Αρχική πολιτική Μετά την ΑΤΕ, σειρά έχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο…

Μετά την ΑΤΕ, σειρά έχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο…

Προσοχή, η ληστεία συνεχίζεται… Του Γιώργου Τοζίδη

Το άρθρο του γράφοντα για τον «ταλαντούχο» κ. Στουρνάρα, που δημοσιεύθηκε στον Δρόμο της Αριστεράς στις 30/6/2012, κατέληγε ως εξής: «Η κατασπατάληση της δημόσιας περιουσίας, η διευκόλυνση εξαγοράς της Εμπορικής τράπεζας από το ξένο κεφάλαιο ή η εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων αποτέλεσαν τα κριτήρια για την ανάληψη της θέσης του υπουργού Οικονομίας από τον κ. Ι. Στουρνάρα;». Μετά από δύο μήνες, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι ότι και τα τρία κριτήρια/ προσόντα του «αξιοποιούνται» από το ξένο και εγχώριο κεφάλαιο. Η παράδοση της ΑΤΕ στο ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο, η αποκατάσταση της «τιμής» της Siemens και τώρα η απαξίωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προστίθενται στα προηγούμενα κατορθώματα του ανδρός (μαγείρεμα των στοιχείων για την είσοδο στην ΟΝΕ, απαξίωση της Εμπορικής τράπεζας, πολιτική εκπροσώπηση των ιδιωτικών συμφερόντων).
Ο κ. Ι. Στουρνάρας αναδεικνύεται, πλέον, στον πιο συνειδητό «ατζέντη» των συμφερόντων του ιδιωτικού κεφαλαίου και συνεπή εκτελεστή των εντολών του.
Η αναφορά του στη μη βιωσιμότητα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποτελεί ένα εκ προμελέτης έγκλημα (και με τη νομική διάσταση) σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Όχι μόνο γιατί θα λειτουργήσει η θεωρία της «αυτοεκπληρούμενης προφητείας» (ποιος θα εμπιστευθεί τα χρήματά του σε μια δημόσια τράπεζα που ο αρμόδιος υπουργός χαρακτηρίζει ως μη βιώσιμη;), αλλά και γιατί με αυτόν τον τρόπο θα απαξιωθεί και θα παραδοθεί στο ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο, μια τράπεζα που όλα τα οικονομικά μεγέθη της είναι καλύτερα σε σύγκριση με αυτά των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών:
1. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) εμφανίζει την καλύτερη σχέση χορηγήσεων / καταθέσεων (30/06/11: 73,54%) από όλες τις ελληνικές τράπεζες. Επιπλέον, λόγω της φύσης του η πλειοψηφία των καταθέσεών του είναι σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου που είναι οι πλέον περιζήτητες (λόγω κόστους) μεταξύ των τραπεζών.
2. Εμφανίζει το μικρότερο ποσοστό επισφαλειών (30/09/11: δείκτης επισφαλειών 5,39%) και το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης των επισφαλειών με προβλέψεις (30/09/11:81,03%) από όλες τις τράπεζες.
3. Στα περιβόητα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (κριτήριο που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογηθεί η παράδοση της ΑΤΕ στην Τρ. Πειραιώς), το Τ.Τ. κατετάγη 3ο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στο ακραίο δυσμενές σενάριο με τον δείκτη κύριων βασικών κεφαλαίων να ανέρχεται σε 5,5% (αποδεκτό όριο 5%).
4. Το Τ.Τ. δεν έχει κάνει χρήση των εγγυήσεων του Eλληνικού Δημοσίου («πακέτα στήριξης των τραπεζών»), ενώ έχει και τη μικρότερη εξάρτηση από τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (30/06/2011: 4,2 δισ.).
Σημειώνεται ότι το σύνολο των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών θα εμφάνιζε αρνητικά ίδια κεφάλαια την 31/12/2011 αν δεν είχαν δοθεί τα 18 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης (από τα οποία εξαιρέθηκαν η ΑΤΕ και το Τ.Τ.) και οι σχετικές δεσμευτικές βεβαιώσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο κ. Ι. Στουρνάρας αναφέρθηκε, στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής, και σε δύο ακόμη ζητήματα:
1. Την «επιβάρυνση» του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από τη δημοσιονομική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πακέτο στήριξης των τραπεζών, ύψους 18 δισ., δόθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή, το 2008, πριν ξεσπάσει η κρίση. Επίσης, σημαντικό μέρος των προβλημάτων ρευστότητας, που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, οφείλεται στην κερδοσκοπική απληστία που επέδειξαν την περίοδο 2002-2008 με την ανεξέλεγκτη παροχή δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
2. Την ανάγκη ύπαρξης λιγότερων τραπεζών. Ο κ. Ι. Στουρνάρας, προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπεί, «ξεχνά» ότι η διεθνής κρίση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στα τεράστια μεγέθη των τραπεζών (το περιβόητο «too big to fail») αλλά και τη διεθνή πίεση που ασκείται για τη μείωση του μεγέθους τους. Για μια ακόμη φορά, «άξιος ο μισθός του».
Το σχέδιο που υλοποιεί η τρικομματική κυβέρνηση αποκτά πλέον ξεκάθαρα χαρακτηριστικά. Η ισοπέδωση της ελληνικής κοινωνίας συμβαδίζει με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας έτσι ώστε η αναπόφευκτη χρεοκοπία της χώρας να γίνει με τους χειρότερους όρους και με αποδυναμωμένα τα εργαλεία ανάκαμψης.
Ο καθημερινός αγώνας για την ανατροπή της αποτελεί άμεση προτεραιότητα και όρο κοινωνικής επιβίωσης.

 

Σχόλια

Exit mobile version