Αρχική κοινωνία Κοντά στο κλείσιμο το Σικιαρίδειο Ίδρυμα

Κοντά στο κλείσιμο το Σικιαρίδειο Ίδρυμα

Υποκριτική η στάση του Δήμου Αμαρουσίου. Του Πέτρου Κούκουζα

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα αποτελεί κληροδότημα στο ελληνικό κράτος με τον όρο να χρησιμοποιείται για τη φροντίδα και την εκπαιδευτική αγωγή παιδιών με νοητική υστέρηση. Εντός της εγκατάστασης, εκτός από τα εργαστήρια ειδικής αγωγής και δεξιοτεχνίας, λειτουργούν τα 1ο και 2ο δημόσια ειδικά δημοτικά σχολεία και το δημόσιο ειδικό νηπιαγωγείο, όπου φοιτούν περίπου 70 παιδιά. Στα εργαστήρια του ιδρύματος συμμετέχουν περίπου 150 παιδιά άνω των 13 ετών. Η χρηματοδότηση γίνεται από ειδικό λογαριασμό του Κρατικού Προϋπολογισμού και από τα ασφαλιστικά ταμεία των παιδιών. Για το 2012, υπήρχε η δέσμευση του 1,7 εκατομμυρίου ευρώ, για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μόνο 290.000 ευρώ, με τα οποία, όπως είναι φανερό, δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει το Ίδρυμα.
Η διοίκηση του Ιδρύματος με μια επιστολή προς τους γονείς στις 4 Σεπτεμβρίου 2012 τους ενημέρωσε πως το Ίδρυμα δεν θα λειτουργήσει τη εκπαιδευτική περίοδο 2012-2013, εξαιτίας της ελλειμματικής κρατικής επιχορήγησης. Μάλιστα, προχώρησε στη διακοπή των παροχών ρεύματος και νερού. Μετά από τις κινητοποιήσεις του συλλόγου γονέων και με τη στήριξη και άλλων φορέων επανασυνδέθηκαν οι παροχές και υπολειτουργούν τα ειδικά σχολεία. Τα εργαστήρια του Ιδρύματος δεν λειτουργούν. Σημαντικό είναι να καταδικάσουμε τη στάση της διοίκησης του Ιδρύματος η οποία, αμέσως μετά τον αγιασμό, κάλεσε την αστυνομία προκειμένου να απομακρύνει τους γονείς και τους εργαζόμενους του Ιδρύματος που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο του Σικιαρίδειου.
Οι κυβερνήσεις των μνημονίων, της υποτέλειας και της αναλγησίας προτίμησαν να διαθέσουν τα εγκεκριμένα κονδύλια για άλλους σκοπούς. Προτίμησαν να δημιουργήσουν πολλαπλά προβλήματα στις οικογένειες των παιδιών με νοητική υστέρηση, προτίμησαν να προγράψουν το παρόν και το μέλλον των παιδιών, λειτουργώντας ως λογιστές της τρόικας και των τραπεζιτών.
Ψήφισμα ναι, συμπαράσταση όχι
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, την Τρίτη, 11/09/2012, έλαβε σχεδόν ομόφωνη απόφαση («παρών» ψήφισαν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης – Κ.Κ.Ε.), με την οποία τάσσεται υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του Ιδρύματος, της επαρκούς κρατικής χρηματοδότησής του και της συνέχισης του αγώνα των εργαζομένων και των γονέων για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Δυστυχώς, όμως, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γονέων και των εργαζομένων, την περασμένη Πέμπτη 13/09/2012 κανένας εκπρόσωπος της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου δεν συμμετείχε. Πέντε (5) αντιδήμαρχοι και είκοσι πέντε (25) δημοτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου και ούτε ένας δεν μπόρεσε να παραστεί και να συμπαρασταθεί ενεργά στους γονείς και στους εργαζόμενους. Υποκρισία, είναι η μόνη λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει τη στάση τους.
Την ίδια μέρα (Πέμπτη, 13/09/2012) που ο Δήμος θα έπρεπε να είναι κλειστός συμμετέχοντας ουσιαστικά στις κινητοποιήσεις όλων των δήμων της χώρας, διεκδικώντας τους πόρους που τους οφείλονται από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, εκείνη τη μέρα οι άνθρωποι της διοίκησης δεν μπόρεσαν να διαθέσουν δύο ώρες για να συμπαρασταθούν στους γονείς και στους εργαζόμενους του Σικιαρίδειου Ιδρύματος.

Οι πρόθυμοι της τρόικας
Οι ευθύνες για μνημονιακές πολιτικές δεν βρίσκονται μόνο στις κυβερνητικές αποφάσεις. Βρίσκονται και στους πρόθυμους να τις υλοποιήσουν στους χώρους τους. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο συγκεκριμένα, στην οποία αφού μεταφέρθηκε ο κύριος όγκος του κοινωνικού κράτους (παιδικοί σταθμοί, «Βοήθεια στο σπίτι», ΚΑΠΗ, τμήματα προνιακής πολιτική, λειτουργία σχολείων κ.ά.), χωρίς τη μεταφορά των ανάλογων πόρων από τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών. Οι δήμοι υποχρηματοδοτούνται σκόπιμα τα τελευταία τρία χρόνια είτε για να κλείσουν τις δομές αυτές και να μείνει χώρος στους ιδιώτες, είτε για να τις ιδιωτικοποιήσουν οι ίδιοι, μεταφέροντας το κόστος τους στους δημότες.
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, εκλεκτός του υπουργού Εσωτερικών, αποφάσισε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, να συμβάλει στην τμηματική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου, να μεταφέρει το κόστος προγραμμάτων και υπηρεσιών στους δημότες και σχεδιάζει το δήμο-πρότυπο της εποχής των μνημονίων και της τρόικας.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν χωρούν συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις. Και επειδή δεν μπορούν να τις απαγορεύσουν (ακόμα) ούτε έχουν το θάρρος να τις καταψηφίσουν, τις απαξιώνουν και τις σαμποτάρουν.
Ας μην επιτρέψουμε την υλοποίηση των σχεδίων τους. Ας απαντήσουμε με αγώνες αλλά και συγκεκριμένη δράση μέσα από δίκτυα αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης των πολιτών που θα δώσουν και λύσεις στα οξύτατα σημερινά προβλήματα.

* Ο Πέτρος Κούκουζας είναι δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου
με την παράταξη Κόντρα στον καιρό

 

Σχόλια

Exit mobile version