Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Μια νέα συλλογικότητα δουλεύει στον Θερμαϊκό

Μια νέα συλλογικότητα δουλεύει στον Θερμαϊκό

Oι πολίτες ανοίγουν μονοπάτια αντίστασης και ελπίδας

Κάτι καλό και ελπιδοφόρο γεννιέται στο Δήμο Θερμαϊκού. Πολίτες του δήμου αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, δημιουργώντας την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού, μια κίνηση πολιτών που ανοίγει μονοπάτια απάντησης και ελπίδας στις σκοτεινές μέρες που διέρχεται ο λαός και η πατρίδα μας, αλλά και στήνοντας τοίχους αντίστασης στην επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα και το επίπεδο ζωής τους που εξαπολύουν οι εντολοδόχοι των τοκογλύφων της χώρας.
Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε με αφορμή την επιβολή του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και την άρνηση των κατοίκων να αποδεχθούν τον αντισυνταγματικό και ληστρικό κεφαλικό φόρο που επέβαλε η δωσίλογη κυβέρνηση Παπανδρέου και συνεχίζει η παράνομη κυβέρνηση Παπαδήμα.

Η αρχή έγινε με το χαράτσι
Με ιδρυτική συνάντηση μέσα στο Νοέμβριο του ’11 και μια μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση τον ίδιο μήνα συνέβαλε στην έκδοση ψηφίσματος ενάντια στο χαράτσι από το Δημοτικό Συμβούλιο, που αναγκάστηκε, κάτω από την πίεση της παρουσίας πολιτών, να αποδεχθεί. Συγκέντρωσε στοιχεία άρνησης αποδοχής του χαρατσιού και κατέθεσε εξώδικα με εκατοντάδες υπογραφές πολιτών κατά της ΔΕΗ. Μια προσπάθεια που συνεχίζεται αμείωτη μέχρι σήμερα.
Το χαράτσι όμως ήταν η αρχή. Η πλαισίωση της , από τις πρώτες μέρες της ζωής της, με μεγάλο αριθμό πολιτών λόγω κυρίως της ανεξάρτητης και ακομμάτιστης πολιτικής τοποθέτησής της, έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη μια δυναμικής συλλογικότητας που στόχο έχει να υποδείξει διεξόδους από τη λαίλαπα των «μέτρων» που βιώνουμε όσο και από κάθε μελλοντική μετάλλαξή της αλλά και τη συμμετοχή στον αγώνα ανατροπής του υπάρχοντος διεφθαρμένου πολιτικού σκηνικού.
Η στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές, και γι’ αυτό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διεκδικεί να γίνει κατά την εξέλιξή της ένα δυνατό ρυάκι, που παράλληλα και δίπλα σε άλλα αντίστοιχα ρυάκια που υπάρχουν και δημιουργούνται σε όλη τη χώρα, να συνδιαμορφώσει ένα μεγάλο ποτάμι που θα ανατρέψει το σάπιο πολιτικό καθεστώς.
Δεν εξαντλεί όμως τις προσπάθειές της στις δράσεις για τη δημιουργία (με όσες μικρές δυνάμεις έχει) ενός μετώπου ελπίδας, που θα ανατρέψει ένα σάπιο και ξενόδουλο πολιτικό καθεστώς. Αντιλαμβάνεται πως χρέος της είναι να αναπτύξει μηχανισμούς στήριξης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, να αφυπνίσει συνειδήσεις, να σηκώσει τους ράθυμους από τους καναπέδες τους και να δρομολογήσει ενέργειες αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.

Στόχος η αντίσταση και η αλληλεγγύη
Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε με δύο διαφορετικές (αλλά συνδεόμενες μεταξύ τους) προσπάθειες που καθορίζουν τους στόχους της αντίστασης και αλληλεγγύης: Εφαρμόζει (είναι στην αρχική του φάση) πρόγραμμα κοινής αγροτοκαλλιέργειας, με δύο επιμέρους κατευθύνσεις. Την κοινή καλλιέργεια αγροτικών εκτάσεων αλλά και την ατομική δημιουργία μπαξέδων λαχανικών. Οι δραστηριότητες αυτές αναπτύσσονται (ξεκίνησαν οι εργασίες προετοιμασίας των χωραφιών) σε εκτάσεις που παραχώρησαν φίλοι της . Παράλληλα διεκδικεί δημοτικές (αχρησιμοποίητες) εκτάσεις για να τις εντάξει στο πρόγραμμα. Και, επίσης, προχωράει στην κυκλοφορία τοπικού ανταλλακτικού (κοινωνικού) νομίσματος. Ήδη γίνεται η αναγκαία προεργασία (εγκατάσταση και εκμάθηση του απαραίτητου λογισμικού) ώστε το επόμενο διάστημα να «κυκλοφορήσει» το , η εναλλακτική νομισματική μονάδα του Θερμαϊκού.
Τα μέλη της Ανεξάρτητης  Πολιτών Θερμαϊκού ξέρουν ότι η πάλη με ένα καθεστώς πατρωνίας και διαπλοκής δεν είναι εύκολη. Έχουν όμως αναλάβει τις θέσεις μάχης απέναντί του. Η συντονισμένη και διαρκής δράση τους επιχειρεί να κινητοποιήσει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, αναπτύσσοντας το πολυπόθητο ενιαίο μέτωπο απέναντι στο αντιλαϊκό καθεστώς της υποτέλειας και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου στους τοκογλύφους της τρόικας και το ΔΝΤ.
Ενάντια στον τρικομματικό θίασο σκιών που προσπαθεί να επιβάλλει τις ντιρεκτίβες των νταβατζήδων. Θέλει να ενεργοποιήσει μηχανισμούς στήριξης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, να συμβάλει στην αφύπνιση των συνειδήσεων για τον καθορισμό των κοινωνικών και ηθικών ανατροπών και στην οργάνωση δράσεων αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.
Βρεθήκαμε στην τακτική εβδομαδιαία συνέλευση της  την περασμένη Τετάρτη, στο ΚΑΠΗ των Ν.Επιβατών. Διακρίναμε τον ενθουσιασμό που τους διακατέχει. Γνωρίζουν ότι ο αγώνας τους είναι δύσκολος και πολυμέτωπος (τοπικά και κομματικά κατεστημένα προσπαθούν να πλήξουν –υπόγεια– την Πρωτοβουλία, χωρίς όμως να καταφέρνουν τίποτα).
Μας δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να τον δώσουν. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, μάς είπαν.
Επιθυμητό ιδεατό αγαθό είναι η ενότητα, που θα την εξασφαλίσουν με τη συνεργασία και το καθαρό βλέμμα. Μια συνεργασία μακριά από ανταγωνισμούς κι εγωισμούς. Σ’ αυτήν την Πρωτοβουλία, όπως και στο κίνημα ανατροπής, κανείς δεν περισσεύει.

Λ.Α.

 

Σχόλια

Exit mobile version