Αρχική διεθνή Μια μικρή νίκη για τον απεργό πείνας

Μια μικρή νίκη για τον απεργό πείνας

Στην προηγούμενη στήλη αναφερθήκαμε στην απεργία πείνας του Χάντερ Αντνάν.

Μετά από 66 μέρες απεργίας πείνας ζητώντας την απελευθέρωσή του και την κατάργηση της διοικητικής κράτησης, μετά από παλαιστινιακή και διεθνή κινητοποίηση, το ισραηλινό δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωσή του, όταν λήξει η παρούσα εντολή διοικητικής κράτησης, στις 17 Απριλίου.
Ο Αντνάν αποφάσισε να σταματήσει την απεργία πείνας. Νίκη; Kρατείται χωρίς αφορμή και χωρίς κατηγορίες, ούτε καν τις κατηγορίες της ισραηλινής κατοχής όπως «αντίσταση» «τρομοκρατία» ή σχέση με πολιτική ομάδα που δεν αρέσει στο Ισραήλ. Θα απελευθερωθεί μετά από δύο μήνες και αυτό θεωρείται νίκη. Και φυσικά είναι, γιατί ο Αντνάν «φώναξε», βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, διαμηνύοντας σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η κατοχική διοικητική κράτηση, για απροσδιόριστα επαναλαμβανόμενα διαστήματα χωρίς καν φτιαχτές ισραηλινές δίκες, είναι ψυχολογικός θάνατος. Πέτυχε αυτό που χρόνια και χρόνια «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» δεν έχουν πετύχει, να αμφισβητήσει το δικαίωμα του κατακτητή να βάζει στη φυλακή και να μη λέει ούτε καν το λόγο. Η διοικητική κράτηση του Αντνάν δεν θα ανανεωθεί, αν το Ισραήλ κρατήσει την υπόσχεσή του. Μικρό βήμα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης; Σίγουρα υπενθύμιση ότι η απελευθέρωση θέλει τόλμη και θυσίες και όχι μεγάλα τραπέζια και κοστούμια.
Επίσης, η οργάνωση για τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων κρατούμενων Addameer επισημαίνει ότι σε μια πρωτοφανή απόφαση το ισραηλινό δικαστήριο αποφάσισε να του βγάλουν τις χειροπέδες(!) στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν ετοιμοθάνατος. Ωστόσο, η απόφαση δεν είχε καμία πραγματική συνέπεια για τους εκατοντάδες κρατούμενους που βρίσκονται σε διοικητική κράτηση, ορισμένοι από τους οποίους για πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με πηγές της λιβανέζικης εφημερίδας Αλ Αχμπάρ, η ισραηλινή απόφαση ήρθε μετά από έντονη αιγυπτιακή πίεση. Η ίδια εφημερίδα επίσης  μας θυμίζει ότι ο Αντνάν είχε επιτεθεί με αβγά στον Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοζπέν όταν αυτός είχε επισκεφτεί το Πανεπιστήμιο Μπιρζίτ στη Ραμάλα, το 2000, επειδή είχε αναφερθεί στη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση.
Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Errata
Στο προηγούμενο φύλλο εκ παραδρομής μπήκε σε αυτή τη στήλη η βινιέτα Free Palestine, αντί αυτής του συλλόγου Ιντιφάντα.

 

Σχόλια

Exit mobile version