Αρχική κοινωνία εργασία ματιές στα Δ.Σ.: Υπάρχει μέλλον για την ελληνική αμυντική βιομηχανία;

ματιές στα Δ.Σ.: Υπάρχει μέλλον για την ελληνική αμυντική βιομηχανία;

Απαντούν συνδικαλιστές από την ΕΑΣ Υμηττού, την ΕΑΣ Ελευσίνας και την ΠΟΕΜ

Απαντά ο Παναγιώτης Δούκας,γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΣ Υμηττού

«Η εταιρία διεκδικεί παραγγελίες από πελάτες πέρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όμως, η απαξίωση από την πολιτική ηγεσία είναι αποτρεπτική. Φανταστείτε τι εικόνα έχει ο πελάτης, όταν ακούει τον αρμόδιο υπουργό να χαρακτηρίζει την πολεμική βιομηχανία “ένωση δύο εταιριών, μιας ημιθανούς και μιας πεθαμένης”. Εμείς είμαστε κρατικοδίαιτοι και βολεμένοι; Δεν είναι βολεμένοι οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν πολιτικές και πολιτικοί που έχουν οδηγήσει την εταιρία στην κατάσταση που είναι σήμερα. Στην κρίση που ζούμε, η κυβέρνηση λέει “δεν θέλουμε ύφεση, θέλουμε ανάπτυξη”. Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη όταν απαξιώνονται τέτοιες εταιρίες; Αυτά είναι αλλοπρόσαλλα πράγματα».

Απαντά ο Θρασύβουλος Βάσης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΣ Ελευσίνας

«Δεν καταλάβαμε αν η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο -πράγμα πολύ επικίνδυνο- ή έχει σχέδιο πλήρους απαξίωσης της αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να συνεχίσει να δίνει τις παραγγελίες έξω, να συνεχίσουν οι μίζες σε εμπόρους, ή ακόμα να τη δώσει στον οποιοδήποτε ιδιώτη να την έχει ως ενδιάμεσο για να παίρνει παραγγελίες από το κράτος.
Η Ελευσίνα ξεκίνησε με 900 εργαζόμενους και σήμερα έχει 150. Είναι το πρώτο εργοστάσιο που κινδυνεύει να κλείσει. Η Πετρόλα ζητά το οικόπεδο, που είναι “φιλέτο”. Χωρίς στρατηγικό σχέδιο, θα κοιτάξουν να πάρουν τα λεφτά, θα ξεπουλήσουν την περιουσία μέχρι κοκαλάκι. Μόλις τελειώσει, θα κλείσουν την εταιρία. Η Ελευσίνα και το Λαύριο κάνουν γομώσεις. Η λογική των ΕΑΣ είναι αλυσίδα. Αν σπάσει ένας κρίκος, καταστρέφεται ολόκληρη».

Απαντά ο Γιάννης Στεφανόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ)

«Για να πούμε αν υπάρχει μέλλον, να δούμε ποια είναι η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα. Δύο ναυπηγεία, τρεις χαλυβουργίες, η ΕΛΒΟ, η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ και τρία μεγάλα διυλιστήρια. Αυτή είναι. Αν δεν στηρίξουν την ελάχιστη βαριά βιομηχανία που έχουμε, θα καταστραφεί ο κλάδος του μετάλλου, θα δημιουργηθούν στρατιές ανέργων. Πρόκειται για εταιρίες έντασης εργασίας, δηλαδή έχουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε σχέση με το επενδυμένο κεφάλαιο. Τι θα γίνει όλος αυτός ο κόσμος, η τεχνογνωσία, η εμπειρία; Θα την απαξιώσουμε και θα στηριχθούμε στους εμπόρους όπλων και γενικότερα στους μεσάζοντες, οι οποίοι κάθε φορά που συμβαίνουν ζημιές στη βιομηχανία μας ανοίγουν σαμπάνιες στη Μύκονο;».

Σχόλια

Exit mobile version