Αρχική πολιτική αριστερά Κοινή εκλογική λίστα αντίστασης και διεξόδου

Κοινή εκλογική λίστα αντίστασης και διεξόδου

Μια πρόταση της Κομμουνιστικής Ανανέωσης (συνιστώσας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

Με επιστολή που έστειλε στις δυνάμεις της πολιτικής Αριστεράς, στις 24 Μάρτη, η Κομμουνιστική Ανανέωση (συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) διαπιστώνει ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς «επιμένουν να αδρανούν μπροστά στην προοπτική μιας καταστροφικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές».
Επικεντρώνει στο χαρακτήρα που πρέπει να έχει η εκλογική παρέμβαση της Αριστεράς ως εξής: «Υπάρχει τρόπος να τους σταματήσουμε; Ο μόνος άμεσος τρόπος να σταματήσουμε τα σχέδιά τους είναι τα κόμματα που στηρίζουν αυτά τα μέτρα να μείνουν πολύ μακριά από την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία». Και συνεχίζει: «Ο ληστρικός και αντιδημοκρατικός εκλογικός νόμος δίνει δώρο 50 έδρες στο πρώτο κόμμα, που οι δυνάστες μας προεξοφλούν ότι θα είναι η Ν.Δ. του Σαμαρά. Αν γίνει αυτό, οι πιθανότητες μιας κυβέρνησης πιστού υπηρέτη των μέτρων -αυτοδύναμη ή όχι- είναι εξαιρετικά πιθανή».
Σημειώνει δε η Κομμουνιστική Ανανέωση: «Μια εκλογική σύμπραξη της πλειοψηφίας της Αριστεράς θα διέλυε τα σχέδια του κεφαλαίου και θα έβαζε σε μεγάλη κρίση ακόμα και τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό του κεφαλαίου, καθώς το ελληνικό μοντέλο διάλυσης θα επεκταθεί σύντομα σε πολλά κράτη της Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε να αρνούμαστε μια τέτοια σύμπραξη που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς; Θα συνεχίσουν (σ.σ. οι αριστερές δυνάμεις) να αφήνουν την ελληνική κοινωνία να οδηγηθεί στην καταστροφή για τα επόμενα τουλάχιστον είκοσι χρόνια, και τους ενδιαφέρει πόσους λίγους βουλευτές θα βγάλουν παραπάνω, μόνο και μόνο για να αναπαραχθούν ως μηχανισμοί;».

Η Αριστερά να διεκδικήσει την πλειοψηφία
Ως προς το συγκεκριμένο που πρέπει να γίνει, η Κομμουνιστική Ανανέωση είναι απολύτως σαφής:
«Προτείνουμε την κοινή εκλογική κάθοδο των κομμάτων της πολιτικής Αριστεράς που αντιτίθενται στις εξελίξεις που αναφέραμε. Δεν χρειάζεται παρά μια ελάχιστη πολιτική συμφωνία αντιμετώπισης των δυνάμεων της άρχουσας τάξης, στηριγμένη στην αναγκαιότητα να τους σταματήσουμε και στις πάγιες αρχές της Αριστεράς για τις εκλογικές συμμαχίες. Μια πολιτική συμφωνία η οποία θα μπορεί σήμερα να αντισταθεί και να δώσει εκλογική διέξοδο στο λαό και αύριο να μετεξελιχθεί σε πραγματικό πολιτικό μέτωπο.
Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε ενιαία κάθοδο με μια ενιαία εκλογική λίστα που μπορεί να ονομάζεται “Λίστα Αντίστασης και Διεξόδου” ή κάτι παρόμοιο.
Οι πολιτικές δυνάμεις που θα συμμετέχουν έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν το δικό τους πρόγραμμα, τις δικές τους θέσεις, τη δική τους προεκλογική δράση. Δεν ζητάμε καμιά πρόσκαιρη και εκβιαστική προγραμματική σύγκλιση. Βασικός στόχος είναι η διάσωση της ελληνικής εργατικής τάξης, η διάσωση της ελληνικής κοινωνίας.
Μια τέτοια σύμπραξη μπορεί να διεκδικήσει ακόμη και την πλειοψηφία στις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση δε, θα κάνει δύσκολη την πολιτική κυριαρχία του μαύρου μετώπου».

Το προγραμματικό πλαίσιο

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κριτήριο που χρησιμοποιεί η Κομμουνιστική Ανανέωση.
«Βέβαια για να τους σταματήσουμε, για να γίνουν όλα όσα πρέπει ένα τέτοιο μέτωπο, εκτός από το να διεκδικήσει άμεσα την εξουσία, τη διακυβέρνηση της χώρας σήμερα, πρέπει ανοιχτά να δηλώσει τις προθέσεις του για: Έξοδο, ως πρώτο βήμα, από το ευρώ και την ΟΝΕ. Μονομερή διαγραφή του χρέους, κατάργηση όλων των δανειακών συμβάσεων. Εθνικοποίηση άμεσα των τραπεζών, πλήρη έλεγχο των κεφαλαιακών ροών. Δεν επιμένουμε όμως, γιατί έτσι ή αλλιώς τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν θα μας αναγκάσουν να τα αντιμετωπίσουμε».
Σαφές και το κριτήριο ως προς τους αποδέκτες της πρότασης: «Απευθυνόμαστε σε όλα τα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, σε όλα τα συνδικάτα, σε όλες τις κοινωνικές οργανώσεις που λένε όχι στις “μνημονιακές” πολιτικές με συνέπεια. Δεν χωράνε σε μια τέτοια προσπάθεια όσοι υποστηρίζουν ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου πρέπει να τηρηθούν, όσοι στήριξαν μνημόνια και τώρα δήθεν αντιδρούν. Μπορούμε να τους σταματήσουμε, αρκεί πραγματικά να θέλουμε».                                                       

X.K.

 

Σχόλια

Exit mobile version