Αρχική κοινωνία Μαθαίνουν ελληνικά, έχουν και ταυτότητα

Μαθαίνουν ελληνικά, έχουν και ταυτότητα

Πρωτοβουλία του σχολείου προσφύγων “Εν κινήσει”

Της Κατερίνας Παγουλάτου

 

Τη δική τους μαθητική ταυτότητα θα αποκτήσουν, από την επόμενη εβδομάδα, οι πρόσφυγες του σχολείου ελληνικών «Εν Κινήσει», στην Πάτρα, ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο να γίνει ευκολότερη η ζωή τους.

 

Ο Νούρι, ο Νασίντ και ο Μοχάμεντ Άλι ανυπομονούν να πάρουν στα χέρια τους τις νέες τους ταυτότητες. Και οι τρεις είναι από το Αφγανιστάν, μαθητές στο σχολείο ελληνικών «Εν Κινήσει», που έχει ιδρύσει η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας. Η περηφάνια τους για το γεγονός ότι ανήκουν στο τμήμα των προχωρημένων δεν κρύβεται. «Νιώθουμε πολύ ωραία, γιατί, όταν πάμε μέσα στην Πάτρα, η αστυνομία ρωτά συνέχεια “τι κάνεις”, “γιατί ήρθες εδώ”, “γιατί γυρίζεις στην πόλη”. Είναι καλό που θα έχουμε μια τέτοια κάρτα να δείξουμε. Εμείς είμαστε εδώ, μαθαίνουμε ελληνικά», λέει ο Νούρι, που προσήχθη το Σάββατο του καρναβαλιού στο κρατητήριο, έτσι, χωρίς λόγο, απλώς για να μην κυκλοφορεί στην πόλη που ξεφάντωνε. Η πρωτοβουλία του σχολείου έχει στόχο να λύσει πρακτικά προβλήματα, τόσο για την οργάνωση των τμημάτων όσο –κυρίως– για τη διαβίωση των προσφύγων στην πόλη. «Είναι ένα είδος κοινωνικής ταυτότητας, το αίσθημα συμμετοχής σε μια κοινότητα», λέει ο Γιάννης Λάμπρου από την Κίνηση Υπεράσπισης, τονίζοντας παράλληλα το χρηστικό χαρακτήρα της, καθώς οι πρόσφυγες θα έχουν να επιδείξουν ένα «αναγνωριστικό», όταν, παραδείγματος χάριν, προσπαθούν να νοικιάσουν ένα σπίτι ή να πραγνατοποιήσουν κάποια άλλη συναλλαγή.

Σε εκείνο, πάντως, που φαίνεται ότι θα διευκολύνει περισσότερο η ταυτότητα είναι η «σχέση» με την αστυνομία, όπως είναι φανερό από τα λεγόμενα των τριών μαθητών. «Η ταυτότητα θα βοηθήσει να μη μας πειράξει κανένας. Αν μας σταματήσει η αστυνομία, θα τη δείξουμε. Εμείς κάνουμε μάθημα», λέει ο Νασίντ σε κλίμα ενθουσιασμού, ενώ ο Μοχάμεντ  Άλι κουνά καταφατικά το κεφάλι του λέγοντας: « Θέλω τέτοια καρτούλα πάνω μου».

Σχόλια

Exit mobile version