Αρχική κοινωνία εργασία Μαγειρεύουν την ανεργία

Μαγειρεύουν την ανεργία

Άνεργοι «κοινωνικοί επιχειρηματίες»!

Πρωτοφανή έκρηξη απολύσεων είχαμε τον Ιούνιο και ο ΟΑΕΔ κάνει ότι δεν βλέπει. Τις 31.296 απολύσεις εργαζομένων αορίστου χρόνου ή 22,9% περισσότερες από τον Μάιο ο ΟΑΕΔ τις καταγράφει ως 1% αύξηση της απασχόλησης τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο. Πώς γίνεται αυτό; Ο οργανισμός εμφανίζει ως άνεργους μόνο αυτούς που εμφανίζονται να αναζητούν εργασία!

Ειδικά ο Ιούνιος που είναι μήνας αύξησης της απασχόλησης, λόγω της εποχικής εργασίας είναι ενδεικτικός της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Ορισμένα στοιχεία είναι συνταρακτικά:
• Τον Ιούνιο έληξαν 53.256 συμβάσεις ορισμένου χρόνου (+125% από τον Μάιο).
• Το 33,54% των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι άνεργοι πάνω από 12 μήνες.
• Συνολικά ξεπέρασαν τις 659.000 οι άνεργοι και ο ΟΑΕΔ προσπαθεί να τους εμφανίσει 566.000.
Εκεί, βέβαια, που ο οργανισμός και το υπουργείο τηρούν σιγή ιχθύος είναι το καθεστώς εργασίας όσων προσλαμβάνονται. Δεν καταγράφονται πόσοι προσληφθέντες είναι για σταθερή απασχόληση και πόσοι εργάζονται με ευέλικτες μορφές.
Τι λύσεις, όμως, προτείνει η κυβέρνηση; Επιδοτεί εξολοκλήρου τις ασφαλιστικές εισφορές για 20.000 εργαζόμενους στον τουρισμό για ένα μήνα (το Σεπτέμβριο). Δηλαδή, δίνει λεφτά στους ξενοδόχους για να κρατήσουν ένα μήνα ακόμη τους εργαζόμενους (που έτσι κι αλλιώς θα απολυθούν) και επαίρεται που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο στην εποχική απασχόληση.
Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας ανακάλυψε τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και ετοιμάζει νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα θέσει σε διαβούλευση το τρίτο δεκαήμερο του… Αυγούστου. Δηλαδή, υπερθεματίζει ο κ. Λοβέρδος στην «κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις», οι οποίες -όπως αναγγέλθηκαν αυτή τη βδομάδα- αποτελούν από τη μια το τέλος της –έστω και υποτυπώδους- δημόσιας προνοιακής πολιτικής και από την άλλη, μια ακόμα προκλητική κίνηση μοιράσματος της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
Είναι τουλάχιστον πρόκληση, την ώρα που η ανεργία καλπάζει και μπαίνει ταφόπλακα (και με τον Καλλικράτη) στις όποιες κοινωνικές δομές έχουν απομείνει, ο κ. Λοβέρδος να βαφτίζει τους άνεργους νέους «κοινωνικούς επιχειρηματίες», ώστε η «δημιουργική στατιστική» να κάνει για μια ακόμα φορά το θαύμα της.
Γ.Κ.

 

Σχόλια

Exit mobile version