Αρχική κοινωνία «Κόκκινη κάρτα» στο δήμαρχο

«Κόκκινη κάρτα» στο δήμαρχο

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης προσπαθεί να αναθέσει την εκδίωξη 700 Ρομά στον ιδιώτη που θα φτιάξει το εμπορικό κέντρο στη θέση του καταυλισμού. Του Μάριου Διονέλλη

Φρένο στα σχέδια του Δήμου Ηρακλείου για εκδίωξη των Ρομά από τον καταυλισμό της Αλικαρνασσού έβαλε με κατηγορηματικό τρόπο ο Συνήγορος του Πολίτη. Μάλιστα, σε έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής ασκείται δριμεία κριτική στον Δήμο για το γεγονός ότι πριν εξασφαλίσει στέγη στα 700 μέλη του καταυλισμού, νοίκιασε την έκταση όπου μένουν σήμερα σε ιδιωτική κατασκευαστική εταιρία, αναθέτοντάς της ταυτόχρονα και το έργο εκδίωξης των Ρομά.
Οι προσπάθειες εκδίωξης του καταυλισμού έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια από τον πρώην δήμαρχο Αλικαρνασσού Βαγγέλη Σισαμάκη. Μετά τη συνένωση με το Δήμο Ηρακλείου ο δήμαρχος Γ. Κουράκης ανέθεσε στον κ. Σισαμάκη το χαρτοφυλάκιο της αντιδημαρχίας Στρατηγικού Σχεδιασμού και στο πλαίσιο αυτό προχώρησαν στην εκμίσθωση του χώρου των 140 στρεμμάτων στην εταιρία Βήτα Πρώτη Κατασκευαστική Βορείου Ελλάδος για 55(!) χρόνια. Μάλιστα, λόγω της ύπαρξης των αθίγγανων στο χώρο, το ενοίκιο θα είναι κλιμακούμενο και μέχρι ο ιδιώτης να επιτύχει την οριστική τους απομάκρυνση. Έτσι, για τον πρώτο χρόνο η εταιρία θα πληρώσει 1.000 ευρώ, το δεύτερο 2.000 κ.ο.κ. Η συμφωνία προβλέπει μετά την απομάκρυνση των Ρομά την κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου. 
Στη συμφωνία αυτή παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη και στην ουσία ζητά την ακύρωσή της, μετά από προσφυγή ενός εκ των κατοίκων του καταυλισμού. Στο έγγραφό του προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει λόγο για διαδικασία που δεν εξασφαλίζει την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των Ρομά στον καταυλισμό ή την ομαλή ενδεχόμενη μετεγκατάστασή τους. Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται σαφώς πως η στεγαστική αποκατάσταση των Ρομά και η κοινωνική τους ένταξη δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη των ιδιωτών και πως η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Μάλιστα, στο κείμενο γίνεται σαφής αναφορά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την προστασία των πληθυσμών Ρομά, αποφάσεις που σαφώς ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να σεβαστεί.
Με αυτά τα δεδομένα ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργος Δεικτάκης αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και στην ουσία ακύρωσε τη συμφωνία με τον ιδιώτη για την παραχώρηση του οικοπέδου.

Χωρίς σχέδιο
Προς το παρόν ο δήμος δεν έχει ρεαλιστικό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των Ρομά αν και στο παρελθόν έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά για την κατασκευή οργανωμένου χώρου υποδοχής. Τουλάχιστον 180 εκατομμύρια δραχμές δόθηκαν για τη δημιουργία υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης σε χώρο που είχε βρεθεί στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου χωρίς όμως να έχει ελεγχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς κι έτσι σήμερα τις εγκαταστάσεις αυτές απολαμβάνουν τα κοπάδια κάποιου βοσκού που νέμεται την έκταση. Σε πιο πρόσφατο επεισόδιο του ίδιου σίριαλ, ο Δήμος Ηρακλείου έστειλε στα δικαστήρια τους Ρομά καθώς, ενώ πήραν ευνοϊκά δάνεια περίπου 50 έως 70 χιλ. ευρώ ανά οικογένεια για τη μετεγκατάστασή τους, δεν αποχώρησαν ποτέ από τον καταυλισμό. Οι 137 Ρομά που κάθισαν στο εδώλιο τον περασμένο Οκτώβριο ισχυρίστηκαν πως τα χρήματα δεν ήταν αρκετά για την αγορά σπιτιών και πως δεν είχαν ενημερωθεί ότι υπογράφοντας συναινούσαν στην αποχώρησή τους από τον καταυλισμό. Τελικώς αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.
Η αντιπαράθεση του Δήμου Ηρακλείου με τους Ρομά παίρνει κατά καιρούς εκρηκτικές διαστάσεις. Συχνές είναι οι διακοπές της υδροδότησης προς τον καταυλισμό εξαιτίας των μεγάλων χρεών στη Δημοτική Εταιρία Ύδρευσης, αλλά και οι αστυνομικές επιχειρήσεις μετά τα συνεχή κρούσματα κλοπής ρεύματος από το γειτονικό ραντάρ του αεροδρομίου. Στον αντίποδα όλων αυτών απουσιάζει ακόμα και σήμερα μια οργανωμένη πολιτική με σχέδιο για την κοινότητα των Ρομά και η υπόθεση εξελίσσεται με τη γνωστή τακτική του κλεφτοπόλεμου…

Σχόλια

Exit mobile version