Αρχική κοινωνία εργασία ματιές στα Δ.Σ.: Τι σημαίνει η διάσπαση της ΔΕΗ και πως κρίνετε...

ματιές στα Δ.Σ.: Τι σημαίνει η διάσπαση της ΔΕΗ και πως κρίνετε τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ;

Απαντά η Φλώρα Παπαδέδε,
Αν. Γραμματέας Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ, σύνεδρος 34ου  Έκτακτου Συνεδρίου ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Βρισκόμαστε στην κρισιμότερη περίοδο της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Η κρίση είναι ακόμα στην αρχή της και η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ξεδιπλωθεί ακόμη σε όλη της την έκταση. Μεγάλα συμφέροντα, ΜΜΕ και αστικός πολιτικός κόσμος προετοιμάζουν το έδαφος για καινούργια «αναγκαία» μέτρα, ενώ γίνεται λόγος για παραμονή σε καθεστώς ΔΝΤ ακόμα και ως το 2020!
Αποκαλύφθηκε πλέον ότι η Ε.Ε. έφερε τη χώρα στο ΔΝΤ. Με τις απελευθερώσεις των αγορών και τις ιδιωτικοποιήσεις παραδόθηκαν στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου μια σειρά κοινωνικά αγαθά και στρατηγικοί τομείς της οικονομίας (υγεία, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές κ.λπ.), υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο την παραγωγική βάση της χώρας. Σήμερα η πολιτική της αφαίμαξης του λαού και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στραγγίζει και την τελευταία ικμάδα της εθνικής μας οικονομίας, προκειμένου να συντηρηθεί στη ζωή το ευρώ και να μη χάσουν οι διεθνείς τοκογλύφοι.
Για το ξεπέρασμα της κρίσης είναι απαραίτητη η αντίστροφη πολιτική από αυτήν που την προκάλεσε. Απαιτείται ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και εκτεταμένη αναδιανομή πλούτου. Απαιτείται άρνηση πληρωμής των ληστρικών χρεών, προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Η εθνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, στρατηγικών και κοινωνικών τομέων της οικονομίας, όπως ενέργεια, υγεία κ.λπ., είναι όρος για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε όφελος της ευημερίας του λαού και της ανάπτυξης του τόπου. Γι’ αυτό σήμερα η πάλη ενάντια στη διάσπαση και τη διάλυση της ΔΕΗ, η πάλη για εθνικοποίηση του συνόλου του ηλεκτρενεργειακού τομέα σε μια ΔΕΗ 100% Δημόσια, Ενιαία και Καθετοποιημένη αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο για την ανατροπή της πολιτικής του «Μνημονίου». Είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του ηλεκτρικού ρεύματος ως κοινωνικού αγαθού, για τη διασφάλιση και την ανάπτυξη χιλιάδων θέσεων εργασίας, για την υπεράσπιση βασικών εργατικών δικαιωμάτων, για φθηνό ρεύμα για το λαό. Και σε αυτή την προοπτική το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο. Στη ΓΕΝΟΠ, για μια ακόμα φορά, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες μεθοδεύουν την αποδοχή στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, καλλιεργούν τη μοιρολατρία και το αδιέξοδο του «μικρότερου κακού». Αυτό έκαναν και στο πρόσφατο 34ο Έκτακτο Συνέδριο της Ομοσπονδίας συναινώντας στις επιταγές του «μνημονίου» για διάσπαση της ΔΕΗ.
Και στο Συνέδριο και καθημερινά στους χώρους δουλειάς, η «Πρωτοβουλία Ενάντια στη Διάσπαση και τη Διάλυση της ΔΕΗ – Ενάντια στην Απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» καλεί τα σωματεία και όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε κάθε αντεργατικό κι αντιδημοκρατικό μέτρο. Να παλέψουν για την απομάκρυνση της «τρόικας», για ανατροπή της πολιτικής της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Γιατί το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να αλλάξει πορεία: να διεκδικήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.

 

Σχόλια

Exit mobile version