Αρχική κοινωνία Με μια μπάλα για την επανένταξη

Με μια μπάλα για την επανένταξη

Της Αλέκας Ζούμη.
Το 5ο ταξίδι ήταν οι δέκα μέρες στο Παρίσι. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Ελληνική Ομάδα Αστέγων έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των  Φτωχών, το οποίο διεξήχθη στην Πόλη του Φωτός και με τα… φώτα να στρέφονται σε αυτούς που συνήθως είναι αόρατοι.

Άστεγοι, πρώην χρήστες ουσιών, πρόσφυγες. Αυτοί αποτελούσαν τα ρόστερ των 64 ποδοσφαιρικών ομάδων από όλο τον κόσμο, θυμίζοντας πως η μπάλα είναι μια γλώσσα διεθνής, πως υπάρχει και το άλλο ποδόσφαιρο.  Οι 15χρονοι από την Καμπότζη, οι 40άρηδες από την Ιαπωνία, οι Αφγανοί πρόσφυγες της Αυστρίας, τα νεαρά κορίτσια των αφρικανικών ομάδων, οι φορείς του HIV από την Ινδονησία συνεννοήθηκαν άριστα μεταξύ τους. Έπαιξαν μπάλα, δημιούργησαν σχέσεις ζωής, αντάλλαξαν υπογραφές στις φανέλες και φόβους για το αύριο και πήραν κουράγιο για να αντιμετωπίσουν μια παγκόσμια σκληρή πραγματικότητα. Αυτή που θέλει τους αποκλεισμένους στα χαρτόκουτα, τις ουσίες και το αλκοόλ και μακριά από τους δρόμους της επανένταξης.
Η διοργάνωση που δημιουργήθηκε και στηρίζεται πάνω στις προσπάθειες που κάνουν τα περιοδικά δρόμου να βοηθήσουν στην επανένταξη άτομα που βρίσκονται στο περιθώριο, μετράει ήδη εννέα χρόνια ζωής. Ξεκίνησε το 2003 στο Γκρατς της Αυστρίας με 18 μόλις ομάδες που φέτος έφτασαν τις 64, αντρικές και γυναικείες…
Για την ελληνική ομάδα ήταν η πέμπτη συμμετοχή και το φινάλε μιας χρονιάς με προπονήσεις, δραστηριότητες και εκδηλώσεις της καμπάνιας «Γκολ στην φτώχεια». Από τον περασμένο Οκτώβριο, δεκάδες άνθρωποι, πρώην χρήστες, άστεγοι και μετανάστες, πέρασαν από το γήπεδο του Ρουφ για να λάβουν μέρος στις προπονήσεις της Ελληνικής Ομάδας Αστέγων.
Μόνο οκτώ από αυτούς, οι επτά από διάφορα μέρη της Ελλάδας, κατάφεραν να ταξιδέψουν στη Γαλλία. Μεταξύ αυτών, ο 47χρονος Λεωνίδας, θύμα της οικονομικής κρίσης που τον οδήγησε στους δρόμους πριν από δύο χρόνια. Τώρα μένει στον ξενώνα της «Κλίμακας» και στο Παρίσι δεν σταματούσε να επαναλαμβάνει: «Ζω ένα όνειρο. Ποιος θα το φανταζόταν ότι έπειτα από όσα έχω περάσει, θα βρισκόμουν εδώ».
Τα μέλη της ελληνικής αποστολής επέστρεψαν από το Παρίσι με ένα ζωντανό χαμόγελο και περισσότερο κουράγιο. Πίσω έμειναν, γι’ ακόμη μια χρονιά, οι δεκάδες μετανάστες που βρίσκονται κοντά στην ομάδα, αλλά δεν μπορούν να ταξιδέψουν καθώς δεν έχουν χαρτιά.
«Το Μουντιάλ δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Μπορεί, όμως, να δώσει ένα κίνητρο στους ανθρώπους προκειμένου να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό», δήλωσε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Γαλλίας, Εμανουέλ Πετί, εθελοντής στην διοργάνωση.
Αυτός είναι και ο στόχος της καμπάνιας «Γκολ στην φτώχεια» που θα συνεχίσει τις προπονήσεις, τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με το βλέμμα πλέον το Μεξικό.

 

Σχόλια

Exit mobile version