Αρχική κοινωνία Μέτωπο… για το θαλάσσιο μέτωπο

Μέτωπο… για το θαλάσσιο μέτωπο

Της Κατερίνας Παγουλάτου.

Περισσότερες από 10.000 υπογραφές, δεκάδες άνθρωποι και συλλογικότητες από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές, συζητήσεις, συσκέψεις, συνεντεύξεις, επιστολές. Ένα αίτημα: η Πάτρα να γίνει ξανά παραθαλάσσια πόλη.

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα κατέχει την παγκόσμια πρωτοτυπία, αν και παραθαλάσσια, να μην έχει πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπό της. Να είναι αποκλεισμένη από αυτό, «φυλακισμένη πόλη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών. Μιας Πρωτοβουλίας που συστάθηκε πρόσφατα, ξεκινώντας ως ιδέα από μια χούφτα ανθρώπους που έχουν ενεργή δράση στο αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι εδώ και χρόνια, και συσπειρώνοντας ένα πολύ ευρύτερο δυναμικό.

Το εξαφανισμένο… πρωτόκολλο
Στις 30 Οκτωβρίου 2010, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, υπογράφηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Πάτρας πρωτόκολλο για την απόδοση καθορισμένης παραλιακής ζώνης 3,5 χιλιομέτρων από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών ΑΕ (ΟΛΠΑ) προς τον Δήμο Πατρέων. Η συμφωνία προέβλεπε ότι το συγκεκριμένο τμήμα του παραλιακού μετώπου θα αποδιδόταν στην πόλη εντός δύο μηνών, μέχρι το πέρας, δηλαδή, του περασμένου έτους. Έκτοτε, βέβαια, σιωπή…
Αρμόδιοι υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες αρνούνται να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία, οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού δηλώνουν άγνοια, καμία από τις επιστολές των τοπικών φορέων προς τον πρωθυπουργό δεν έχει λάβει απάντηση.
Κι όλα αυτά όταν στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και των τμημάτων real estate των επτά μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών βρίσκονται όλα τα ακίνητα και η δημόσια περιουσία της χώρας, να τελεί υπό εκποίηση ή ενοικίαση για 99 χρόνια –αλά τα βρετανικά πρότυπα–, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 50 δισ. ευρώ, θυσία προς την Τρόικα και τους ξένους πιστωτές.
«Η ισχύς των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Φανερών και μη! Και μαζί τους η κυβέρνηση και η εξοντωτική για το λαό πολιτική της. Η Τρόικα, τα Μνημόνια, τα ξεπουλήματα, το “χρέος”, που δεν είναι δικό μας. Μας αφαιρούν όλα μας τα δικαιώματα. Μας αφαιρούν τη δουλειά και το μεροκάματο, τη σύνταξη και την κοινωνική προστασία. Δεν θα τους αφήσουμε να μας αφαιρέσουν και τον αέρα που αναπνέουμε» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Ανυπότακτη Πολιτεία, που συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών καλεί αύριο, Κυριακή 17 Απριλίου 2011, στις 11:00 το πρωί, όλους τους Πατρινούς να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει στο μώλο της Αγίου Νικολάου, προκειμένου να ακουστεί η φωνή της πόλης για απελευθέρωση του θαλάσσιου μετώπου και απόδοσή του στους δημότες, ενάντια σε κάθε σχέδιο ξεπουλήματος της λιμενικής ζώνης και πλήρους αποκοπής των πολιτών από τη θάλασσά τους.

Σχόλια

Exit mobile version