Αρχική κοινωνία Μέτωπο για την Υγεία στο Λασίθι

Μέτωπο για την Υγεία στο Λασίθι

Ξεχειλίζει η οργή για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου

Πώς θα μπορούσαν να μην ενεργοποιηθούν τα κοινωνικά αντανακλαστικά σε όλο το Λασίθι έπειτα από τον εμπαιγμό, τις υποσχέσεις, τη διασπορά διχόνοιας και τοπικισμού, έπειτα από την απροκάλυπτη μεθόδευση για την υποβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας σε μια ακριτική και ταυτόχρονα ιδιαίτερη σε ανθρωπογεωγραφία περιοχή; Την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, σε Σητεία και Αγ. Νικόλαο έγιναν δύο μαζικότατες συγκεντρώσεις, που διοργανώθηκαν από τους ιατρικούς συλλόγους, τους συλλόγους εργαζομένων των νοσοκομείων και άλλους τοπικούς φορείς. Το μεσημέρι της Τετάρτης, πάνω από 800 Σητειακοί μαζεύτηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης τους, μεταξύ αυτών και οι μαθητές που με τη συμμετοχή τους, τους λόγους που εκφώνησαν αλλά και την έμπρακτη βοήθεια στη συλλογή υπογραφών έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στην κινητοποίηση.
Η οργή ξεχείλιζε για την υποβάθμιση του νοσοκομείου που συντελείται μέσα από την ενιαία διοίκηση και την αλλαγή του οργανισμού που συγχωνεύει κλινικές, μειώνει κλίνες, ενώ αφήνει ακάλυπτο το πρόγραμμα των εφημεριών από βασικές ειδικότητες όπως αυτή του καρδιολόγου!
Είναι πλέον φανερό ότι οι λογικές της ανάθεσης, η διευθέτηση των ζητημάτων «κατόπιν ενεργειών» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ανατρέπονται τάχιστα στις συνειδήσεις των Λασιθιωτών που είδαν το ζήτημα της υγείας να υπονομεύεται συστηματικά από τους θεσμικούς φορείς, που είτε καθησύχαζαν τους πολίτες είτε διέδιδαν ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς… Από ‘δώ και μπρος παίρνει την υπόθεση στα χέρια του ο απλός κόσμος. Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί στο Ηράκλειο, στην 7η ΥΠΕ και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τη Δευτέρα 26/11.

Ενωμένοι θα νικήσουμε
Σύμφωνα με τον Γιώργο Μανουσάκη, πρόεδρο των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγ.Νικολάου, «Στον Άγιο Νικόλαο η τοπική κοινωνία την Πέμπτη που πέρασε έδειξε την αντίθεσή της στα μνημονιακά σχέδια για τη διάλυση του νοσοκομείου της πόλης, με ένα μαζικό συλλαλητήριο. Μετά από πολλή προσπάθεια μπορέσαμε τα σωματεία των νοσοκομείων του νομού να ξεπεράσουμε τις διαχωριστικές “τοπικιστικές” γραμμές που είχαν επιβάλει κομματικοί παράγοντες τόσα χρόνια. Άλλα έταζαν στη Σητεία, άλλα στον Άγιο Νικόλαο, άλλα στην Ιεράπετρα. Η καταστροφή των υποδομών Υγείας και ο νόμος 4052/2012 που μας εξαναγκάζει σε μία ενιαία διοίκηση και επιφέρει συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων είναι ο κοινός παρονομαστής πλέον όλων των Λασιθιωτών. Τους λέμε με σιγουριά: Θα συνεχίσουμε ενωτικά ενάντια σε όλους αυτούς που μας διαλύουν τις ζωές μέχρι να φύγουν και αυτοί και τα μνημόνιά τους!»

Υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο
Ο Χριστόφορος Σφακιανάκης, δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας, συμπληρώνει από την πλευρά του: «Αν δεν υπήρχε η μαζική κινητοποίηση του κόσμου όλο το προηγούμενο διάστημα, τα σχέδιά τους για συγχωνεύσεις και υποβιβασμό σε κέντρα υγείας θα είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα. Προσπάθησαν να ξεκινήσουν την πολιτική τους πριν 2 χρόνια σε ένα νομό που τον θεωρούσαν στο τσεπάκι τους λόγω των μεγάλων ποσοστών του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο κόσμος οργανώθηκε μαζικά και σταδιακά μέσα από πλατιές επιτροπές αγώνα, ξεπέρασε τους ντόπιους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και τιμώρησε παραδειγματικά το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές. Σήμερα ποντάρουν στις διορισμένες ενιαίες διοικήσεις, στο σαράκι της σταδιακής υποβάθμισης των νοσοκομείων που προχωράει κυρίως με την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού, και σε ένα βρόμικο παιχνίδι κομματικών παραγόντων που σπέρνουν τον τοπικισμό και τον “ρεαλισμό” των μνημονίων. Είναι σημαντικά τα βήματα που έχουν γίνει για τη συσπείρωση όλου του νομού, κόντρα στο δηλητήριο του τοπικισμού, και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί η μισοτελειωμένη υπόθεση να αλλάξουν τα πράγματα συνολικά. Αυτό βλέπω στα μάτια του κόσμου όταν κινητοποιούνται για το “νοσοκομείο μας”».

Δημήτρης Χάμψας,
ειδικευόμενος γιατρός στο Γ.Ν. της Σητείας

Σχόλια

Exit mobile version