Αρχική κοινωνία Μαζικό «όχι» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης λέει η Δυτ. Αττική

Μαζικό «όχι» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης λέει η Δυτ. Αττική

Κάτοικοι και φορείς, φραγμός στα σχέδια Δένδια-Γεωργιάδη. Του Ηλία Σταθάτου

Οι φήμες κυκλοφορούσαν ευρέως τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Αττική. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το ουσιαστικό κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» θα ακολουθούνταν από τη μετατροπή της Πτέρυγας Λοιμωδών Νοσημάτων του νοσοκομείου, σε… στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών.
Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Φραγμό στο… μεγαλοφυές σχέδιο αποφάσισε και έβαλε η τοπική κοινωνία που στάθηκε εμπόδιο στις μπουλντόζες οι οποίες, στις 7 το πρωί της περασμένης Τετάρτης, ήρθαν με πρόθεση να προχωρήσουν στις αναγκαίες εργασίες ώστε να μετατραπούν σε Κέντρα Κράτησης Μεταναστών δύο κτίρια της πτέρυγας που φιλοξενεί ασθενείς της νόσου του Χάνσεν. Κάτοικοι της περιοχής, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, σωματεία και δημοτικές κινήσεις μπήκαν μπροστά στις μπουλντόζες και κάλεσαν σε λαϊκή συνέλευση στις 4 το απόγευμα. Μία ώρα αργότερα, έλαβε χώρα κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων των τριών όμορων δήμων, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Αιγάλεω, ενώ μετά από σύσκεψη του δημάρχου Αγ. Βαρβάρας με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, πάρθηκε απόφαση για άμεσες κινητοποιήσεις.
«Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης. Καλούμε τους πολίτες σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των κυβερνητικών μεθοδεύσεων», δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους. Στις 6:30 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε αντιρατσιστική και αντιφασιστική συγκέντρωση στον ίδιο χώρο με σύνθημα «Κλείνουν νοσοκομεία – φτιάχνουν φυλακές. Ούτε στο Λοιμωδών ούτε πουθενά».

«Δεν θα περάσει»
Η ατμόσφαιρα, τεταμένη και αγωνιστική. Εκατοντάδες κόσμου στην είσοδο του (πρώην) νοσοκομείου. Η θέληση να μην κλείσει, αλλά και να μη μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης έθετε τον κόσμο μπροστά στο καθήκον της άμεσης δράσης. «Με λένε Μιχάλη, είμαι ένας απλός κάτοικος της περιοχής, πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην τους αφήσουμε να κάνουν αυτό που σχεδιάζουν!», είναι μερικά από τα λόγια που ακούστηκαν. Ηλικιωμένες κυρίες διαπίστωναν πως «μόνο τους εαυτούς τους κοιτάνε οι πολιτικοί, τίποτα δεν κάνουν για εμάς – και ειδικά για τα δυτικά προάστια, δύο φορές τίποτα!».
Διάχυτη και η δυσπιστία προς τους υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες: «αν ήρθαν για να βγάλουν τους λόγους τους, καλύτερα να φύγουν, αν ήρθαν να παλέψουν ειλικρινά και να μιλήσουν όσο και οι πολίτες, ας μείνουν».
Πολύς κόσμος το βράδυ αποχώρησε, αλλά σίγουρα για να επιστρέψει. Η ατμόσφαιρα έδινε ένα μήνυμα πως το σχέδιο είναι αδιανόητο να περάσει. Έπειτα από την κινητοποίηση ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια η διακοπή των εργασιών στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών) μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σηματοδοτώντας μια πρώτη νίκη. Να σημειωθεί πως σε επίσκεψή του στο νοσοκομείο, τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τις φήμες περί μετατροπής του χώρου.
Εκτός από το Νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας και άλλο ένα νοσοκομείο της Δυτ. Αθήνας σχεδιάζεται να μετατραπεί σε κέντρο κράτησης μεταναστών. Πρόκειται για το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων, που στεγάζεται σε κτίριο ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ, στη Λεωφόρο Σχιστού, στον Σκαραμαγκά.
Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό Δυτικών Προαστίων καλεί σε διπλή αντιφασιστική πορεία το Σάββατο, στις 11:30 το πρωί. Η μία πορεία θα ξεκινήσει από την είσοδο του Νοσοκομείου Λοιμωδών της Αγίας Βαρβάρας με κατεύθυνση το Παλατάκι Χαϊδαρίου. Η άλλη θα ξεκινήσει από την είσοδο του ΨΝΑ-Δαφνί με οχήματα προς το Σκαραμαγκά και επιστροφή στο Χαϊδάρι, όπου θα συναντηθεί με την πρώτη πορεία στο Παλατάκι.

Σχόλια

Exit mobile version