Αρχική αρχείο στηλών media Κροταλίζουν στη σιωπή τα λουκέτα των ΜΜΕ

Κροταλίζουν στη σιωπή τα λουκέτα των ΜΜΕ

Στο χώρο των ΜΜΕ μετά και την «ήττα» της 48ωρης απεργίας στα μέσα Δεκεμβρίου δεν επικρατεί κανείς αναβρασμός. Το αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία η… σιωπηρή εξαφάνιση από τα περίπτερα και την αγορά του Τύπου της εφημερίδας του Μάκη Τρινταφυλλόπουλου. Μετά από 14 μήνες και αφού αναγνώστες και εργαζόμενοι άκουσαν τα μεγαλεπήβολα σχέδια -των αρχικά τεσσάρων στη συνέχεια δυο και αργότερα ενός εκδότη- για την προσφορά της αδέκαστης και ανεξάρτητης εφημερίδας, το Veto αποσύρθηκε. Στην ουσία, επειδή ο εκδότης δεν έβρισκε πλέον λεφτά από επιχειρηματίες. Το παραδέχεται μάλιστα εμμέσως όταν λέει στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικής Ζούγκλας: «Η συνέχιση μιας εκδοτικής και δημοσιογραφικής προσπάθειας με τους δικούς μας όρους κατέστη πλέον οικονομικά ανέφικτη».Το αποδεικνύει και η κρίση στο Alter, εκεί όπου αρχίζει η εφαρμογή του πρώτου στο χώρο των ΜΜΕ τραπεζο-μιντιακού Μνημονίου. Με στόχο τη συνέχιση λειτουργίας του καναλιού απαιτείται η μείωση κόστους κατά 50%, γεγονός που επιφέρει μαζικές απολύσεις, περισσότερες από 250 σε σύνολο 700 εργαζομένων, περικοπές σε μισθούς και αλλαγή προγράμματος. 

Τόσο στη μια, όσο και στην άλλη περίπτωση τα όσα βγαίνουν δημόσια είναι ελάχιστα. Το «μήνυμα λουκέτου» του Μ. Τριανταφυλλόπουλου στο οποίο δεν περίσσεψε ούτε δα μια τόση φρασούλα για τους 70 και πλέον εργαζόμενους που μένουν στο δρόμο είναι ενδεικτικό. Η ανακοίνωση του Alter στο χρηματιστήριο στην οποία καμία αναφορά δεν γίνεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του σταθμού, επίσης. Και στα δυο γεγονότα οι συνδικαλιστικές Ενώσεις παρακολουθούν διακριτικά χωρίς καμία απόπειρα παρέμβασης. Ούτε μπορούν ούτε και θέλουν. Το πολύ – πολύ να κουβεντιάσουν στο αφιλόξενο κτίριο της οδού Ακαδημίας τους όρους με τους οποίους θα δώσουν στους ανέργους δημοσιογράφους ένα «κομμάτι ψωμί», το περίφημο «βοήθημα» του συνδικαλιστικού σωματείου. Και το χειρότερο όλων; Οι εξελίξεις αντιμετωπίζονται με σιωπηρή αποδοχή από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους άνεργους του αύριο, που νιώθουν, ξέρουν πως τίποτε δεν μπορούν πια να κάνουν. Και ούτε θέλουν να κάνουν. Αυτή είναι και η χειρότερη «ήττα» για τους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς, τους διοικητικούς στα ΜΜΕ. Φαίνεται σαν να είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τα πάντα.
Πώς αλλιώς να εξηγηθούν όσα γράφει ο «εκδότης» Μ.Τριανταφυλλόπουλος για το λουκέτο στη Veto; Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ομίλου της ΝΕΠ και μόλις αυτή αποσύρθηκε, έσπευσε να κλείσει την εφημερίδα για να προλάβει την αλλαγή της χρονιάς, γράφει ανερυθρίαστα για τη «δομική και όχι μόνο οικονομική κρίση που περνά ο Τύπος». Δείχνει να μην έχει καταλάβει απολύτως τίποτε όταν γράφει πως «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες» θα επιστρέψει. Με την έκδοση της έντυπης Ζούγκλας άραγε; Με τις ίδιες συνθήκες εργασίας; Με τους απλήρωτους ή χαμηλά αμειβόμενους της ιντερνετικής σελίδας του;  Η αναστολή έκδοσης της Veto όπως και η απαρχή του τέλους για το Alter είναι μόνο η αρχή στην έκρηξη ενός τσουνάμι στο χώρο των ΜΜΕ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εκδότες, αυτοί που απέκτησαν τεράστια ισχύ με τα Μέσα τους όλη την προηγούμενη περίοδο, θέλουν να μείνουν στο παιχνίδι. Και θα το κάνουν με βίαιη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενούς τους και στα ίδια τους τα Μέσα προσεχώς. Τα λουκέτα άρχισαν ήδη να κροταλίζουν.

 

Σχόλια

Exit mobile version