Αρχική κοινωνία εργασία Μήνας κινητοποιήσεων για τους γιατρούς όλης της χώρας

Μήνας κινητοποιήσεων για τους γιατρούς όλης της χώρας

48ωρη απεργία στις 8-9 Σεπτέμβρη.

Στις 20 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις των υπουργείων Υγείας και Εργασίας για την απασχόληση και την αποζημίωση των γιατρών στο πλαίσιο του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Παρά την υψηλή θερμοκρασία –λόγω καιρού αλλά και συγκυρίας- σημαντική ήταν η προσέλευση αντιπροσώπων και προέδρων ιατρικών συλλόγων απ’ όλη τη χώρα, οι οποίοι κατέληξαν σε σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις, ορίζοντας τον Σεπτέμβρη ως μήνα γενικής κινητοποίησης στο χώρο της Υγείας και προκηρύσσοντας 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 8 και 9 Σεπτέμβρη, με αφορμή την έναρξη της ΔΕΘ. Η συνέλευση διατύπωσε ρητά την άρνησή της στη σύναψη συμβάσεων με βάση το επαίσχυντο κείμενο των κ.κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη. Επιπλέον, εκφράστηκε η στήριξη στις θέσεις της ΟΕΝΓΕ σχετικά με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και τμημάτων και τις καταργήσεις νοσοκομειακών κλινών, ενώ αποφασίστηκε η σύνταξη κειμένου συλλογικής σύμβασης με βάση το οποίο θα γίνεται η όποια σύμβαση, συλλογικά και όχι ατομικά.
Ωστόσο, στις 31 Αυγούστου, ο υπουργός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου με θέμα «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με το άρθρο 29*, το επίμαχο σημείο του σχεδίου νόμου:
«Ο κ. Λοβέρδος φιλοδοξεί να πετύχει δύο στόχους με μία σφαίρα: ενώ μέσω του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να ισοπεδώσει τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, με το σημερινό σχέδιο νόμου επιχειρεί να διαλύσει και το εναπομείναν ΕΣΥ, δίνοντας δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να ασκούν ιατρικές πράξεις στα δημόσια Νοσοκομεία.
Αγνοούμε με ποιους συζήτησε ο πολυπράγμων κ. Λοβέρδος αυτές τις ρυθμίσεις και πολλές ακόμη που περιέχονται στο σχέδιο νόμου. Πάντως, η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών τις πληροφορήθηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου, γεγονός ενδεικτικό του σεβασμού που τρέφει ο υπουργός για όσους θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τις νομοθετικές του ακροβασίες.
Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην εισβολή ιδιωτών στα δημόσια Νοσοκομεία, καθώς και στην επικείμενη εισβολή των ασφαλιστικών εταιρειών. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ακυρώσουμε αυτές τις καταστροφικές επιλογές στην πράξη».

* Άρθρο 29
«Γιατρός που θα συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ δύναται να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων του ν. 3868/2010, έως μία μέρα την εβδομάδα, μετά από έγκριση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου του ΕΣΥ της Περιφέρειας του Ιατρικού Συλλόγου, στον οποίο ανήκει ο γιατρός».

 

Σχόλια

Exit mobile version