Αρχική στήλες Κυκλοφόρησε το τεύχος 93 του περιοδικού Ουτοπία

Κυκλοφόρησε το τεύχος 93 του περιοδικού Ουτοπία

Κυκλοφόρησε, με καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους, το τεύχος 93 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) του περιοδικού Ουτοπία. Πρόκειται για ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σημερινή κρίση.

Όπως είναι φυσικό, το σημερινό αφιέρωμα εστιάζεται κυρίως στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία όμως τοποθετείται στο ευρύτερο πλαίσιο της καθολικής-δομικής κρίσης του σημερινού καπιταλισμού. Επίσης το αφιέρωμα δεν περιορίζεται στην κύρια, την οικονομική πλευρά της κρίσης. Επιχειρεί να φωτίσει και τις πολιτισμικές συνέπειές της, καθώς και τις επιπτώσεις της στο μεταβολισμό ανθρώπου-φύσης.

Ειδικά στη βιωσιμότητα της λεγόμενης πράσινης ή αειφόρου ανάπτυξης. Στο πρώτο άρθρο ο Σ.Μαρκέτος αναφέρεται στον χαρακτήρα της κρίσης που διατυπώνει συγκεκριμένες σχετικές προτάσεις. Το δεύτερο άρθρο (Λ.Βατικιώτης) αναλύει το πρόβλημα της παύσης πληρωμών, με βάση και τη διεθνή πείρα, παλαιότερη και σύγχρονη. Επίσης εξετάζει την πρόταση για λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους και σε σχέση με αυτό το πρόβλημα σημειώνει τους σκανδαλώδεις όρους του χρέους καθώς και σειρά οικονομικών σκανδάλων των τελευταίων ετών. Στη συνέχεια ο Ε.Τσακαλώτος προτείνει μια σειρά μέτρα για έξοδο από την κρίση. Συγκεκριμένα «τέσσερις πυλώνες». Το χαρακτήρα, τα όρια και τις επιπτώσεις της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» εξετάζει στο επόμενο άρθρο ο Μ.Ζέρβας. Το πρόβλημα της βιώσιμης ανάπτυξης στο ευρύτερο πλαίσιο του καπιταλισμού είναι το θέμα του άρθρου του Γ.Λιοδάκη. Αλλά οι καταστροφικές συνέπειες της κρίσης δεν αφορούν μόνο την οικονομία. Οι πολιτισμικές της συνέπειες είναι το αντικείμενο του άρθρου του Π.Φραντζή. Τέλος, ο Β.Αλεξίου ερευνά το πρόβλημα των κοινωνικών υποκειμένων και των μορφών δράσης στη συγκυρία της κρίσης.

Στο σημερινό τεύχος δημοσιεύονται επίσης δύο επίκαιρα και σημαντικά μελετήματα. Το πρώτο (Π.Σωτήρης) επιχειρεί, με αυστηρά φιλοσοφική γλώσσα, μια κριτική της οντολογίας του Αλαίν Μπαντιού, ο οποίος με τόσο θόρυβο εμφανίστηκε τελευταία στο χώρο των ιδεών. Στη συνέχεια ο Θ.Γκούρας αναλύει το πρόβλημα της βίας, απ’ αφορμή το βιβλίο του Ζίζεκ «Έξι λοξοί στοχασμοί».

Τέλος και στο σημερινό τεύχος δημοσιεύονται ορισμένα επίκαιρα άρθρα που αφορούν καίρια προβλήματα του σήμερα: Η εξέγερση δεν είναι ουτοπία (Κ.Κιτίδη). Ένας άλλος Υμηττός είναι εφικτός (Γ.Σχίζας). Άσυλο και μετανάστες (Φ.Βάκη). Μετανάστες: της γης οι κολασμένοι (Ε.Πορτάλιου). Η σύληση του ασύλου (Ν.Σεβαστάκης), το κοινωνικό ζήτημα βάζει φωτιά στον αραβικό κόσμο (Π.Παπακωνσταντίνου), Siemens: συγκάλυψη και αποκάλυψη (Γ.Λαουτάρης). Εικονογράφηση από τη Μαρία Κοκκίνου.

Σχόλια

Exit mobile version