Αρχική κοινωνία εργασία Μαύρη εργασία στο Δήμο Βύρωνα

Μαύρη εργασία στο Δήμο Βύρωνα

Ανασφάλιστους εργαζόμενους συνεχίζει να απασχολεί ο Δήμος Βύρωνα σε διάφορες εργασίες της δημοτικής επιχείρησης και των νομικών προσώπων του. Αυτό καταγγέλλει η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, θέτοντας ερωτήματα για τον τρόπο και τις διαδικασίες αμοιβής αυτών των εργαζομένων. Τέτοιοι εργαζόμενοι «προσλαμβάνονται» σε διάφορες εργασίες του μαρμαρογλυφείου  που λειτουργεί μέσα στο νεκροταφείο, στο αναψυκτήριο, στο ίδιο το νεκροταφείο, στο Θέατρο Βράχων.

Η δημοτική αρχή εκμεταλλεύεται την ανάγκη των ανέργων για εργασία και παραβιάζει την εργατική νομοθεσία. Είναι μια πολιτική που συνεχίζεται χρόνια και έχει καταγγελθεί πολλές φορές και από το σωματείο των εργαζομένων του δήμου, το οποίο, μάλιστα, αγωνίζεται για την ένταξη όλων των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις στο μόνιμο προσωπικό του δήμου. Όπως αναφέρει στην καταγγελία της η Αριστερή Παρέμβαση ο δήμαρχος Ν. Χαρβαλιάς κάνει δήθεν κοινωνική πολιτική, ενώ εφαρμόζει στην πράξη την πολιτική της τρόικας και πρωτοστατεί στην εισφοροδιαφυγή και την μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Την ίδια στιγμή η έλλειψη κοινωνικών υποδομών στο δήμο άφησε φέτος 200 βρέφη και νήπια κατοίκων του δήμου έξω από τους δημοτικούς σταθμούς.
Η προκλητική στάση του δημάρχου, όμως, δεν είναι η εξαίρεση στην περιοχή του Βύρωνα. Μαύρη εργασία χρησιμοποιούν τεχνικές εταιρίες, οικοδομές, επιχειρήσεις που λειτουργούν τις βραδινές ώρες. Το αίτημα της καταπολέμησης της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας σε όλες τις μορφές της στην περιοχή του Βύρωνα, η προσωρινή «επιτροπή για τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων» στον αναπληρωτή διευθυντή του τοπικού υποκαταστήματος του ΙΚΑ, την περασμένη Δευτέρα (26/7). Η επιτροπή θέτοντας με έμφαση το ζήτημα της ανασφάλιστης εργασίας ως αποστέρηση των ασφαλιστικών ταμείων από πόρους και υπονόμευσή τους ζήτησε την ένταση των ελέγχων από το μηχανισμό του ΙΚΑ.
Η απάντηση της διεύθυνσης του τοπικού παραρτήματος του ΙΚΑ ήταν πραγματικά… διαφωτιστική.
Ομολόγησε ότι δε ασκείται κανένας έλεγχος παρά μόνο μετά από καταγγελίες, απέδωσε αυτό το φαινόμενο στην έλλειψη προσωπικού, είπε ότι αντί των 6 -7 υπαλλήλων που ασκούσαν πριν από μερικά χρόνια το ελεγκτικό έργο σήμερα υπάρχουν μόνο 2 -3 υπάλληλοι και τόνισε με έμφαση ότι ακόμα και ο έλεγχος των οικοδομών θα σταματήσει άμεσα αφού η αρμόδια ελεγκτής πρόκειται  να πάει στα σεμινάρια.
Για τους βραδινούς ελέγχους, όπου υπάρχει ειδικό ελεγκτικό σώμα, είπε ότι υπολειτουργεί και ότι από τούς πέντε κεντρικούς τομείς ελέγχου υπολειτουργούν τρεις!
Γ.Κ.

 

Σχόλια

Exit mobile version