Αρχική πολιτική Μήνυμα οργής από τους αγρότες της Κρήτης

Μήνυμα οργής από τους αγρότες της Κρήτης

Σχεδιάζουν «απόβαση» στην Αθήνα για να αποτρέψουν τον φόρο στα αγροτεμάχια. «Βούλιαξε» το Ηράκλειο στο παναγροτικό συλλαλητήριο. Του Μάριου Διονέλλη

Δυναμική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων έδωσαν οι αγρότες της Κρήτης. Το κάλεσμα για την κινητοποίηση της εβδομάδας που πέρασε έφερε στο κέντρο του Ηρακλείου χιλιάδες παραγωγούς από κάθε γωνιά του νησιού που απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των κτηνοτροφικών εκτάσεων.  
Οι αγρότες από το Τυμπάκι, την Ιεράπετρα, τη Βιάννο, το Αμάρι Ρεθύμνου αλλά και από τα Χανιά βρέθηκαν από τα ξημερώματα στους δρόμους και το μεσημέρι η Πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο του Ηρακλείου είχε κυριολεκτικά βουλιάξει από παραγωγούς – πολλοί από τους οποίους είχαν κατέβει στο συλλαλητήριο μαζί με τις οικογένειές τους.

Ζεσταίνουν μηχανές για το Σύνταγμα
Για ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση κάνει λόγο στον Δρόμο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης, τονίζοντας πως οι παραγωγοί έδειξαν πως δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλη επιβάρυνση στο εισόδημά τους. «Τελειώνουν πλέον τα ψέματα. Η φορολογία στα χωράφια θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής και το επόμενο ραντεβού θα είναι στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή, την ημέρα που θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο», αναφέρει ο ίδιος.
Να μην τολμήσουν να ψηφίσουν το νέο μέτρο προτρέπει τους βουλευτές της Κρήτης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Γιώργος Ντισπυράκης: «Να σκεφτούν πολύ καλά πώς θα αντικρίσουν τους αγρότες όσοι τολμήσουν να το ψηφίσουν, θα μας βρουν απέναντί τους», τονίζει στον Δρόμο ενώ επισημαίνει πως η επιβάρυνση στα αγροτεμάχια θα περάσει απευθείας στην τιμή των αγροτικών προϊόντων κάτι που θα έχει συνέπειες και στις εξαγωγές της χώρας.   
Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οι αγρότες κατέλαβαν το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στην Πλατεία Ελευθερίας και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας ζητώντας να μεταβιβαστεί στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το απόγευμα η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τη συγκέντρωση δηλώσεων συμμετοχής (περισσότερες από 400) για τη μετάβαση στον Πειραιά, όταν ανακοινωθεί η μέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου.

Και πολιορκία των δικαστηρίων
Η κινητοποίηση των αγροτών της Κρήτης οργανώθηκε την ίδια μέρα με την εκδίκαση της υπόθεσης εισβολής στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου σε παρόμοια κινητοποίηση το 2009. Για την υπόθεση αυτή δικάζονταν 92 παραγωγοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων καταδικάστηκαν για παρακώλυση συγκοινωνιών σε φυλάκιση έξι μηνών με τριετή αναστολή και με δικαίωμα έφεσης.
Το Δικαστικό Μέγαρο βρέθηκε από πολύ νωρίς υπό πολιορκία από τους αγρότες, ενώ το μεσημέρι δημιουργήθηκε επεισόδιο όταν κάποιοι από τους αγρότες εισέβαλαν στο Δικαστικό Μέγαρο και στην αίθουσα του δικαστηρίου, προκαλώντας υλικές ζημιές και τον ελαφρύ τραυματισμό τριών αστυνομικών, από τα τζάμια μιας πόρτας που έσπασαν.
Τελικώς, η απόφαση του δικαστηρίου κρίθηκε αρκετά επιεικής και έτσι αποφεύχθηκε περαιτέρω ένταση.

Σχόλια

Exit mobile version