Αρχική κοινωνία Μίζες κάτω από το τραπέζι των αστέγων

Μίζες κάτω από το τραπέζι των αστέγων

Εικόνες ντροπής για την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου Αθηναίων. Του  Μάριου Διονέλλη.

Βαριά ρίχνει τη σκιά του στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων το σκάνδαλο δωροδοκίας των υψηλόβαθμων στελεχών, που ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης είχε επιφορτίσει με την παροχή βοήθειας προς τους άπορους συμπολίτες μας. Οι διοικητική ιεραρχία του Κέντρου Αστέγων φέρεται να εξασφάλιζε παράνομα έσοδα, στην κυριολεξία, «κάτω από το τραπέζι» του φαγητού των άστεγων της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Κέντρου Αστέγων Ηρακλής Ευσταθίου, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Κέντρου Γιάννης Σφακιανάκης αλλά και ο στενός του συνεργάτης Γ.Α. κατηγορούνται πως απαίτησαν προμήθεια 10% από εταιρία παροχής φαγητού, προκειμένου να «μεριμνήσουν» για την καταβολή των οφειλών του Δήμου προς αυτήν. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας κατήγγειλε το γεγονός στην αστυνομία και στο ραντεβού που δόθηκε για την καταβολή 10.000 ευρώ συνελήφθη ο Ηρακλής Ευσταθίου, ενώ για τους άλλους δύο εμπλεκόμενους σχηματίστηκε δικογραφία αλλά δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του Αυτοφώρου.

«Γρηγορόσημο» και «ευνοιόσημο»…
Αντικείμενο της συναλλαγής ήταν η επιτάχυνση της καταβολής του ποσού των 406.000 ευρώ, τα οποία χρωστάει ο Δήμος Αθηναίων στο συγκεκριμένο προμηθευτή ο οποίος παρέχει, εδώ και 4 χρόνια, μερίδες φαγητού για το βραδινό φαγητό των αστέγων, που παρέχεται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Σοφοκλέους, στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, είχε δοθεί η υπόσχεση για ευνοϊκή μεταχείριση του συγκεκριμένου επιχειρηματία σε μελλοντικούς διαγωνισμούς του Κέντρου Αστέγων. Όπως κατήγγειλε ο επιχειρηματίας, παλαιότερα είχε δώσει για τον ίδιο λόγο στον κ. Ευσταθίου το ποσό των 7.000 ευρώ. Αυτή τη φορά η αναγκαία προμήθεια του διευθυντή ανήλθε στα 10.000 ευρώ. Το ραντεβού κλείστηκε σε πάρκινγκ της Εθνικής Οδού στο ύψος της Κηφισιάς και ο διευθυντής του Κέντρου Αστέγων συνελήφθη με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα στα χέρια.

Τα «στελέχη»
Ο Γιάννης Σφακιανάκης είναι εκλεγμένος με το συνδυασμό του Γ. Καμίνη και είχε οριστεί αντιδήμαρχος. Πλέον, αποπέμφθηκε από την αντιδημαρχία και τη διοίκηση του Κέντρου, ενώ διαγράφηκε και από την παράταξη του δημάρχου. Ο ίδιος μιλά για σκευωρία και μηνύει τον προμηθευτή για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο συλληφθείς Ηρακλής Ευσταθίου είναι υπάλληλος του δήμου, είχε διοριστεί επί δημαρχίας Κακλαμάνη στη θέση του διευθυντή και είναι κουμπάρος του πρώην αντιδημάρχου και πρώην προέδρου του Κέντρου, Λευτέρη Σκιαδά. Η πλευρά Κακλαμάνη-Σκιαδά, τονίζει πως δεν υπάρχουν στοιχεία για δωροδοκία, κατά τη δική τους διοίκηση, ενώ εμμέσως στηρίζουν τον κ. Ευσταθίου χαρακτηρίζοντας περίεργο το γεγονός ότι ενώ υπηρετεί επί 20ετία στο Δήμο, μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Καμίνη ήταν «καθαρός» και παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρία συνεργάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια με τον Δήμο. Το θέμα προκάλεσε και διαπαραταξιακή μάχη στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον κ. Κακλαμάνη να δηλώνει πως η δημοτική Αρχή χρειάστηκε μόλις 7 μήνες για να εκτεθεί. Από την πλευρά του ο κ. Καμίνης τόνισε πως ήταν αυτός ο οποίος παρέπεμψε τον επιχειρηματία να κάνει την καταγγελία στην αστυνομία και ο ίδιος (ο δήμαρχος) τηλεφώνησε στον αρχηγό της ΕΛΑΣ.
Στο Κέντρο Αστέγων ξεκινά διαχειριστικός έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ο Ηρακλής Ευσταθίου αφέθηκε ελεύθερος, αφού του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της παράβασης καθήκοντος, ενώ τέθηκε σε αργία από τη θέση του στον Δήμο Αθηναίων.
Μέχρι και σήμερα στην ιστοσελίδα του Δήμου διαβάζουμε πως κύριος σκοπός του Κέντρου Αστέγων είναι «η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων οι οποίοι, για οποιονδήποτε λόγο, οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους δεν διαθέτουν ασφαλή κατοικία επαρκούς επιπέδου». Σε κάθε περίπτωση, η κοινωνική πολιτική του Δήμου πλήττεται βαριά από την εμπλοκή στο σκάνδαλο στελεχών της πρώην και της νυν διοίκησης που μάλλον αντιλαμβάνονταν με διαφορετικό τρόπο τον σκοπό αυτό…

 

Σχόλια

Exit mobile version