Αρχική πολιτική “Μας φαίνονται μεγάλοι μόνο επειδή εμείς γονατίζουμε. Ας εγερθούμε!”

“Μας φαίνονται μεγάλοι μόνο επειδή εμείς γονατίζουμε. Ας εγερθούμε!”

Το ερώτημα που τέθηκε το 2008 στον Ραούλ Βανεγκέμ σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Libre Belgique διατηρεί την επικαιρότητά του, απασχολεί πολύ κόσμο. Αλλά και η απάντηση του Βανεγκέμ κεντρίζει τη σκέψη και τη διάθεση να πάμε παραπέρα…

Ερώτηση: Καθένας φαίνεται να θεωρεί ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» απέναντι σε έναν κόσμο του οποίου, ωστόσο,  όλοι αντιλαμβάνονται τις θανατηφόρες διολισθήσεις (περιβάλλον, ανισότητες, πίεση για εργασία κ.λ.π).

Απάντηση: Πράγματι, ποτέ η εθελοντική υποταγή δεν ήταν τόσο διευρυμένη. Οι κερδοσκοπικές μαφίες εκμεταλλεύονται αυτόν τον ενστικτώδη φόβο που οι ίδιες συντηρούν, εξαιτίας του οποίου τα πλήθη υποτάσσονται σαν να απειλούνταν από τα όπλα ενός φανταστικού στρατού.

Υπάρχουν, ωστόσο, συλλογικότητες, υπάρχουν ατομικές πρωτοβουλίες που επιβεβαιώνουν την παρουσία δημιουργικών δυνάμεων, αλλά η πληροφόρηση που υπηρετεί έμμισθα τα συμφέροντα των εμπόρων τις καταπνίγει κάτω από το βάρος της σιωπής.

Από την ατομική δημιουργικότητα και την επιθυμία για καλύτερη ζωή μπορεί να γεννηθεί μια αυτοδιευθυνόμενη δημοκρατία ικανή να καταργήσει αυτή τη δημοκρατική απάτη που τολμάει να αποκαλεί ελευθερία την τυραννία της ελεύθερης ανταλλαγής, το δικαίωμα της κατάχρησης του δημόσιου καλού και την πελατειακή χειραγώγηση των ψηφοφόρων. Πάνω στους τοίχους της γκρίζας ύπαρξης που υψώνουν γύρω μας οι εμπορικοί ταξιδιώτες της παγκόσμιας κερδοσκοπίας, εύχομαι να ανθίσουν ξανά εκείνα τα λόγια του Λουσταλό που, αν και χρονολογούνται από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, δεν έχουν χάσει τίποτα από την προκλητική πρωτοτυπία τους: «Οι μεγάλοι δεν μας φαίνονται μεγάλοι, παρά μόνο επειδή εμείς γονατίζουμε. Ας εγερθούμε!»

«Δ»

 

Σχόλια

Exit mobile version