Αρχική κοινωνία εργασία Μέθοδοι χειραγώγησης από μια «παγκόσμια τράπεζα»

Μέθοδοι χειραγώγησης από μια «παγκόσμια τράπεζα»

Βλέποντας πίσω από τις φαντεζί εικόνες

Μια ανακοίνωση εργαζομένων από το χώρο των τραπεζών τάραξε τα συνήθως ήρεμα νερά στην τράπεζα HSBC. Είναι δυνατόν στην πολυεθνική τράπεζα που διεκδικεί κάθε χρόνο τη διάκριση «Best place to work» να υπάρχουν διαμαρτυρίες εργαζομένων; Αφού ούτε μειώσεις μισθών έχουν υποστεί, αμείβονται στην ώρα τους, είναι ασφαλισμένοι με επιπλέον ιδιωτική ασφάλιση κι έχουν ένα σωρό παροχές: από εκδρομές σε φθηνές τιμές μέχρι παρακολούθηση παραστάσεων και συναυλιών.
Βέβαια, όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησε μεταξύ των εργαζομένων στην τράπεζα, πριν δυο χρόνια οδηγήθηκαν στην έξοδο 130 συνάδελφοί τους (το ένα τέταρτο των εργαζομένων) χωρίς να υπάρχει κάποιος εμφανής οικονομικός λόγος, αλλά προληπτικά και για λόγους τακτικής. Μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο στις πλάτες λιγότερων υπαλλήλων τον ίδιο φόρτο εργασίας, και οδηγώντας σε εντατικοποίηση. «Ξεχάσαμε να είμαστε άνθρωποι… Όταν περνάμε τις γυάλινες πόρτες του κτιρίου γινόμαστε μονάχα υπάλληλοι. Η εντατικοποίηση της εργασίας έχει γίνει θεσμός στην HSBC και έχει μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους», γράφει η ανακοίνωση. Και συνεχίζει με εικόνες που καθόλου δεν παραπέμπουν στο προφίλ εργασιακού παράδεισου που φιλοτεχνεί η πολυεθνική: πιέσεις για να πιαστούν ανέφικτοι στόχοι με την υπόσχεση κάποιας προαγωγής, αλλά και ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι από εταιρίες όπως η Adecco, η ICAP κ.λπ., που δουλεύουν για 700 ευρώ.

Συνδικαλιστική επανάπαυση
Η ανακοίνωση, η οποία προκάλεσε αίσθηση μεταξύ των εργαζομένων και αμηχανία στα στελέχη της HSBC, θέτει όμως και γενικότερα ζητήματα, όπως το περιβάλλον εργασίας στις τράπεζες και ιδιαίτερα στις πολυεθνικές. Ακόμα, μιλά για την επανάπαυση στην πάλαι ποτέ κραταιά ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων, που την αποδυνάμωσε, ενώ παράλληλα αποσύνδεσε τους τραπεζοϋπάλληλους από την υπόλοιπη εργατική τάξη.
Αντίστοιχη αποστασιοποίηση από όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, αλλά και στην ίδια την τράπεζα, παρατηρούνται και στο σύλλογο των εργαζομένων στην HSBC. Όπως λέει στον Δρόμο η Σοφία Χατζή, γραμματέας του Δ.Σ., για όλα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση (εντατικοποίηση, ενοικιαζόμενοι κ.λπ.) ο σύλλογος δεν έχει πει ποτέ κουβέντα. Με αυτό τον τρόπο ανενόχλητη η διοίκηση της τράπεζας συμπεριφέρεται απέναντι στους υπαλλήλους της ακόμα και με ακραίο τρόπο. Όπως η εξώθηση σε αποχώρηση εργαζομένων που δεν πετυχαίνουν στόχους, ή που έχουν διαφορετικό προφίλ από αυτό που επιθυμεί η τράπεζα, εξαγοράζοντας τη συναίνεσή τους με κάποια επιπλέον χρήματα.
«Εθιστήκαμε στο να ανεχόμαστε καταστάσεις ακραίες και συμπεριφορές που προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας. Σε μια κοινωνία που βουλιάζει, θεωρείται πολυτέλεια να διεκδικεί κανείς φυσιολογικούς ρυθμούς δουλειάς και καλύτερες συνθήκες εργασίας – οι καλές συνθήκες εργασίας δεν είναι η ντιζαϊνάτη καρέκλα και το χρώμα στους τοίχους!», τονίζει η ανακοίνωση, που αποκαλύπτει για πρώτη φορά το τόσο διαφορετικό πρόσωπο μιας «παγκόσμιας» τράπεζας.

Γιώργος Κατερίνης

Σχόλια

Exit mobile version