Αρχική πολιτική Κοινωνικοποίηση των ζημιών και ιδιωτικοποίηση των κερδών

Κοινωνικοποίηση των ζημιών και ιδιωτικοποίηση των κερδών

Τρέχει η τραπεζική αναδιάρθρωση με την κυβέρνηση σε ρόλο «τροχονόμου». Του  Χρήστου Καραμάνου.

Για τα ζητήματα τα επίσημα ΜΜΕ σιωπούν, καθώς διαπλέκονται άμεσα με τις τράπεζες (π.χ. Βαρδινογιάννης μεγαλομέτοχος της τράπεζας Πειραιώς και μέτοχος στο MEGA και ιδιοκτήτης στο STAR), ενώ από την άλλη εξωραΐζουν μια καραμπινάτη κομπίνα με επιχειρήματα του τύπου «τόσες λίγες τράπεζες λειτουργούν στην Ευρώπη και τόσες πολλές στη μικρή Ελλάδα – είναι δυνατόν;»

Μια μεγάλη ανακατάταξη στον τραπεζικό κλάδο βρίσκεται επί θύραις στη χώρα μας, σε άμεση σχέση με τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Κι ενώ τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές αναμένονται τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής» των τραπεζών που διενεργήθηκαν σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, με απόφαση των ηγεσιών της Ευρωζώνης, το σίγουρο είναι ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα αποτελέσει μοχλό για την προώθηση εξαγορών και συγχωνεύσεων με πρωταγωνιστές τους μεγάλους γερμανικούς, γαλλικούς και βρετανικούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους –τα μεγάλα αρπακτικά. Μην ξεχνάμε ότι στα «τεστ αντοχής» συμμετέχουν 91 τράπεζες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 55% του ευρωπαϊκού πιστωτικού συστήματος -οι ελληνικές αντιπροσωπεύουν πάνω από 90% του ελληνικού πιστωτικού συστήματος- ενώ διαχειρίζονται κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 35% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Δύο βασικές εξελίξεις αναμένονται με βάση αυτά τα δεδομένα: Πρώτο, ο απόλυτος έλεγχος του ελληνικού πιστωτικού συστήματος θα περάσει στο διεθνές μονοπωλιακό κεφάλαιο, που είναι αυτό που, στην ουσία, θα χρηματοδοτήσει τις όποιες εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα. Δεύτερο, θα χαθούν χιλιάδες (μάλλον δεκάδες χιλιάδες) θέσεις εργασίας στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα. Η νομοθεσία που μόλις πέρασε, κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου, με το αντεργατικό έκτρωμα Λοβέρδου που μειώνει τις αποζημιώσεις της απόλυσης στο μισό, είναι βέβαιο ότι έγινε και για να διευκολύνει αυτήν τη μεγάλη τραπεζική αναδιάρθρωση. Βλέπουμε, έτσι, τη μία μετά την άλλη τις πραγματικές συνέπειες αυτού του τερατώδους, αντιδραστικού, αλλά και καλομελετημένου σχεδίου που εφαρμόζεται στο πειραματόζωο της Ευρώπης, την Ελλάδα. Πράγματι, όταν η Μέρκελ μιλούσε για αξιοποίηση της «τεχνογνωσίας του ΔΝΤ» είχε από τη μεριά της δίκιο. Και πράγματι, με πρωτοπόρο τρόπο εξελίσσει η Ε.Ε. αυτήν την τεχνογνωσία, αναβαθμίζοντας τη νεοφιλελεύθερη, ιμπεριαλιστική και ληστρική ιδιοσυστασία της.

