Αρχική διεθνή Μαχητική απάντηση στο καθεστώς Ερντογάν

Μαχητική απάντηση στο καθεστώς Ερντογάν

Τεράστιες διαδηλώσεις παρά τις απειλές και την κρατική βία

Το Newroz, η μεγαλύτερη γιορτή του κουρδικού λαού, γιορτάστηκε και φέτος σε πείσμα του καθεστώτος της Άγκυρας. Οι προβοκάτσιες της κυβέρνησης Ερντογάν και των ΜΜΕ, που απειλούσαν με αιματοκύλισμα, δεν κατάφεραν να κάμψουν τις δυνάμεις το φρόνημα του κουρδικού λαού και των οργανώσεών του, ούτε της κομμουνιστικής αριστεράς που υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα του. Έτσι την περασμένη Κυριακή μόνο στο Ντιαρμπακίρ, που θεωρείται η πρωτεύουσα του «τουρκικού» Κουρδιστάν, συγκεντρώθηκε μια λαοθάλασσα ενός εκατομμυρίου αφού παρέσυρε τα αλλεπάλληλα φράγματα του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας. Με συνθήματα υπέρ του εκτός νόμου ΡΚΚ, του φυλακισμένου Οτσαλάν (που παραμένει σε απομόνωση) και του αγώνα για ελευθερία, οι κούρδοι διέψευσαν τις ελπίδες του καθεστώτος της Άγκυρας ότι θα τους χειραγωγήσει με μερικές φραστικές παραχωρήσεις. Χαρακτηριστικά το Δημοκρατικό Συνέδριο των Λαών, που συσπειρώνει κουρδικές και αριστερές οργανώσεις, γράφει για το γιορτασμό στο Ντιαρμπακίρ:
«Παρά τις απαγορεύσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες χιλιάδες διαδηλωτές από διάφορες συνοικίες κατευθύνθηκαν προς την πλατεία που είχε αποφασιστεί ο γιορτασμός. Οι αύρες της αστυνομίας έριχναν συνεχώς νερό με πίεση, χτυπούσαν βάναυσα τον κόσμο και οδηγούσαν τα οχήματα τους πάνω στο πλήθος. Όμως όταν διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών μεγαλώνει όλο και περισσότερο και χάνουν τον έλεγχο ξεκίνησαν να πυροβολούν αδιάκριτα. Χιλιάδες αστυνομικοί με την υποστήριξη ελικοπτέρων όλη μέρα έκαναν τα πάντα για να μην πραγματοποιηθεί ο εορτασμός. Όμως οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν όλα τα μπλόκα και να ελευθερώσουν τους δρόμους που οδηγούσαν στην πλατεία. Ώρες ολόκληρες συνεχίστηκε ο εορτασμός με τραγούδια και χορούς. Στην κεντρική ομιλία του ο πρόεδρος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Σελαχατίν Ντεμίρτας τόνισε ότι ο γιορτασμός, που πραγματοποιήθηκε παρά τη βάρβαρη επίθεση και απαγόρευση, δείχνει τον πόθο του κουρδικού λαού για την ελευθερία. Ο γιορτασμός Newroz 2012 έχει μια ξεχωριστή σημασία από τις άλλες χρονιές. Έδειξε ότι το καθεστώς δεν θα μπορέσει πια να ελέγχει τον κουρδικό λαό, ούτε να εμποδίσει την αντίσταση των μαζών.»
Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη, όπου η κυβέρνηση απαγόρευσε με γελοίες δικαιολογίες το γιορτασμό. Η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης και επιτέθηκε στις  προσυγκεντρώσεις που υπήρχαν στις διάφορες συνοικίες. Όμως η αποφασισμένη στάση των Κούρδων διαδηλωτών και των τουρκικών κομμουνιστικών οργανώσεων μετέτρεψε όλες τις κεντρικές πλατείες και λεωφόρους της πόλης σε χώρους διαδήλωσης. Η αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις, ενώ ο Χατζί Ζενγκίν, στέλεχος του BDP, δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής. Ακόμη και οι βουλευτές του BDP «αντιμετωπίστηκαν» με χημικά, αλλά παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση Ερντογάν δεν πέτυχε το στόχο της: το Newroz γιορτάστηκε απ’ άκρη σ’ άκρη του Κουρδιστάν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.                                                                            
Ε.Φ.

 

Σχόλια

Exit mobile version