Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Λάζαρος Λαζαρίδης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς: Ηχηρό πολιτικό μήνυμα από την Κεντρική Μακεδονία!

Λάζαρος Λαζαρίδης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς: Ηχηρό πολιτικό μήνυμα από την Κεντρική Μακεδονία!

Συνέντευξη στον Τάσο Γκούβα

 

Ένας νομός με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης είναι το Κιλκίς, λέει στον Δρόμο ο Λάζαρος Λαζαρίδης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα. Μιλά για τις προτεραιότητες που θέτει η παράταξη και δηλώνει αισιόδοξος ότι στο δεύτερο γύρο θα έρθει η ανατροπή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

To Κιλκίς είναι η μικρότερη περιφερειακή ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας και παράλληλα βρίσκεται δίπλα στη Θεσσαλονίκη. Βοηθάει ή όχι στην ανάπτυξη της περιοχής αυτός ο παράγοντας;

Η μικρότερη πληθυσμιακή περιφερειακή ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά παράλληλα και ένας νομός με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και σε ένα κομβικό σημείο που θα μπορούσε να παίξει έναν στρατηγικό ρόλο για το σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η γειτνίαση του νομού με τη Θεσσαλονίκη είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για το νομό μας, αλλά οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη του νομού όπως αναμενόταν.

 

Τα προβλήματα του νομού ποια είναι;

Τα χρόνια προβλήματα στις υποδομές, το ανεπαρκές οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, ο υγειονομικός χάρτης είναι μερικά από τα θέματα που έπρεπε προ πολλού να είναι λυμένα από τις πρώην Διοικήσεις τις περιφέρειας, προβλήματα που δεν λύθηκαν αναδεικνύοντας την ανεπάρκειά τους στη διοίκηση, το σχεδιασμό αλλά και την εκτέλεση των έργων, έργων που μπορεί να μη θωράκιζαν το νομό απέναντι στην κρίση, αλλά τουλάχιστον δεν θα δυσκόλευαν όλους τους παραγωγικούς φορείς οι οποίοι με τη δουλειά τους στον πρωτογενή τομέα ή στη μεταποίηση συμβάλλουν στην τοπική οικονομία.

 

Οι προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε;

Για εμάς, στη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, στις βασικές μας προτεραιότητες είναι να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση έργων όπως η σύνδεση του νομού με την Εγνατία Οδό, η βελτίωση του οδικού άξονα Σερρών-Κιλκίς-Παιονίας-Πέλλας. Η σιδηροδρομική σύνδεση με προαστιακό, όχι μόνο από την πλευρά της Παιονίας αλλά και με τη γραμμή Θεσσαλονίκης-Κιλκίς-Σερρών ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του Κιλκίς και οι εργάτες της βιομηχανικής ζώνης που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι φοιτητές του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας που έχει έδρα στις Σέρρες. Να αναδειχθεί το ΤΕΙ, με λειτουργία και άλλων τμημάτων.

Να στηριχθεί το Κιλκίς και να ενισχυθεί στον πρωτογενή τομέα, μια και είναι αγροτοκτηνοτροφικός νομός. Εδώ πρέπει να βρούμε ένα νέο μοντέλο συνεταιρισμών με καθετοποίηση της παραγωγής, όπου ομάδες παραγωγών θα προωθούν ποιοτικά προϊόντα σε Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες, σπάζοντας με αυτό τον τρόπο τα καρτέλ τα οποία καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων. Επίσης, να στελεχωθούν οι υπηρεσίες της περιφέρειας στο κομμάτι της αγροτικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης. Να έχει κάθε χωράφι νερό και κάθε κτηνοτροφική μονάδα τις σύγχρονες υποδομές που απαιτούνται στην εποχή μας.

Όσο για τον τουρισμό, σίγουρα δεν είμαστε Χαλκιδική, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί ένας εναλλακτικός τουρισμός που θα αναδείξει τις ομορφιές του νομού οι οποίες υπάρχουν στις λίμνες και τους ορεινούς όγκους του νομού.

 

Στο Κιλκίς υπάρχει και το θέμα των μεταλλείων χρυσού και ο διαγωνισμός για έρευνα και εξόρυξή του.

Η θέση μας στο κομμάτι των μεταλλείων είναι ένα ξεκάθαρο «όχι», αφού για να γίνει όποια εξόρυξη με οποιοδήποτε τρόπο, θα έχει μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας έχει ήδη εκφραστεί αρνητικά. Όποια σύμβαση ή άδεια βρούμε, εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που θα αφορά έρευνα ή εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού θα την ακυρώσουμε αμέσως.

 

Το Κιλκίς διαθέτει 2 συνοριακούς σταθμούς με την πΓΜΔ. Τι σκέπτεστε σχετικά με την οικονομική αιμορραγία που υπάρχει προς την αγορά της πΓΔΜ;

Το ότι το Κιλκίς είναι ένας παραμεθόριος νομός και ένας νομός που θα έπρεπε να στηριχτεί με οικονομικά μέτρα, το κατανοούν όλοι και όλες. Αλλά η ανεργία και η οικονομική δυστοκία είναι αυτά που ωθούν τους κατοίκους του Κιλκίς και των διπλανών νομών στη γειτονική χώρα για αγορές ειδών καθημερινής ανάγκης και καυσίμων. Παράλληλα, όμως, μπορεί να είναι και πολύ επικίνδυνη η οδοντιατρική και ιατρική περίθαλψη που παρέχεται λόγω των αμφιβόλου ποιότητας υλικών που χρησιμοποιούνται. Η λύση είναι απλή: Να σταματήσουν οι πολιτικές που αναγκάζουν και εξωθούν τους ανθρώπους σ’ αυτές τις λύσεις.

 

Τι περιμένετε από τις εκλογές;

Αισιοδοξώ για το δεύτερο γύρο και πιστεύω ακράδαντα ότι η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα θα νικήσει και θα φέρει την ανατροπή ώστε η περιφέρεια να μην είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης για την εφαρμογή των πολιτικών της. Περιμένουμε στις εκλογές ένα βαθιά πολιτικό και ταξικό αποτέλεσμα που θα στείλει ηχηρό μήνυμα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, γιατί εμείς δίνουμε το μέγιστο πολιτικό χαρακτήρα σ’ αυτές τις τριπλές εκλογές.

Σχόλια

Exit mobile version