Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Μέτωπο ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση

Μέτωπο ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση

Άνοιγμα στις γειτονιές από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, που στηρίζει ένα ευρύ δίκτυο εγχειρημάτων αλληλεγγύης. Του Λευτέρη Αρβανίτη

Με τον πολιτικό χρόνο να είναι πλέον εξαιρετικά πυκνός και οι εξελίξεις να μην αφήνουν κανένα ενδεχόμενο εκτός ατζέντας, στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα. Πρώτος στόχος είναι να μπει τέλος στη φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος της κοινωνίας και να προετοιμαστεί το έδαφος για την ανάληψη από την Αριστερά, κυβερνητικών καθηκόντων.
Στη βάση αυτή, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες συσκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο την ανάπτυξη των δικτύων αλληλεγγύης στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και την προετοιμασία για το αγωνιστικό διήμερο της ερχόμενης εβδομάδας. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών της 17ης Ιουνίου έθεσε την αλληλεγγύη στο επίκεντρο των δράσεων του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον δείχνουν ώριμες οι συνθήκες ώστε να στηθεί ένα ευρύ δίκτυο εγχειρημάτων σε γειτονιές, που θα καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν περισσότερα από 15 στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και πλήθος φίλων που έχει εμπλακεί σε δομές αλληλεγγύης. Κοινή πεποίθηση όλων αποτέλεσε η ανάγκη να στηθεί μια δομή που θα διευκολύνει τη δικτύωση των ήδη υπαρχόντων εγχειρημάτων, αλλά και η πραγματοποίηση σειράς συνελεύσεων και εκδηλώσεων, προκειμένου να ενημερωθεί το σύνολο των μελών. Στην κατεύθυνση αυτή, ομάδα στελεχών ανέλαβε να οργανώσει καμπάνια ενημέρωσης σε τοπικές και κλαδικές οργανώσεις, που θα καταλήξει στα μέσα του Νοεμβρίου σε μια μεγάλη συνέλευση με στόχο τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Η αλληλεγγύη στο επίκεντρο
Παράλληλα, ξεκινά η λεπτομερής καταγραφή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τη διάθεση και τις ικανότητες που διαθέτουν για εμπλοκή στα ήδη υπάρχοντα εγχειρήματα. Με γνώμονα τη δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού μετώπου ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση που επιβάλλει η κυβερνητική πολιτική, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η οργάνωση των δομών αλληλεγγύης εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με δεδομένη τη στήριξη των μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτές. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην οικονομική ενίσχυση των δομών αυτών, καθώς όπως είναι ήδη γνωστό η «Αλληλεγγύη» ήδη λαμβάνει το 20% των μισθών των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατεύθυνση αυτή σχηματίζονται ομάδες εργασίας και καταγραφής εγχειρημάτων των αναγκών που υπάρχουν, με γνώμονα πάντα, όπως τονίζεται, «το σεβασμό στην αυτονομία των συλλογικοτήτων αυτών».

 

Στους δρόμους μέχρι και την Τετάρτη
«Πέντε ημέρες στους δρόμους» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη σύσκεψη το βράδυ της Πέμπτης στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ενόψει της ψήφισης των μέτρων την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή. «Στόχος είναι -έλεγαν χθες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- η Θεσσαλονίκη να ξεκινήσει από το Σαββατοκύριακο να μπαίνει στο ρυθμό των απεργιακών κινητοποιήσεων της Τρίτης και της Τετάρτης, ώστε οι συγκεντρώσεις να είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών». Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκαν παρεμβάσεις τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και στις γειτονιές, μηχανοκίνητες πορείες, ακτιβισμοί και μια καμπάνια που θα δίνει το στίγμα ότι η κυβέρνηση διανύει τις τελευταίες της ημέρες. Φυσικά, τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στην Αθήνα και όπως τονίστηκε πρέπει να υπάρχουν άμεσα αντανακλαστικά σε περίπτωση που τα γεγονότα πάρουν διαφορετική τροπή.

Σχόλια

Exit mobile version