Αρχική κοινωνία εργασία Μέθοδοι νύχτας και παρακράτους

Μέθοδοι νύχτας και παρακράτους

Συνδικαλισμός υπό διωγμό με ξύλο, συλλήψεις και τραμπουκισμούς. Του Γιώργου Κατερίνη

Σκληραίνει ο τρόπος αντιμετώπισης του συνδικαλισμού, με υιοθέτηση μεθόδων νονών της νύχτας και τρομοκρατίας άλλων, σκοτεινών εποχών. Τα τελευταία κρούσματα είναι πολύ ανησυχητικά και πρέπει να αφυπνίσουν, γενικότερα, το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα.
Την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό δέχτηκε μαφιόζικη επίθεση από «συναδέλφους» του συνδικαλιστές μέσα σε σύσκεψη σωματείων των συγκοινωνιών. Συγκεκριμένα, συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ από το χώρο του Ηλεκτρικού επιτέθηκαν, ως κοινοί μπράβοι, χρησιμοποιώντας ακόμα και σπρέι πιπεριού(!) στέλνοντας τον Αντώνη Σταματόπουλο στο νοσοκομείο. Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής που ξεφεύγει από τα πρότυπα του επίσημου συνδικαλισμού του βολέματος, της συνδιαλλαγής και του ξεπουλήματος, δεν είναι λίγες οι φορές που εκνεύρισε την εξουσία. Δεν δίστασε να πρωτοστατήσει σε πολυήμερες απεργίες κατά της απόλυσης των συμβασιούχων του Μετρό, δεν δίστασε να συστρατευτεί με το κίνημα της Πλατείας Συντάγματος και να δώσει μάχη μαζί με τους συναδέλφους του για να βρουν καταφύγιο στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές που δέχτηκαν αστυνομική επίθεση, στην 48ωρη απεργία του Ιουνίου. Δεν δίστασε, ακόμα, να έρθει σε ρήξη με τη γραμμή και την τακτική των συνδικαλιστικών στελεχών που κάνουν υπόγειες συμφωνίες με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων. Και αυτό, οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, δεν του το συγχώρησαν ποτέ.
Την παρακρατικού τύπου οργάνωση «συγκέντρωσης υποστήριξης» αντιμετώπισαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης για εργατικές διαφορές με την εταιρία security ICTS, η οποία δραστηριοποιείται και στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Συγκεκριμένα, σε τριμερή συνάντηση για την υπόθεση απολυμένης συνδικαλίστριας από την εν λόγω εταιρία, όπου θα συζητούνταν και οι καταγγελίες άλλων εργαζομένων στην εταιρία που αφορούσαν  περιστατικά εργοδοτικής  αυθαιρεσίας,  καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας,  απλήρωτης εργασίας, εκδικητικών  απολύσεων, οι συνδικαλιστές του Συνδικάτου του Αεροδρομίου, της ομοσπονδίας εργαζομένων στη φύλαξη, του ΕΚΑ δέχτηκαν λεκτική και σωματική επίθεση από 80 περίπου εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν, μετά από κάλεσμα της εργοδοσίας, που μάλιστα καθιστούσε την παρουσία τους υποχρεωτική! Η πρόθεσή τους να τρομοκρατήσουν τον επιθεωρητή Εργασίας, αλλά και όλους τους καταγγέλλοντες, ήταν εμφανέστατη. Μάλιστα, στην τριμερή αυτή συνάντηση το υπό ίδρυση επιχειρησιακό σωματείο, πήρε ξεκάθαρα τη θέση της εργοδοσίας, χρησιμοποιώντας επακριβώς την επιχειρηματολογία της.

Συλλήψεις συνδικαλιστών στη Χαλκιδική
Στη σύλληψη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής και δύο μελών του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων ΚΕΛΥΦΟΣ Ν. Μαρμαρά, προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές την Τετάρτη το πρωί, έπειτα από μήνυση της διοίκησης του ξενοδοχείου Πόρτο Καρράς.
Οι συλλήψεις των συνδικαλιστών έγιναν στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων του Πόρτο Καρράς (που ξεκίνησαν την προηγούμενη  εβδομάδα) απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους. Οι περισσότεροι από τους 800 εργαζόμενους παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες ενώ, όπως σημειώνουν, το ξενοδοχειακό συγκρότημα παρουσίασε αύξηση της κίνησής του φέτος το καλοκαίρι.
Η εταιρία υπέβαλε μήνυση σε βάρος 15 εργαζομένων και στο πλαίσιο αυτό συνελήφθησαν τρεις εξ αυτών. Οι συλληφθέντες συνδικαλιστές που παραπέμφθηκαν σε δικάσιμο από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της διατάραξης… οικιακής ειρήνης, επειδή προφανώς είχαν αναρτήσει πανό στην είσοδο του ξενοδοχείου.

 

Σχόλια

Exit mobile version