Αρχική αφιερώματα Resistance 2014: Οι ομιλίες στην κεντρική εκδήλωση, ρεπορτάζ, φωτογραφίες

Resistance 2014: Οι ομιλίες στην κεντρική εκδήλωση, ρεπορτάζ, φωτογραφίες

Διαβάστε από το αφιέρωμα του Δρόμου της Αριστεράς, όλες τις ομιλίες της κεντρικής εκδήλωσης με θέμα “Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη”, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20/6.

 

 

 

 

 

 

Aκόμη, Τέσσερις καλλιτέχνες μιλούν για το φεστιβάλ!

 

Δείτε εδώ το φωτορεπορτάζ από το έβδομο Resistance Festival!

 

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 7η Διεθνής Συνάντηση Κινημάτων

 

Πάνω από 11.000 επισκέπτες, τρεις μέρες, οκτώ συζητήσεις, τρεις πολιτικές εκδηλώσεις, έξι συναυλίες, οκτώ δραστηριότητες στον παιδότοπο, οκτώ εκθέσεις φωτογραφίας, δύο προβολές ντοκιμαντέρ, 14 προβολές ταινιών μικρού και μεσαίου μήκους και πολλά άλλα. Και πάνω από όλα χαμόγελα, ελπίδα, απόψεις, ώσμωση… Αυτό ήταν το φετινό Resistance Festival. Μια γιορτή αντίστασης και ελπίδας. Με διεθνές χρώμα και συμμετοχή από όλες τις μεριές του κόσμου. Από την Ευρώπη, την Λατινική και Βόρεια Αμερική, την Αφρική, την Ασία… Την Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Ρωσία, την Ουκρανία, την Χώρα των Βάσκων, την Καταλονία, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ, την Νορβηγία, την Δανία κ.ά. Αλλά και από πολλές μεριές της Ελλάδας, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τη Θεσσαλία, την Καβάλα, την Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία κ.ά. Και όλα αυτά, ξεπερνώντας την βροχερή -μέχρι προβοκάτσιας- έναρξη του φεστιβάλ…

 

Παρασκευή 20/6: Η βροχή ήταν εύκολος αντίπαλος

Γύρω στις τέσσερις το μεσημέρι και ενώ οι προετοιμασίες του φεστιβάλ ήταν στην τελική ευθεία, έπεσε η πρώτη προειδοποιητική… βολή. Η πρώτη δυνατή βροχή μισής ώρας ήταν αρκετή για να καταλάβουν οι διοργανωτές ότι η πρώτη μέρα του φεστιβάλ δεν θα κύλαγε όπως ακριβώς τη σχεδίαζαν. Ζημιές δεν υπήρχαν αλλά πολλά έπρεπε να σχεδιαστούν από την αρχή και συγχρόνως να ληφθούν μέτρα για την υπόλοιπη μέρα. Και ενώ το φεστιβάλ έχει ξεκινήσει, γύρω στις εφτά το απόγευμα έρχεται η δεύτερη προειδοποιητική βροχή, κάτι που συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της ημέρας. Ξανά βροχή στις δέκα, στις έντεκα και μια παροδική μπόρα στις δώδεκα… Όμως τα καιρικά φαινόμενα δεν στάθηκαν ικανά να μας πτοήσουν. Όλες οι συζητήσεις και οι εκδηλώσεις έγιναν κανονικά, εκτός από την κεντρική πολιτική εκδήλωση που διακόπηκε για μισή ώρα και συνεχίστηκε μετά κανονικά. Η συναυλία των BaBa ZuLa διακόπηκε καλά-καλά πριν αρχίσει αλλά ήταν τόσος ο κόσμος που είχε παραμείνει που τους ανάγκασε να βγουν στην σκηνή μετά τη βροχή με ό,τι όργανα δεν χρειάζονταν ρεύμα για να παίξουν δύο τραγούδια και να συνεχίσουν με dj set μέχρι το πρωί… Το συμπέρασμα είναι ότι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πάνω από 2.500 κόσμος πέρασε από το φεστιβάλ και μάλιστα παρέμεινε, περιμένοντας υπομονετικά να περάσουν οι μπόρες για να δει μια συναυλία, να ακούσει μια συζήτηση κ.ο.κ.

