Αρχική κοινωνία εργασία Μια «ιδιωτική» μελέτη διαπιστώνει τα αυτονόητα

Μια «ιδιωτική» μελέτη διαπιστώνει τα αυτονόητα

Το 80% των δημοσίων υπαλλήλων με μισθούς κάτω από 1500 ευρώ.

Χωρίς πολλές – πολλές τυμπανοκρουσίες δόθηκε στη δημοσιότητα πριν μερικές μέρες η μελέτη για το μισθολόγιο του δημοσίου, που είχε ανατεθεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών σε δύο ιδιωτικές εταιρείες (ICAP και HAY Group). Αντί του ποσού των 72.000 ευρώ συντάχθηκε μέσα σε 1 μήνα ένα κείμενο 272 σελίδων, σε συνεργασία, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι συντάκτες του, με τους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου, της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και του Υπουργείου Εσωτερικών.
Προφανώς! Αφού –σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας- οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες έχουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Προς τι, λοιπόν, η «ανάθεση» της μελέτης σε ιδιωτικές εταιρείες;
Μα για να είναι σίγουροι για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν τα συμπεράσματα και οι στατιστικές συγκρίσεις. Πίνακες επί πινάκων, γραφήματα και νούμερα για να αποδειχτεί αυτό που όλοι (και κυρίως οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι) γνώριζαν από την αρχή: ότι το 80% των υπαλλήλων πληρώνονται κάτω από 1500 ευρώ καθαρά, ότι (αν δεν συμπεριλάβεις στις στατιστικές τις ορδές των μετακλητών, αιρετών, διορισμένων σε Δ.Σ. Οργανισμών, συμβούλους υπουργών και κάθε λογής παρατρεχάμενους…) οι μισθοί στο δημόσιο δεν ανταποκρίνονται ούτε στα προσόντα των υπαλλήλων ούτε στο παραγόμενο έργο!
Ότι οι μισθολογικές ανισότητες στο δημόσιο δεν είναι κάποιο «κόλπο» των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά διαχρονική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με τις (φίλα προσκείμενες) συνδικαλιστικές ηγεσίες που τράφηκαν για χρόνια από το συντεχνιακό βόλεμα αντί να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις για αξιοπρεπείς μισθούς.
Η ιστορία της «απογραφής» επαναλήφθηκε αυτούσια: όπως οι τυμπανοκρουσίες περί του 1 εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων αποδείχθηκε ένα αισχρό ψέμα (όσο κι αν «φούσκωσαν» το νούμερο απογράφοντας ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό), έτσι και η ιστορία των «παχυλών αμοιβών» στο Δημόσιο δεν υποστηρίζεται από τα ίδια τα στοιχεία. Γι’ αυτό και οι τηλεαστέρες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην προβολή των αμοιβών των… πρεσβευτών (ΥΠΕΞ) και των διευθυντών κλινικών του ΕΣΥ για να στηρίξουν την εικόνα των υπερασπιζόμενων «κοπριτών» του Δημοσίου. Όταν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με τις απόψεις του Πάγκαλου, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα –να το δόγμα της νέας δημοσιογραφίας!
Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια, σκέφτηκε το Υπουργείο Οικονομικών και παρουσίασε τη μελέτη ως «προσχέδιο» που θα ολοκληρωθεί –τελικά– μετά τα τέλη Μαρτίου. Ως τότε, αρκείται στο να προσπαθεί να πείσει τους δημοσίους υπαλλήλους ότι με το νέο μισθολόγιο… θα πάρουν αύξηση! Επιφυλασσόμαστε για την απάντηση –με πραγματικά οικονομικά στοιχεία– στον ισχυρισμό.

Δέσποινα Κουτσούμπα
Σχόλια

Exit mobile version