Αρχική κοινωνία Με ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο όλη η Κρήτη

Με ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο όλη η Κρήτη

Μόλις ένα εναέριο μέσο διαθέτει, για φέτος, ολόκληρο το νησί της Κρήτης στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Οι πρώτες μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού σημειώθηκαν στο νησί την εβδομάδα που πέρασε, με τους κατοίκους και δημάρχους πολλών περιοχών να ζητούν με αγωνία τα πτητικά μέσα για την άμεση κατάσβεση.
Ωστόσο, είναι πρακτικά αδύνατο να βρεθεί το ένα και μοναδικό ελικόπτερο, και μάλιστα με κάδο σχετικά μικρής χωρητικότητας, σε όλα τα σημεία του νησιού και σε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη καταστροφή στην Κίσσαμο με 1.500 στρέμματα καμένα και τουλάχιστον δύο χωριά να κινδυνεύουν άμεσα, αφού το ελικόπτερο δεν ήρθε ποτέ.

Μόνο στο Ηράκλειο
Το ένα και μοναδικό ελικόπτερο της Κρήτης βρίσκεται στο Ηράκλειο και επιχειρεί από εκεί, με τα παράπονα να εκδηλώνονται δικαιολογημένα από το Nομό Χανίων, που έχει και τις μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις. Στις αρχές του καλοκαιριού υπήρχε η φημολογία ότι θα σταθμεύει και δεύτερο ελικόπτερο στην Κρήτη, ωστόσο οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν και τα παράπονα παραμένουν.

Στο βάθος Μαρκογιαννάκης
Για το θέμα έκανε ερώτηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης ο βουλευτής Μαρκογιαννάκης ο οποίος όμως, παλαιότερα, ως υπουργός από την ίδια θέση είχε εμπλακεί σε υπόθεση εκβιασμών για την ενοικίαση ελικοπτέρων, στους οποίους ενέδωσε χρεώνοντας υπέρογκα το ελληνικό Δημόσιο, την ώρα που άλλες χώρες νοίκιαζαν ελικόπτερα περίπου στη μισή τιμή. Ο σημερινός υπουργός, πάντως, Νίκος Δένδιας, υπήρξε αφοπλιστικά ειλικρινής στη Βουλή, τονίζοντας πως η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των πυρκαγιών.

Μ.Δ.

 

Σχόλια

Exit mobile version