Αρχική πολιτική Μια λευκή νύχτα δεν μπορεί να κρύψει τη μαυρίλα

Μια λευκή νύχτα δεν μπορεί να κρύψει τη μαυρίλα

Του Γιώργου Κατερίνη

Με μια τρίωρη επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σήμερα, Σάββατο, ο Γ. Καμίνης επιχειρεί να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση εμπορικής κίνησης στο κέντρο της Αθήνας. Εγκαινιάζοντας τη «λευκή νύχτα» μαζί με μια χούφτα εμπόρων, προσπαθεί να… σκουπίσει τη γκρίζα πραγματικότητα της φτώχειας και της ανέχειας, που έχουν αφήσει έντονα σημάδια στους νεκρούς εμπορικούς δρόμους της πόλης.
Η ιδέα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας και του δήμαρχου δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη συνδρομή του περιφερειάρχη. Ο Γιάννης Σγουρός και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβούλιου έσπευσαν να αδράξουν την ευκαιρία και να αποφασίσουν με τις αυξημένες… αρμοδιότητες που τους έδωσε ο Κωστής Χατζηδάκης την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων.
Τι κι αν διαμαρτύρονται οι εμποροϋπάλληλοι που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς τους και ζουν «μαύρες μέρες» από τα ατέλειωτα ωράρια, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη φυσική και ηθική εξάντληση. Τι κι αν ο πρόεδρος των εμπόρων Βασίλης Κορκίδης (που μόνο ως αντιμνημονιακός δεν μπορεί να κατηγορηθεί) εκτιμούσε ότι η φετινή εορταστική αγορά θα έχει μείωση 10% σε τζίρο.
Η κυβέρνηση με ιδεολογική στοχοπροσήλωση προχωρά στην πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ δήμαρχος και περιφερειάρχης έρχονται ως άλλοι μάγοι να της προσφέρουν τα δώρα τους: τη μαγική εικόνα εμπορικής κίνησης στο κέντρο της Αθήνας.
Μετά τις έξι επιπλέον εργάσιμες Κυριακές που επέβαλε ο Χατζηδάκης με το νέο νόμο, η δειλή εφαρμογή των λευκών νυκτών επεκτείνει κι άλλο το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, δημιουργώντας καθεστώς δουλείας για τους εμποροϋπάλληλους και συμπίεσης μέχρι εξαντλήσεως για τους μικροεμπόρους που παραπαίουν. Το έδαφος για την πλήρη άλωση του εμπορίου από τις μεγάλες αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα στρώνεται με βήμα ταχύ. Δεν είναι τυχαίο που μετά τις δυο εργάσιμες Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα, οι εκπρόσωποι των μεγάλων εμπορικών ομίλων ζήτησαν να ανοίξουν τα καταστήματα και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των μέτρων έχει ήδη καταγραφεί από την πρεμιέρα εφαρμογής της πρώτης εργάσιμης Κυριακής τον Νοέμβριο: Συγκέντρωση και μετακύλυση σε μια ημέρα του τζίρου των υπολοίπων ημερών, με παράλληλη αύξηση του λειτουργικού κόστους για τα καταστήματα.
Αυτό που απομένει είναι η ψευδαίσθηση μιας επίπλαστης καταναλωτικής τάσης, τόσο αναγκαία για την κυβέρνηση, αλλά και για τα ΜΜΕ που αναζητούν να προβάλλουν θετικά μηνύματα και να κρύψουν την απόλυτη πτώση της καταναλωτικής ικανότητας της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών. Από κοντά οι αιρετοί Καμίνης, Σγουρός και σία ευελπιστούν ότι η λευκή νύχτα θα κρύψει τη φτώχεια του έργου τους και την ευθύνη που κουβαλούν για τη σημερινή μαυρίλα που βιώνουν οι ψηφοφόροι τους.

Σχόλια

Exit mobile version