«Με ξένα κόλλυβα»
Σ’ αυτή τη διαδικασία εντάσσεται η πρόταση Σάλλα για εξαγορά από την Τράπεζα Πειραιώς της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου, που βρίσκονται ακόμη υπό κρατικό έλεγχο (βλ. και Δρόμος φ. 22 σελ. 9). Η κίνηση Σάλλα που όλα δείχνουν ότι τις επόμενες μέρες δείχνει μια τρίτη σκανδαλώδη πλευρά της τραπεζικής αναδιάρθρωσης. Η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας λάβει 3,1 δισ. ευρώ πακέτο κρατικής ενίσχυσης σε ρευστό, έρχεται να αγοράσει δύο κρατικές τράπεζες, προσφέροντας μόλις 0,7 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση Καραμανλή και η κυβέρνηση Παπανδρέου προσφέρουν, χαρίζουν, τεράστια ποσά στους μεγαλοκαπιταλιστές για να κατασπαράξουν το δημόσιο πλούτο. Καθώς ΑΤΕ και ΤΤ έχουν στην κατοχή τους μεγάλα ποσά λαϊκών καταθέσεων, αλλά και τεράστια ακίνητη περιουσία, που θα χρησιμοποιηθούν για να διασωθεί μια ιδιωτική τράπεζα με πολύ μεγάλα προβλήματα.
Φυσικά, για τα ζητήματα τα επίσημα ΜΜΕ σιωπούν, καθώς διαπλέκονται άμεσα με τις τράπεζες (π.χ. Βαρδινογιάννης μεγαλομέτοχος της τράπεζας Πειραιώς και μέτοχος στο MEGA και ιδιοκτήτης στο STAR), ενώ από την άλλη εξωραΐζουν μια καραμπινάτη κομπίνα με επιχειρήματα του τύπου «τόσες λίγες τράπεζες λειτουργούν στην Ευρώπη και τόσες πολλές στη μικρή Ελλάδα – είναι δυνατόν;» Και γιατί, άραγε, αυτό να μη σημαίνει αυτό που λέει η απλή λογική, ότι δηλαδή θα πρέπει να περάσει υπό κρατικό έλεγχο η Τράπεζα Πειραιώς και τελικά όλες οι ιδιωτικές τράπεζες – καθώς οι ενισχύσεις που έχουν λάβει από το κράτος είναι μεγαλύτερες ακόμη και από αυτήν τη χρηματιστηριακή τους αξία.
Και που, τελικά, πώς βγάζουν τεράστια κέρδη όλες αυτές οι ιδιωτικές τράπεζες; Ληστεύοντας τη λαϊκή αποταμίευση με τα πενιχρά επιτόκια των καταθέσεων και τα δυσθεώρητα επιτόκια δανεισμού. Και ληστεύοντας το Δημόσιο, καθώς έχουν λάβει ήδη πάνω από 93 δισ. ευρώ χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, με επιτόκιο της τάξης του 1% και δανείζουν με αυτά τα λεφτά το Δημόσιο με επιτόκια της τάξης του 5-6%. Ιδιωτικοποίηση των κερδών και κοινωνικοποίηση των ζημιών με τον πιο κυνικό και προκλητικό τρόπο.

Αξιόπιστοι… σύμβουλοι
Αλλά αντί να γίνει αυτό που λέει η κοινή λογική, έρχεται η κυβέρνηση και προχωρά σε πρόσληψη σειράς συμβούλων που, υποτίθεται, ότι θα αποτιμήσουν την αξία των δημόσιων τραπεζών. Κι αυτό αποτελεί μια τέταρτη σκανδαλώδη πλευρά της τραπεζικής αναδιάρθρωσης, καθώς οι σύμβουλοι αυτοί τι είναι; Τι άλλο από συνεργάτες των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών; Μήπως δεν είδαμε στην υπόθεση του χρέους το ληστρικό ρόλο όλων αυτών των οίκων αξιολόγησης; Μήπως αυτόν, ακριβώς, το ρόλο δεν εννοεί ο λαός όταν λέει βάλαμε το «λύκο να φυλάει τα πρόβατα»;
Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι αναφορές ότι ετοιμάζεται ένας μέγα «γάμος» ανάμεσα στην Εθνική και τη Eurobank. Όπου η επίσης επιβιώνουσα χάρη στο κρατικό ρευστό τράπεζα του κυρίου Λάτση, ετοιμάζεται να εγκολπώσει τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. Και για να επισημάνουμε ότι μια πέμπτη σημαντική πλευρά της τραπεζικής αναδιάρθρωσης αφορά το ρόλο των managers που εισπράττουν εκατομμύρια ευρώ και τα συμφέροντα που υπηρετούν, ας επισημάνουμε ότι ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και πρώην, μέχρι το 2004, υποδιοικητής της, υπήρξε στο διάστημα της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, επί έξι δηλαδή χρόνια, βασικότατο στέλεχος του ομίλου Λάτση.
Τα συμπεράσματα δικά σας…

Σχόλια

Exit mobile version