Αρχική διεθνή Κρίσιμες εκλογές στη Χώρα των Βάσκων

Κρίσιμες εκλογές στη Χώρα των Βάσκων

Ενώ ολόκληρη η Ιβηρική Χερσόνησος συγκλονίζεται από νέο γύρο λαϊκών διαδηλώσεων ενάντια στην πολιτική λιτότητας που υπαγορεύεται από το ΔΝΤ και την ΕΕ, η δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, στη Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία.

Οι εκλογές της 21ης Οκτωβρίου, ιδίως στη Χώρα των Βάσκων, αναμένεται να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερους τριγμούς στο σαθρό πλέον μεταφρανκικό πολιτικό σύστημα του ισπανικού κράτους, και μάλιστα εν μέσω όξυνσης της οικονομικής κρίσης και της γενικευμένης κοινωνικής δυσαρέσκειας. Το αίτημα των Βάσκων για αυτοδιάθεση ανεβάζει το θερμόμετρο, ιδίως μετά τις πρόσφατες τεράστιες διαδηλώσεις των Καταλανών στη Βαρκελόνη και άλλες πόλεις της Καταλονίας, όπου κυριάρχησε το σύνθημα της ανεξαρτησίας από τη Μαδρίτη.
Η πολιτική βάρβαρης καταστολής που εφάρμοζαν επί δεκαετίες οι ισπανικές κυβερνήσεις ενάντια στη βασκική Πατριωτική Αριστερά έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Μετά από χρόνια διώξεων και απαγόρευσης του ιστορικού κόμματος Μπατασούνα (του οποίου οι ηγέτες παραμένουν ακόμη και σήμερα στη φυλακή…), η Μαδρίτη αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το νέο συνασπισμό Bildu και να του επιτρέψει την κάθοδο στις εκλογές για το βασκικό κοινοβούλιο. Οι δυνάμεις που συγκρότησαν το συνασπισμό Bildu, με ραχοκοκαλιά τους αγωνιστές της Πατριωτικής Αριστεράς, ήδη σημείωσαν τεράστια επιτυχία στις περυσινές περιφερειακές εκλογές, αποσπώντας περίπου 25% – ποσοστό που γελοιοποίησε τους ισχυρισμούς της ισπανικής κυβέρνησης ότι πρόκειται για μια… «παράνομη ομάδα πίσω από την οποία κρύβονται οι τρομοκράτες της ΕΤΑ».
Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, το μετριοπαθές εθνικιστικό κόμμα PNV φαίνεται να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ακολουθούμενο κατά πόδας από το ριζοσπαστικό Bildu. Τόσο το κυβερνητικό δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι όσο και το «σοσιαλιστικό», που πρωτοστάτησαν στις διώξεις ενάντια στην Πατριωτική Αριστερά και ταυτόχρονα χρεώνονται σήμερα την καταστροφική διαχείριση της κρίσης, μοιάζουν ανίκανα να ανακόψουν αυτό το ρεύμα. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι σύντομα η Μαδρίτη θα υποχρεωθεί όχι μόνο να αποφυλακίσει τον «τρομοκράτη» Αρνάλντο Οτέγκι και τους υπόλοιπους ηγέτες της Πατριωτικής Αριστεράς, αλλά και να διαπραγματευθεί μαζί τους το ίδιο το μέλλον του ισπανικού κράτους!
Ε.Φ.

 

Σχόλια

Exit mobile version