Αρχική κοινωνία εργασία Μια άλλη προοπτική για την Υγεία

Μια άλλη προοπτική για την Υγεία

Τη δική τους συλλογική δράση οικοδομούν εργαζόμενοι από τις εταιρίες προμηθευτών Υγείας.

Ανιχνεύοντας μορφές και τρόπους δράσης ενάντια στα εξοντωτικά μέτρα που νομοθετούνται, την κατάλυση των εργατικών δικαιωμάτων, τις περικοπές μισθών και τις εκατοντάδες απολύσεις που βιώνουν στον κλάδο τους, κάποιοι εργαζόμενοι συσπειρώνονται. Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Εταιρίες Προμηθευτών Υγείας, όπως αποκαλείται, προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους σε αυτό το χώρο, οργανώνοντας δράσεις έξω από τους χώρους δουλειάς.
Εργαζόμενοι που έλαβαν μέρος σε όλες τις τελευταίες μεγάλες αντιδράσεις των εργαζομένων και απολυμένων, όπως γράφουν στην ανακοίνωσή τους, δίνουν διέξοδο στις αγωνίες και τις ανάγκες τους, αναζητώντας την κοινή δράση και την προοπτική για το μέλλον. Με ένα κείμενο που περιλαμβάνει όλα τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους και τον τόπο, από τα εργασιακά και τα φορολογικά βάρη, μέχρι τη διάλυση της Παιδείας, της Υγείας και το ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών, δίνουν το στίγμα τους καλώντας τους συναδέλφους τους: «Ή θα διαλέξουμε το δρόμο της επιβίωσης και της αξιοπρέπειας, συμμετέχοντας στους κοινούς αγώνες για την ανατροπή κάθε είδους μνημονίων για να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση οι εργαζόμενοι ή θα μείνουμε στην εξαθλίωση και την υποταγή».
Περίπου 150 εταιρίες ασχολούνται με τις προμήθειες Υγείας, οι οποίες απασχολούν 1.500 εργαζόμενους, όπως λένε στον Δρόμο μέλη της Πρωτοβουλίας, η οποία στοχεύει στο επόμενο διάστημα σε μια συγκέντρωση εργαζομένων. Μεταξύ των άμεσων στόχων που θέτουν είναι η συλλογική αντιμετώπιση της επίθεσης, σε συνεργασία και με άλλους φορείς από το χώρο της Υγείας, η υπεράσπιση και στήριξη των απολυμένων, η καταγραφή των προβλημάτων του κλάδου. Σημαντική θέση στη δράση της Πρωτοβουλίας κατέχει και η διατύπωση μιας άλλης προοπτικής για την Υγεία, συμβάλλοντας με τις γνώσεις και τις εμπειρίες από το χώρο που εργάζονται.
Τα αιτήματα που διατυπώνει η ανακοίνωση των εργαζομένων είναι επίσης ενδεικτικά του εύρους της δράσης που οργανώνουν:
• Όχι στην κακοδιαχείριση και στα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της Υγείας.
• Όχι στη μείωση των δαπανών για την Υγεία, πλήρης διαφάνεια και δίκαιη κατανομή των κονδυλίων.
• Κατοχύρωση και διεύρυνση του δημόσιου χαρακτήρα της, με συμμετοχή των εργαζομένων.
• Καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, κατάργηση των μνημονιακών νόμων.

Σχόλια

Exit mobile version