Αρχική πολιτική Με «συνοπτικές διαδικασίες» διαλύουν την αγορά της Λέσβου

Με «συνοπτικές διαδικασίες» διαλύουν την αγορά της Λέσβου

Τελευταίο χτύπημα το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας

Δεν τους φτάνει η επικείμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά, δεν τους φτάνει η επικείμενη κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής. Ξέραμε μέχρι σήμερα ότι στον καπιταλισμό υπάρχει «ελεύθερη οικονομία», τώρα μαθαίνουμε ότι στον καπιταλισμό πάει να επιβληθεί ένα σύστημα ολοκληρωτικό, που «ποδοπατά» και καταστρέφει κάθε μικρή τοπική προσπάθεια που ξεφεύγει απ’ το κυρίαρχο μοντέλο τους.
Με απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αφαιρούνται οι άδειες και τίθενται σε εκκαθάριση τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου. Πίσω απ’ την επίκληση των τυπικών λόγων που αφορούν την έλλειψη ιδίων κεφαλαίων, δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του χαρακτήρα των τραπεζών που επιλέχθηκαν να κλείσουν. Οι «μνημονιακές» πολιτικές, που με θρησκευτική ευλάβεια ακολουθούν ο κ. Προβόπουλος και οι όμοιοί του, επιβάλλουν ένα σύστημα και μια οικονομία με πολύ λίγους κυρίαρχους «παίκτες» και πολλούς, τους υπόλοιπους προλετάριους, όχλο και υπηρέτες τους.
Οι συνέπειες της απόφασης αυτής της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας στην τοπική οικονομία της Λέσβου και της Λήμνου είναι άμεσες και τραγικές. Με το δεδομένο ότι πάνω από 70% του κύκλου εργασιών της Τράπεζας περιστρεφόταν γύρω απ’ τη τοπική οικονομία, το κλείσιμό της, στραγγαλίζει ακόμα πιο πολύ τις ήδη στριμωγμένες οικονομικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιών και οδηγεί στο κλείσιμο πολλές από αυτές. Δεσμεύονται για άγνωστο διάστημα όλες οι καταθέσεις στην Τράπεζα και 37 εργαζόμενοι παίρνουν το δρόμο προς το ταμείο ανεργίας. Ακόμα, πάνω από 3.000 μικρομεριδιούχοι χάνουν τα χρήματα που είχαν επενδύσει σε μερίδια και για κάποιους απ’ αυτούς τα χρήματα αυτά δεν είναι λίγα.
Ευθύνες όμως δεν έχει μόνο η Τράπεζα τη Ελλάδας και ο κ. Προβόπουλος. Σοβαρές είναι και οι διαχρονικές ευθύνες των εκπροσώπων του τοπικού δικομματικού πολιτικού συστήματος που βρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στις διοικήσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας διαχειριζόμενοι τα χρήματα και τα μερίδια των μικροκαταθετών και των μικρομετόχων. Με γνώμονα τις πελατειακές σχέσεις αναπαραγωγής της εξουσίας του δικομματισμού, μοίρασαν δάνεια με μεγάλες επισφάλειες, δίνοντας την ευκαιρία στους αντιπάλους του εγχειρήματος να το συκοφαντήσουν και τελικά να το ακυρώσουν.

Αντιδράσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου σε ανακοίνωσή του για το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου αναφέρει: «Η ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, είναι μια αρνητική εξέλιξη, με άγνωστες και απρόβλεπτες επιπτώσεις στην τοπική μας οικονομία και κοινωνία. Είναι προφανές ότι (εκτός από τις επιπτώσεις της κρίσης) υπάρχουν και σημαντικές ευθύνες σε όλους όσοι τα τελευταία χρόνια είχαν την ευθύνη της διαχείρισης της Τράπεζας και των αποταμιεύσεων χιλιάδων συμπολιτών μας. Αυτή τη στιγμή, όμως, αυτό που προέχει, είναι η εξασφάλιση των καταθέσεων των χιλιάδων κατοίκων των νησιών μας, που την εμπιστεύτηκαν, καθώς επίσης και η εξασφάλιση των κεφαλαίων των χιλιάδων μικροεπενδυτών/ συνεταίρων της. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνει με όλους τους τρόπους, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα παραπάνω».
Ακόμα, αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου συναντήθηκε με τη διοίκηση του Συλλόγου των εργαζομένων στη τράπεζα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους.

Δημήτρης Μάντζαρης

 

Σχόλια

Exit mobile version