Αρχική πολιτική Μήνυση σε Παπουτσή και ΕΛ.ΑΣ. από ανθρώπους της ενημέρωσης

Μήνυση σε Παπουτσή και ΕΛ.ΑΣ. από ανθρώπους της ενημέρωσης

Την πρωτοφανή αστυνομική βία κατήγγειλαν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ.
Του Μάριου Διονέλλη.

Με συγκλονιστικές μαρτυρίες από δημοσιογράφους που δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ στις 28 και 29 Ιουνίου, πλαισιώθηκε η συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) για τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν τα μέλη της κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του διοικητή των ΜΑΤ.  Οι δημοσιογράφοι κατήγγειλαν την πρωτοφανή βαναυσότητα με την οποία επιτέθηκε η αστυνομία στους πολίτες, με αποτέλεσμα και τον τραυματισμό λειτουργών του Τύπου, με πλέον τραγική περίπτωση αυτή του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, ο οποίος έχασε εντελώς την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης.
Ο ίδιος ο Μανώλης Κυπραίος παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου και σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα απευθύνθηκε στους ανθρώπους που τον χτύπησαν: «Δεν μπορώ να σας ακούσω, αλλά μπορώ να σας μιλήσω. Δεν είμαι ικέτης ή ελεήμονας, είμαι αξιοπρεπής. Αν ήταν όλοι αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι, όπως λένε, τότε ναι, είμαι και εγώ ένας αλήτης, ρουφιάνος δημοσιογράφος, γιατί έμαθα να είμαι στο πεζοδρόμιο και να μεταδίδω όλα όσα βλέπω στους συμπολίτες μας, με το όποιο τίμημα».  Το λόγο πήραν, επίσης, ο δημοσιογράφος και παραγωγός της εκπομπής «Εξάντας», Γιώργος Αυγερόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος και ο Δημήτρης Τρίμης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αναφέροντας και οι τρεις εμπειρίες από το διήμερο της αγριότερης καταστολής που έχει δει η Ελλάδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

«Φτάνει πια»
Για εργαζόμενους στα ΜΜΕ που τελούν υπό διωγμό, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, ενώ ο Γιώργος Αυγερόπουλος έκανε σύγκριση με τη συμπεριφορά της αστυνομίας που έχει συναντήσει σε άλλες χώρες του κόσμου όπου έχει εργαστεί, τονίζοντας πως αντίστοιχη συμπεριφορά δεν έχουν ούτε οι «φημισμένοι» ως ανεκπαίδευτοι, άγριοι και διεφθαρμένοι Μεξικανοί αστυνομικοί.
Τόσο ο Γ. Αυγερόπουλος όσο και ο Δ. Τρίμης περιέγραψαν τις στιγμές των δικών τους αναίτιων τραυματισμών από άντρες των ΜΑΤ, ενώ και ο πρόεδρος των φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος κατήγγειλε τις επιθέσεις σε βάρος συναδέλφων του για τις οποίες η ΕΦΕ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Χρήστου Παπουτσή. Το μήνυμα «Φτάνει πια», ήταν αυτό που συνόδευσε την αναγγελία της μηνυτήριας αναφοράς της ΠΟΕΣΥ, η οποία στρέφεται δικαστικά κατά της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας.

Αδιάσειστα στοιχεία
Στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς αναφέρονται με λεπτομέρειες τουλάχιστον πέντε περιστατικά τραυματισμών δημοσιογράφων από επιθέσεις των ΜΑΤ. Από τις επιθέσεις αυτές συνάγεται το συμπέρασμα «ότι για την Ελληνική Αστυνομία, όταν αναλαμβάνει δράση, βρίσκονται σε κατάσταση αναστολής και ανυπαρξίας θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, Διεθνών Συνθηκών και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις ελευθερίες και τα εν γένει ανθρώπινα δικαιώματα». Για το λόγο αυτό η ΠΟΕΣΥ ζητά να ελεγχθεί νομίμως η ευθύνη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, του διοικητή των μονάδων των ΜΑΤ.

Καταγγελία από γιατρούς και χημικούς
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε την παρέμβαση της Εισαγγελίας για τα χημικά που έπεσαν τις δύο επίμαχες ημέρες, καθώς, όπως έγινε γνωστό, πολλά από αυτά ήταν ληγμένα ακόμα και από το 1979. Μάλιστα, ο Σύλλογος έστειλε προς εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους φιαλίδια χημικών από την περιοχή του Συντάγματος. Στην απάντηση του Χημείου αναφέρεται πως ανιχνεύθηκαν χλώριο, θείο, φωσφορικός εστέρας του τριφαινυλίου και «ορθοχλωροβενζιλιδινομαλονονιτρίλιο» (γνωστότερο ως CS).
Συγκεκριμένα για το CS, ο Ιατρικός Σύλλογος τονίζει πως έχει απαγορευτεί να χρησιμοποιείται με βάση υπογεγραμμένες συνθήκες και συμβάσεις.
Την ίδια επισήμανση κάνει και η Ένωση Ελλήνων Χημικών, τονίζοντας πως η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας μπορεί να γίνει τοξική όταν ο ψεκασμός γίνεται από μικρή απόσταση ενώ επισημαίνει πως όταν η χρήση γίνεται σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά «μικροπεριβάλλοντα» προκαλεί τη συσσώρευση τοξικών χημικών ουσιών στο ευρύτερο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα.

 

Σχόλια

Exit mobile version