοιχεία της Ευαγγελικής Άκρας Δεξιάς, ενώ ο υποτιθέμενος κεντρικός συντελεστής της ταινίας, που έγινε αμέσως ευρέως γνωστό πως ήταν Αιγύπτιος Κόπτης (αν και ο ίδιος ισχυρίστηκε σε συνέντευξη στο Associated Press πως ήταν Ισραηλινός Εβραίος), είχε μόλις ένα μήνα πριν από την παραγωγή της ταινίας αποφυλακιστεί μετά από καταδίκη για τραπεζική απάτη, ενώ παλιότερα είχε καταδικαστεί και για διακίνηση ναρκωτικών.
Γ. Τσ.

 

Σχόλια

Exit mobile version