Αρχική πολιτική Μάθημα με πολλούς αποδέκτες

Μάθημα με πολλούς αποδέκτες

Του Χρίστου Κατσούλα.
Η νίκη της απεργίας πείνας των μεταναστών είναι μια σημαντική επιτυχία. Είναι νίκη επειδή δόθηκε μια λύση, αλλά κυρίως είναι νίκη επειδή δίδαξε πολλά.

Μάθημα για την κυβέρνηση: Τριακόσιοι άνθρωποι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος, γελοιοποίησαν τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Ο Πάγκαλος, ο Παπουτσής, ο Ραγκούσης και η κυβέρνηση συνολικά, δεν είναι ούτε ανυποχώρητοι, ούτε ανίκητοι. Όταν έχουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα και την αυτοθυσία, μπορούν να ταπεινωθούν. Η μαύρη συμμαχία της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ και το ΛΑΟΣ, μπορεί να σπάσει.
Μάθημα για το συνδικαλιστικό κίνημα και την Αριστερά: Τριακόσιοι άνθρωποι με επιμονή και προσωπικό κόστος για τους ίδιους, πέτυχαν μια νίκη. Το συνδικαλιστικό κίνημα πηγαίνει από ήττα σε ήττα και η συνδικαλιστική ηγεσία όταν δεν ψάχνει να κρυφτεί από την αποδοκιμασία των εργαζομένων, αναζητά καρέκλες και προσωπική εξαργύρωση. Οι μετανάστες απεργοί πείνας δίδαξαν τι σημαίνει αγώνας μέχρι το τέλος, ανυποχώρητη στάση, πραγματική διεκδίκηση, ειλικρίνεια και όχι θέατρο, αγώνας και όχι φραστικοί λεονταρισμοί.
Μάθημα για την κοινωνία: Η αξιοπρέπεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Ο απλός άνθρωπος μπορεί να κερδίσει πολλά αν σταθεί δίπλα στους όμοιούς του, με αλληλεγγύη και συλλογικότητα. Σε αυτή την περίπτωση οι κυβερνήσεις και οι τηλεοπτικοί τελάληδες της εξουσίας μπορούν να υποχωρήσουν.
Ο αγώνας των μεταναστών όταν ξεπέρασε τον σκόπελο από τον εκβιασμό για το άσυλο, συνάντησε μια ευρύτερη αποδοχή. Όχι επειδή μεταστράφηκαν τα αντανακλαστικά που χρόνια καλλιεργούν στην κοινωνία τα κόμματα και τα ΜΜΕ. Αλλά επειδή αντικειμενικά ο εργαζόμενος κόσμος θα δει με συμπάθεια ανθρώπους αποφασισμένους να φτάσουν μέχρι το τέλος για να πετύχουν το αυτονόητο. Στα Χανιά ξένοι εργάτες προτίμησαν να κάνουν βουτιά θανάτου για να μην απελαθούν. Αυτό δείχνει το μέγεθος του αδιεξόδου και της αποφασιστικότητας. Αν η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική χορωδία δεξιάς – ακροδεξιάς έχει αποφασίσει να στείλει στον άλλο κόσμο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ας το βροντοφωνάξει δημοσίως κι ας μας προτείνει την «τελική λύση».
Αν δεν αναθεωρηθεί η Συνθήκη Δουβλίνο II, αν το ενιαίο μπλοκ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ δεν σταματήσει να πουλάει εθνικοφροσύνη στο εσωτερικό της χώρας και ραγιαδισμό στο εξωτερικό, αν δεν μπει φραγμός στην απαίτηση της Ε.Ε. να παραμείνει η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή χωματερή μεταναστών, το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Ο λαός και οι εργαζόμενοι πρέπει να στρέψουν την διεκδίκησή τους στους πραγματικούς ενόχους που μετέτρεψαν τη χώρα σε αποθήκη ανθρώπινης δυστυχίας.

 

Σχόλια

Exit mobile version