Αρχική περίπτερο ιδεών Κουβανοί στην Αϊτή: Στέλνουμε γιατρούς, όχι στρατιώτες

Κουβανοί στην Αϊτή: Στέλνουμε γιατρούς, όχι στρατιώτες

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν ότι μπορούσαν για να μη φανεί η βοήθεια της Κούβας στην Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό που αφαίρεσε τη ζωή από 220.000 ανθρώπους, άφησε 300.000 τραυματίες και 1,5 εκατομμύριο αστέγους. Από τα 601 ρεπορτάζ που έκανε το CNN, μόνο σε δεκαοκτώ υπήρξε μια σύντομη αναφορά στους Κουβανούς γιατρούς.

Μάλιστα, σε ένα απ’ αυτά, ο δημοσιογράφος που συναντά έναν Κουβανό γιατρό που φοράει ένα μπλουζάκι με τον Τσε, τον παρουσιάζει ως Ισπανό! Από τα 750 ρεπορτάζ των New York Times και Washington Post, ούτε σε ένα δεν γίνεται μια ολοκληρωμένη αναφορά στους Κουβανούς γιατρούς.

Κι όμως, στις πρώτες 72 ώρες, που καμία ξένη αποστολή δεν είχε ακόμα φτάσει στο νησί, οι 344 Κουβανοί γιατροί που δούλευαν από καιρό στην Αϊτή, έκαναν θαύματα. Μέσα σε 24 ώρες είχαν κάνει χίλιες επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, είχαν μετατρέψει τα καταλύμματά τους σε κλινικές και είχαν οργανώσει την παροχή ιατρικής βοήθειας όχι μόνο στο Πορτ-ο-Πρενς, αλλά σε όλες τις περιοχές που είχαν υποστεί καταστροφές. Πολύ γρήγορα ενισχύθηκαν από 350 μέλη της Ιατρικής Ταξιαρχίας «Χένρι Ριβ» και 730 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό από την περίφημη Λατινοαμερικάνικη Ιατρική Σχολή, από την οποία αποφοιτούν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όχι μόνο στην Κούβα, αλλά και σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Η Κούβα έχει γιατρούς εγκατεστημένους στην Αϊτή από το 1998 που η χώρα χτυπήθηκε και καταστράφηκε από τον τυφώνα Τζορτζ. Έκτοτε, χάρη σε εκατοντάδες γιατρούς σημειώθηκαν εντυπωσιακές βελτιώσεις στην υγεία του φτωχού λαού. Το προσδόκιμο όριο ηλικίας, μέσα σε μια δεκαετία, ανέβηκε από τα 54 χρόνια στα 61 και η παιδική θνησιμότητα μειώθηκε στο ένα τρίτο. Οι Κουβανοί γιατροί ξεγέννησαν 86.633 βρέφη, πραγματοποίησαν 160.283 επεμβάσεις, έκαναν 900.000 εμβολιασμούς και εξέτασαν περίπου 15 εκατομμύρια ασθενείς.

Από τις 27 Μαρτίου, σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Αϊτής, με την οικονομική υποστήριξη της Βραζιλίας και σε συνεργασία με την ALBA (Μπολιβαριανή Συμμαχία των Λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής), η Κούβα ανέλαβε να ανασυγκροτήσει εκ θεμελίων το διαλυμένο σύστημα υγείας της χώρας, δημιουργώντας νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ιατρικές σπουδές. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Κούβας αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των Αϊτινών που σπουδάζουν ιατρική στην Κούβα.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι περισσότερες ιατρικές αποστολές που βοήθησαν τους σεισμόπληκτους, έχουν ήδη αποσυρθεί, αφήνοντας πίσω τους Κουβανούς, «για όσο χρόνο χρειαστεί, με τις μέτριες δυνάμεις μας» όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

 

(Οι πληροφορίες προέρχονται από άρθρο στο Counterpunch (1/4/10), των Καναδών πανεπιστημιακών Emily και John Kirk, οι οποίοι έχουν μελετήσει το κουβανικό σύστημα υγείας και έχουν παρακολουθήσει τη δράση των Ιατρικών Ταξιαρχιών που βρίσκονται στο Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα).

 

Σχόλια

Exit mobile version