Ο εφιάλτης στο δημοσιογραφικό κλάδο άρχισε. Όχι ότι, εδώ και πολλούς μήνες δεν γίνονταν απολύσεις και περικοπές, χωρίς κανείς να δίνει πραγματική σημασία. Τώρα όμως, μπήκαν στο χορό τα «μεγάλα» λεγόμενα μαγαζιά. Η Ελευθεροτυπία, το Έθνος και ακολουθεί σε λίγο ο ΔΟΛ.

Όταν, πριν από μόνο λίγες μέρες, έβαλε αιφνιδιαστικά λουκέτο η Σφήνα και από την Απογευματινή οι συντάκτες ύψωναν κραυγή αγωνίας, ο κλάδος και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σφύριζαν αδιάφορα. Συνέχιζαν την ίδια τακτική, των παρασκηνιακών συζητήσεων και διαβουλεύσεων με τους διευθυντές – μέλη των ενώσεων και τους ιδιοκτήτες. Αρκεί να βόλευαν κάποιους «δικούς» τους και δεν ενοχλούσαν οι περικοπές. Η φωτογραφία, που μπορεί να δει οιοσδήποτε στις σελίδες του κοσμικού ρεπορτάζ, με τον Πάνο Σόμπολο, πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, χαμογελαστό δίπλα στον εκδότη του βιβλίου του και μιντιάρχη, Πέτρο Κυριακίδη, είναι από μόνη της ένα σχόλιο για όσα δεν κάνει και ούτε πρόκειται να κάνει ποτέ το σωματείο των δημοσιογράφων.
Την περασμένη εβδομάδα, η ιδιοκτησία της Ελευθεροτυπίας ανακοίνωσε περικοπές και μειώσεις, δίνοντας εγγυήσεις ότι δεν θα πειραχτούν οι δημοσιογράφοι. Την ίδια υπόσχεση φέρεται να έδωσε ο Σταύρος Ψυχάρης στους δικούς του δημοσιογράφους του ΔΟΛ. Φημολογείται, όμως, ότι θα απολύσει μεγάλο μέρος του διοικητικού προσωπικού του. Στο Πρώτο Θέμα φημολογούνται επίσης περικοπές. Χαρακτηριστικό των τριών συγκροτημάτων είναι τα χρέη και ο σφικτός εναγκαλισμός τους με τις τράπεζες, οι οποίες και δέχθηκαν να τους χορηγήσουν δάνεια. Για τη λήψη τους, όμως, παραδόθηκαν συγκεκριμένα business plan, που προφανώς και προβέπουν πολύ συγκεκριμένα μέτρα περικοπών, περιστολών και απολύσεων. Όλα τα άλλα είναι και λειτουργούν ως στάχτη στα μάτια όσων εμφανίζονται απρόθυμοι να αντιδράσουν. Ο όμιλος Γιαννίκου κλείνει περιοδικά, απολύει εργαζόμενους και οι φήμες στους διαδρόμους για επερχόμενη μεγάλη «σφαγή» πολλαπλασιάζονται.
Στο Έθνος, μόλις προχθές, ξέσπασε κρίση με την εντολή Μπόμπολα για 100 και πλέον απολύσεις δημοσιογράφων. Εντολή, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του διευθυντή της εφημερίδας, Γιώργου Χαρβαλιά, ο οποίος φέρεται να είπε ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο μαζικών εκκαθαρίσεων.
Στην Καθημερινή, οι απολύσεις συνεχίζονται αθόρυβα στα περιφερειακά Μέσα του συγκροτήματος. Από το ΣΚΑΪ απομακρύνθηκαν 15 συντάκτες του αθλητικού τμήματος. Στον όμιλο Κυριακίδη αναμένονται δεκάδες απολύσεις εργαζομένων από τις εφημερίδες που έκλεισαν αλλά και νέες απολύσεις σε όλα τα άλλα Μέσα. Στην Απογευματινή, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και οι φήμες για οριστικό λουκέτο στην εφημερίδα λειτουργούν τρομοκρατικά.
Και, πολύ σύντομα, σε λίγες μόνο μέρες, εξέρχονται του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ 1.000 και πλέον συμβασιούχοι, με τη διαβεβαίωση διοίκησης και σωματείου ότι κάποιοι από αυτούς θα επιστρέψουν τον Οκτώβριο πάλι ως συμβασιούχοι, επαίτες της εργασίας.
Το εφιαλτικό παζλ συμπληρώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί αλλά και τα περιοδικά, όπου εκτός από τις περικοπές κυριαρχεί η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία. Για όλα τα παραπάνω καμία συνδικαλιστική ηγεσία δεν φαίνεται να έχει πρόταση αντιμετώπισης. Προβάλλεται μόνο πανικός ή, στη χειρότερη περίπτωση, νουθεσίες ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις, μήπως και σωθούν ορισμένοι δημοσιογράφοι. Η θέση αυτή μπορεί να είχε κάποια απήχηση πριν από έναν χρόνο ή πριν μερικούς μήνες. Τώρα που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, μόνο η εξέγερση των δημοσιογράφων σε όλα τα επίπεδα, για τις συνθήκες εργασίας αλλά και το περιεχόμενο της δουλειάς τους, μπορεί να δώσει ελπίδες.
Σ.Σ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!