Αρχική πολιτική Μαζική η αντίθεση στα χαράτσια

Μαζική η αντίθεση στα χαράτσια

Αναγκαίος ο συντονισμός των κινήσεων. Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Σακλαμπάνης, Νίκος Νούλας.

Μαζικό χαρακτήρα λαμβάνουν οι κινήσεις πολιτών ενάντια στα νέα χαράτσια, γεγονός που δείχνει τη διάθεση της κοινωνίας απέναντι στις αρπαχτές που εξαπολύει η κυβέρνηση υπό τις εντολές της τρόικας. Τροχοπέδη, ωστόσο, αποτελεί η έλλειψη συντονισμού και κοινής δράσης μεταξύ των διαφόρων κινήσεων, κάτι που επιβάλλεται να ξεπεραστεί ώστε να υπάρξουν νικηφόρα αποτελέσματα.
Παρόλα αυτά, πάντως, η δράση των διάφορων κινήσεων είναι πλούσια. Στο χορό των κινητοποιήσεων συμμετέχουν οι επιτροπές Ακρίβεια-STOP, η κίνηση Δεν Πληρώνω – Δεν Πληρώνουμε την Κρίση τους, η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στα Διόδια και η νεοσύστατη κίνηση Δεν Πληρώνουμε τα Χαράτσια τους με δράση κυρίως στο Σύνταγμα, στα ραντεβού των Αγανακτισμένων.
Χθες, Παρασκευή, μέλη της κίνησης Δεν Πληρώνω – Δεν Πληρώνουμε την Κρίση τους συγκεντρώθηκαν στον Πειραιά και πραγματοποίησαν πορεία προς τις εφορίες. Αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε προγραμματιστεί και για σήμερα, Σάββατο, στην Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικής Αττικής. Το κάλεσμα για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων έχει οριστεί για τις 7.30 το απόγευμα, σε καφενείο απέναντι από το τέρμα των λεωφορείων, στο Δαφνί (Βουλγαροκτόνου 20). Την Κυριακή, αντίστοιχο κάλεσμα υπάρχει για τη Λαμία και συγκεκριμένα στην Πλατεία Πάρκου, στις 7 το απόγευμα. Κινήσεις έγιναν και σε γειτονιές της Αθήνας και της επαρχίας. Την Πέμπτη, στη Νέα Ιωνία, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκαν πρακτικοί τρόποι αντίδρασης και αντίστασης, παρουσία εκπροσώπου του ΔΣΑ και εργαζομένων της ΔΕΗ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για άρνηση πληρωμής.

Κινητοποιήσεις και στην Θεσσαλονίκη
Στη συνέλευση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Τούμπας, τη Δευτέρα 26/9, εκφράστηκε η οργή των περίπου 250 συμμετεχόντων, η διάθεσή τους να μην πληρώσουν και η αναζήτηση πρακτικών και άμεσων τρόπων, που θα βοηθήσουν τη μαζικοποίηση της άρνησης πληρωμής. Αποφασίστηκε η συνέχιση των παρεμβάσεων στη συνοικία με δράσεις σε ΕΛΤΑ-Τράπεζες-Εφορία-ΔΕΗ, ενώ ανανεώθηκε το ραντεβού της συνέλευσης για την προσεχή Τετάρτη, 5/10, στο χώρο έξω από το κολυμβητήριο.
Έπειτα από την πετυχημένη συνέλευση των επιτροπών Ακρίβεια-STOP την Παρασκευή 23/9, στην οποία οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την αγωνιστική τους διάθεση να γίνει ο αγώνας ενάντια στα χαράτσια η αρχή για να φύγει από πάνω μας η θηλιά της κηδεμονίας και η συνακόλουθη πτώχευση της χώρας και εξαθλίωση του λαού, αποφασίστηκαν μια σειρά δράσεις ενημέρωσης και ενεργοποίησης καθώς και η συμμετοχή στην κατάληψη της Εφορίας Αμπελοκήπων, χτες, 30/9.
Επίσης, να σημειώσουμε ότι την Τετάρτη 28/9 πραγματοποιήθηκε συνέλευση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Δυτικών Συνοικιών στο ρολόι της Νεάπολης, στην οποία επίσης αποφασίστηκαν δράσεις ενάντια στα χαράτσια. Οι Αγανακτισμένοι του Λευκού Πύργου πραγματοποίησαν αποκεντρωμένες δράσεις την εβδομάδα που μας πέρασε. Οι κάτοικοι της Καλαμαριάς, έπειτα από την πρώτη πετυχημένη συνάντησή τους, προγραμματίζουν ανοιχτή συνέλευση στο Θέατρο Χιλής. Την Πέμπτη 29/9, πραγματοποιήθηκε πορεία από την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
Επίσης, σημαντικές πρωτοβουλίες έχουν παρθεί από σωματεία και φορείς της πόλης, με πιο αξιοσημείωτη αυτή του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, το οποίο συλλέγει τα εκκαθαριστικά των μελών του για να προχωρήσει σε μαζική άρνηση πληρωμής.

Δράσεις των Λαϊκών Επιτροπών
Αξιόλογη ήταν η προσπάθεια της Λαϊκής Επιτροπής Ευόσμου-Κορδελιού, η οποία τις τελευταίες μέρες έχει πραγματοποιήσει δύο εκδηλώσεις στο χώρο μπροστά από το δημαρχείο με συμμετοχή στην πρώτη περίπου 600 και στη δεύτερη περίπου 250 κατοίκων, πολλοί από τους οποίους παρέδωσαν τα εκκαθαριστικά υπογράφοντας το έντυπο με το οποίο δήλωναν την αντίθεσή τους στο χαράτσι. Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν σε Τούμπα, Πολίχνη, Αμπελόκηπους, Συκιές και αλλού, οι οποίες συσπείρωσαν αρκετό κόσμο. Μάλιστα, τη Δευτέρα 26/9, μέλη των Λαϊκών Επιτροπών Ευόσμου και Τούμπας πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στις εφορίες με κατάθεση των εκκαθαριστικών οι πρώτοι και κάψιμο οι δεύτεροι, ενώ στη συνέχεια κατέθεσαν στους προϊστάμενους το κείμενο άρνησης πληρωμής. Οι δράσεις των λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές συνέκλιναν στην πορεία που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 28/9. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζουν νέο γύρο συνελεύσεων, με πρώτη τη συνέλευση στους Αμπελόκηπους, την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου το απόγευμα, στην Πλατεία Επταλόφου.

Σχόλια

Exit mobile version