Αρχική κοινωνία εργασία Κυριακή αργία και απεργία

Κυριακή αργία και απεργία

Σε μεγάλη κινητοποίηση καλούν το λαό οι εμποροϋπάλληλοι

Χρειάστηκαν 105 χρόνια, τρία χρόνια μνημονιακής πολιτικής και ένας νόμος (4177/2013) που πέρασε κατακαλόκαιρο, για να ακυρωθούν οι εργατικοί αγώνες για την καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας. Οι εμπνευστές των μνημονίων και οι πρόθυμοι υπάλληλοι εφαρμοστές του, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών και μεγάλων ομίλων, επιχειρούν το χαριστικό χτύπημα στα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων, ορίζοντας την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, μία από αυτές που τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά… Οι επιταγές της αγοράς, σύμφωνα με αυτούς, επιβάλλουν τη διεύρυνση του ωραρίου ώστε «να βρουν οι καταναλωτές επαρκείς ώρες να ψωνίσουν».  
Οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα, μέσω της Ομοσπονδίας τους (ΟΙΥΕ) δεν έχουν ωστόσο, πει την τελευταία τους λέξη. Η Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, «είναι για εμάς ημέρα γενικής απεργίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας στην ανθρώπινη εργασία, όπως συμβαίνει 105 χρόνια τώρα από το 1908», τονίζουν μέλη του Δ.Σ. της ΟΙΥΕ, μιλώντας στον Δρόμο. Ο στόχος είναι ένας, μας λένε: Να βρεθούν όσο περισσότεροι εργαζόμενοι στο δρόμο, «διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα τόσο στην ανάπαυση, όσο και την επανάκτηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που η κυβέρνηση και οι δανειστές μας έκλεψαν». Και όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, «στον αγώνα αυτό θέλουμε όλο τον κόσμο δίπλα μας. Στο δρόμο την Κυριακή να είμαστε όχι μόνο οι εμποροϋπάλληλοι, αλλά και οι καταναλωτές. Γιατί αυτό που μας λείπει σήμερα δεν είναι οι ώρες για να ψωνίσουμε, αλλά τα χρήματα και οι μισθοί για να ζήσουμε αξιοπρεπώς».
Ήδη αναπτύσσεται πάντως ένα κλίμα συμπαράστασης. Το ΕΚΑ, με ανακοίνωσή του στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο λιανεμπόριο και καλεί την Κυριακή τα σωματεία-μέλη του και τους εργαζόμενους της Αθήνας στις 10.30 π.μ., στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΟΙΥΕ στην πλ. Συντάγματος και Ερμού. Η ΓΣΕΕ στηρίζει επίσης την απεργία επισημαίνοντας πως «Μια τέτοια κίνηση -για άνοιγμα δηλαδή των καταστημάτων την Κυριακή- το μόνο που θα επιφέρει είναι να ανακατανείμει τον τζίρο προς όφελος των ολίγων και των ισχυρών, να αυξήσει τα λουκέτα στο μικρομεσαίο εμπόριο και να οδηγήσει στην ανεργία ακόμη περισσότερους εμποροϋπαλλήλους». Καλεί δε και το αγοραστικό κοινό να αποδείξει στην πράξη πόσο καταστροφική είναι μια τέτοια απόφαση, απέχοντας από τις αγορές την Κυριακή. Σε ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης η ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας στα εμπορικά καταστήματα του Ομίλου ΟΤΕ την Κυριακή. Σημειώνεται επίσης ότι αρκετοί Εμπορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν αποφασίσει να μην ανοίξουν τα καταστήματα στην περιοχή τους.

Μ.Ε.

Σχόλια

Exit mobile version