Αρχική κοινωνία Μια πρωτογενής και ξεχωριστή καταγραφή της ιστορίας

Μια πρωτογενής και ξεχωριστή καταγραφή της ιστορίας

Σάμος 1940-1945 – Συλλογική αφήγηση (έρευνα-επιλογή-επιμέλεια: Γιώργος Βοϊκλής), από τις εκδόσεις Yπερόριος, σελ. 550

Εβδομήντα πέντε μαρτυρίες Σαμιωτών που αναφέρονται στην περίοδο 1940-1945 περιλαμβάνει το βιβλίο του Γιώργου Βοϊκλή, Σάμος 1940-1945 – Συλλογική αφήγηση, που εκδόθηκε πρόσφατα από τις Eκδόσεις Yπερόριος της ακριτικής Σάμου.
Τις μαρτυρίες αυτές έγραψαν άντρες και γυναίκες που συμμετείχαν ή ήταν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων εκείνης της πολυτάραχης εποχής. Εκπρόσωποι των Αρχών και ηγέτες, φαντάροι, αντιστασιακοί, αντάρτες, πρόσφυγες, απλοί πολίτες και παιδιά.
Οι μαρτυρίες αναφέρονται:
– Στον πόλεμο του 1940 στα μέτωπα της Αλβανίας και της Ανατολικής Μακεδονίας, καθώς και στην περιπέτεια της υποχώρησης του ελληνικού στρατού.
– Στην ιταλική και γερμανική Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση στη Σάμο.
– Στη συμμετοχή των Ελλήνων στρατιωτών στον πόλεμο εναντίον του Άξονα, στα μέτωπα της Βόρειας Αφρικής. Στην «εξέγερσή» τους και τον εγκλεισμό τους «στα σύρματα».
– Στην προσωρινή απελευθέρωση της Σάμου το φθινόπωρο του 1943 και την «πειραματική» συνεργασία των Άγγλων και της ελληνικής κυβέρνησης του Καΐρου με τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Σάμου.
– Στην απελευθέρωση, τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και στα Δεκεμβριανά της Σάμου.
Με τις μαρτυρίες αυτές ο Γιώργος Βοϊκλής συνθέτει μια συλλογική αφήγηση που βασίζεται στην πρωτογενή καταγραφή της ιστορίας και διαβάζεται σαν λογοτεχνικό χρονικό.
Από τις μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο ξεχωρίζουν τα Ημερολόγια δύο 15χρονων εκείνη την εποχή μαθητών, καθώς και Ημερολόγιο του καπετάν Μιλτιάδη Χούμα για την Εθνική Αντίσταση στο Αιγαίο, που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.
Το βιβλίο τιμήθηκε με το Βραβείο Ιστορικής Μαρτυρίας στον 20ό Διαγωνισμό (2009-2010) έργων για τη 10ετία του 1940 του Ιδρύματος Βασιλικής και Όλγας Σταυροπούλου, με κριτική επιτροπή τους ιστορικούς Γιάννη Γιαννουλόπουλο και Τασούλα Βερβενιώτη και τον συγγραφέα Παντελή Μπουκάλα.
Κεντρική διάθεση: Σ. Μαρίνης, Σόλωνος 74 Αθήνα, τηλ.: 210-3648170.

 

Σχόλια

Exit mobile version