Αρχική περίπτερο ιδεών Μεταπασχαλινό υστερόγραφο: Το ψέμα προστατεύει τον καπιταλισμό και τη βαρβαρότητα

Μεταπασχαλινό υστερόγραφο: Το ψέμα προστατεύει τον καπιταλισμό και τη βαρβαρότητα

Η κοινωνία πρέπει να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί. Η Αριστερά να ενεργοποιηθεί εκλαϊκεύοντας τα λογικά της επιχειρήματα. Γιατί αυτός ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε πανούκλα! Τέτοιοι ιοί κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, στα σχολεία, στα ταξί, στα σαλόνια, παντού, με φοβερή διεισδυτική ικανότητα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, γιατί δίνουν εύκολες ερμηνείες στα δύσκολα κοινωνικά ζητήματα.

Υπάρχουν πηγές που τροφοδοτούν σταθερά την κοινωνία με τέτοιο υλικό. Όπως η νεοφασιστική προπαγάνδα, οι ακροδεξιοί πολιτικοί και τα κανάλια της συμφοράς που εκπέμπουν αναθυμιάσεις κάθε μέρα. Και, μετά, οι θεωρίες συνομωσίας αυτονομούνται και κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα, μέσα από ένα αόρατο, αλλά εξαιρετικά εκτεταμένο δίκτυο. Η επίδρασή τους είναι μεγάλη και επικίνδυνη.
Γιατί δημιουργούν μια κρούστα που εμποδίζει και απωθεί τις προοδευτικές και τεκμηριωμένες απόψεις να διεισδύσουν μέσα στο κοινωνικό σώμα. Και ενεργοποιούν αντισώματα που αυτομάτως εξουδετερώνουν τις καλές ιδέες, τις σωστές πληροφορίες, τα λογικά συμπεράσματα. Γι’ αυτό, ουχί σπανίως, ακόμα και αριστεροί πολίτες μολύνονται και γίνονται αντιδραστικοί στις προοδευτικές απόψεις.
Οι θεωρίες αποδίδουν τα δεινά σε σκοτεινές δυνάμεις, σε προαιώνιους εχθρούς, σε αλλόπιστους, σε Εβραίους, σε μασόνους, σε μάγους κ.λπ. Ποτέ δεν αποδίδουν τα δεινά στο σύστημα, στον καπιταλισμό, στον πόλεμο, στην άρχουσα τάξη, στο κέρδος, στην απληστία, στον ανταγωνισμό.
Οι Εβραίοι «που σταύρωσαν τον Χριστό» πέρασαν στο μεδούλι του δυτικού πολιτισμού χάρη στη δισχιλιόχρονη συκοφάντησή τους από το χριστιανισμό, ως από τη φύση τους διαβολικοί που πάντα επιβουλεύονται τους άλλους.
Βέβαια, η ρατσιστική πολιτική του κράτους του Ισραήλ στις μέρες μας και η επιθετικότητά του, σε στενή συνεργασία με το καπιταλιστικό εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ, και τις πιο φασιστικές άρχουσες τάξεις του δυτικού κόσμου, αναζωπυρώνει αυτές τις προκαταλήψεις σε βάρος των Εβραίων. Ένα ιστορικό θρησκευτικό κατασκεύασμα και μία σύγχρονη πραγματικότητα δημιουργούν νέα εκρηκτικά μείγματα.
Οι μουσουλμάνοι επίσης, χρησιμοποιούνται αρνητικά, γιατί ανέκαθεν οι Δυτικοί, πάλι με την καθοριστική συνδρομή της εκκλησίας, τους στοχοποιούσαν προκειμένου να δικαιολογήσουν τις ληστρικές επιδρομές που βαφτίζονταν σταυροφορίες κατά των απίστων, και αποσκοπούσαν με την ευλογία του πάπα στο πλιάτσικο.
Για να είναι πιστευτές οι θεωρίες, πραγματικά γεγονότα αναμιγνύονται με ψευδή παραπλανητικά στοιχεία και αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας.
Οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι ένα άλλο σύστημα ισότητας, δικαιοσύνης και ελευθερίας μπορεί να αντικαταστήσει τον χρεοκοπημένο καπιταλισμό, πέφτουν εύκολα θύματα δημαγωγών και απατεώνων.
Μόνο η καθαρή αλήθεια μπορεί να καταπολεμήσει τη δημαγωγία και την παραπλάνηση. Ίσως όχι άμεσα, αλλά οπωσδήποτε, κάποια στιγμή, στα σίγουρα. Κι αυτόν τον δύσκολο αγώνα, της αλήθειας εναντίον του ψέματος, πρέπει να διεξάγει συνεχώς και ανυποχώρητα η Αριστερά. Χωρίς να υποτιμά καθόλου τη δραστικότητα του δηλητηρίου τους.

 

Σχόλια

Exit mobile version