Αρχική κοινωνία εργασία Με μια «λάθος ερμηνεία» πετιούνται στο δρόμο

Με μια «λάθος ερμηνεία» πετιούνται στο δρόμο

Χωρίς δουλειά και σύνταξη πρώην εργαζόμενες σε ΟΣΕ-ΟΤΕ-ΕΛΤΑ

Δεκάδες πρώην εργαζόμενες στους οργανισμούς ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ που ασφαλίζονται στο ΤΑΠ-ΟΤΕ βρίσκονται μετέωρες, αφού ενώ έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση και έχουν αποχωρήσει από τις υπηρεσίες τους, διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, αλλά ούτε να επιστρέψουν στις εργασίες τους.
Επί 20 χρόνια ο ασφαλιστικός τους φορέας εφάρμοζε το νόμο 2084/1992 με τρόπο που το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έκρινε ότι δεν είναι σωστός. Και αφού η ερμηνεία που εξέδωσε το υπουργείο Απασχόλησης τον περασμένο Αύγουστο είναι διαφορετική, το ΤΑΠ-ΟΤΕ δεν δίνει σύνταξη σε δεκάδες εργαζόμενες που ήδη έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους. Όμως, οι εργαζόμενες είχαν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση, κατόπιν διαβεβαίωσης ότι πληρούν τις προϋποθέσεις και φυσικά με ευθύνη των εργοδοτών τους (ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ) και του ασφαλιστικού τους φορέα. Άλλωστε, με τις ίδιες προϋποθέσεις τα προηγούμενα χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί προφανώς εκατοντάδες αν όχι παραπάνω γυναίκες.
Σε κάθε περίπτωση είναι κατάφωρα άδικο και αντικοινωνικό να τιμωρούνται εργαζόμενες, για μια ενέργεια που ακόμα και αν είναι λάθος, αυτό δεν οφείλεται σε αυτές, αλλά στο ταμείο, του οποίου πολιτικός προϊστάμενος είναι ο ίδιος ο υπουργός που υπογράφει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο.
Εδώ, δηλαδή, έχουμε το παράλογο: η κυβέρνηση να ωθεί στην απόλυση εργαζόμενους από το τέλος του προηγούμενου χρόνου και να έρχεται μήνες μετά και να «γνωμοδοτεί» ότι λάθος αιτήθηκαν σύνταξης και γι’ αυτό θα μείνουν στον «αέρα».
Για το θέμα έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης. Η μόνη λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή, είναι η άμεση συνταξιοδότηση όλων των εργαζομένων που είχαν καταθέσει αίτηση πριν από τη νεότερη εγκύκλιο του υπουργείου και βρίσκονται εγκλωβισμένες σε αυτό το θέατρο του παραλόγου.
Γ.Κ.

 

Σχόλια

Exit mobile version