Στα στιγμιότυπα της ημέρας ο πολύς κόσμος στην κεντρική εκδήλωση Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη με ομιλητές τον Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Pablo Iglesias Turrion, ευρωβουλευτή των Podemos (Ισπανία), τον Curzio Maltece, ευρωβουλευτή της L’ Altra Europa con Tsipras (Ιταλία), τον Trevor O Clochartaigh, γερουσιαστή του Sinn Fein (Ιρλανδια), την Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιάννη Θεωνά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλές και ενδιαφέρουσες και οι υπόλοιπες συζητήσεις που έγιναν για την Παλαιστίνη και το βιβλίο του Δημήτρη Ουλή, Αλεξίσφαιρες Ιδέες σε περίοδο Κρίσης: Μία ανάγνωση του V for Vendetta των Εκδόσεων Α/συνεχεια.

 

Σάββατο 21/6: Ρεκόρ συμμετοχής κόσμου σε φεστιβάλ

Το Σάββατο από νωρίς φάνηκε ότι θα ήταν για το φεστιβάλ μια μεγάλη μέρα. Έτσι και έγινε. Πάνω από 6.500 άνθρωποι πέρασαν την είσοδο του φεστιβάλ, μαζικοποιώντας όλες τις συζητήσεις και τις συναυλίες. Πολύ κόσμος παντού, ουρές σε κάθε μπαρ και κυλικείο, αλλά το κλίμα χαρούμενο και γιορτινό. Όλοι περίμεναν υπομονετικά, ξέροντας ότι συμμετέχουν σε μια μεγάλη κινηματική γιορτή. Οι συζητήσεις για τις διεθνείς αντιστάσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, για την Ουκρανία, για τους Podemos και τα ΜΜΕ ήταν όχι μόνο ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές αλλά και πολύ επίκαιρες. Η συναυλία με τους Nouvelle Vague μετατράπηκε σε πάρτι που κράτησε μέχρι πρωίας, ενώ στην λαϊκή σκηνή ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού σταμάτησαν να παίζουν όταν πια ξημέρωσε. Κάπου τέτοια ώρα σταμάτησε και ο χορός από τους χιλιάδες νέους και νέες που συμμετείχαν.

 

Κυριακή 22/6: Μια ξεχωριστή φεστιβαλική μέρα

Η χαλαρότητα της Κυριακής πάντα αντανακλάται και στο φεστιβάλ. Πιο λίγος κόσμος από τις άλλες μέρες αλλά και πάλι πάνω από 2.000 άνθρωποι πέρασαν από τη Γεωπονική. Όλα την Κυριακή ξεκίνησαν πιο αργά. Πιο αργά ήρθε ο πολύς κόσμος, πιο αργά ξεκίνησαν ο παιδότοπος, οι συναυλίες, οι συζητήσεις, οι εκδηλώσεις. Πάνω από 500 άτομα παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μίλησαν ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Καρίτζης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η Δήμητρα Μανώλη, απολυμένη καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών και ο Λουκάς Αξελός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Με αρκετό κόσμο έγιναν οι συζητήσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση και τα διεθνή κινήματα, ενώ όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για το ποδόσφαιρο είπαν ότι τους καθήλωσε. Η μέρα έκλεισε με τη μοναδική συναυλία της Yasmine Hamdan και του Φοίβου Δεληβοριά, ενώ η… κλαρινοκατάσταση κάπου τα ξημερώματα ξεπροβόδισε άλλο ένα Resistance Festival στην Ιερά Οδό. Μέχρι του χρόνου, να είμαστε όλοι και όλες καλά…

Στις σελίδες του αφιερώματος που ακολουθεί δημοσιεύονται οι ομιλίες των Αλέξη Τσίπρα, Pablo Iglesias Turrion, ευρωβουλευτή των Podemos (Ισπανία), Curzio Maltece, ευρωβουλευτή της L’ Altra Europa con Tsipras (Ιταλία) και Trevor O Clochartaigh, γερουσιαστή του Sinn Fein (Ιρλανδια), οι οποίοι συμμετείχαν στη συζήτηση της Παρασκευής με θέμα: Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι φωτογραφίες του αφιερώματος είναι των Δημήτρη Γερονίκου, Νίκου Κουλοχέρα, Ελεάννας Κουνουπά, Νικηφόρου Μάναλη, Θανάση Καμβύση, Χρήστου Δημοβασίλη και Ανδρέα Ιωαννίδη, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ.

 

 

Σχόλια

Exit mobile version